, ,

Podatki – orožje za poslovne zmage

25 Apr 2019

Delo sodobnega menedžerja je za zunanjega opazovalca zapleteno. Ne samo, da vneto rešuje tekoče probleme, ki jih zaposleni in stranke ustvarjajo kot po tekočem traku. Če želi sprejemati kompetentne odločitve, mora biti dobro seznanjen s podatki, ki opisujejo plovbo njegovega podjetja.

Čeprav, resnici na ljubo, poznam kar nekaj takih, ki se preprosto zanašajo na poznavanje stanja na transakcijskem računu. Iz česar seveda lahko sklepajo na marsikaj, denimo, je bil oni račun poravnan in koliko sredstev bo konec meseca ostalo na njem po izplačilu plač in drugih obveznosti? Da, tudi to je način.

Digitalizacija, uporabna v praksi

Pa se vprašajmo drugače; kaj če direktorja zanima učinkovitost vložka v novo marketinško orodje? Pa donosnost posameznega izdelka? Produktivnost konkretnega zaposlenega? Velika večina jih v tem primeru stavi na poročila v tabelah, pa na sestanke, običajno petkove, kjer preden s sodelavci odidejo vikend dogodivščinam naproti, s pomočjo projektorja in referatov šefov oddelkov izvejo, kaj se je dogajalo in koliko česa so vmes uspeli zamenjati za denar.

Ampak, živimo v digitalni dobi. Kjer vlada analitični pristop. Že nekaj let trendi govorijo o dashboardih, nadzornih ploščah, ki kapitana podjetja – podobno kot tistega, ki vodi letalo – s pomočjo grafikonov in števcev sproti seznanjajo s ključnimi metrikami. Na prvem mestu je morda spremljanje denarnega toka podjetja. Nadzorna plošča PANTHEONA vam tako vsak trenutek lahko postreže s podatki o prilivih in odlivih. Pa ne samo to. Precej natančno zmore pogledati tudi v prihodnost. S pomočjo umetne inteligence zna namreč izračunati bodoča plačila glede na poprejšnje navade oz. zamude kupcev. Na enak način se lahko vsak trenutek seznanimo z ažurnimi podatki o realizaciji, namenskimi bilancami in gibanjem prodaje.

Spremeniti miselnost

Živimo v dobi raziskav in podatkov, za katere včasih plačamo velike denarje, da nam jih zato usposobljena podjetja priskrbijo. A številni podatki izhajajo iz našega poslovanja samega. Le da so običajno razdrobljeni po oddelkih, njihovo agregiranje pa terja nalaganje dodatnega dela zaposlenim in njihovo slabo voljo. Zlasti, če so zbrani podatki nato sami sebi namen. Podatki so namreč kot padlo drevo v gozdu; če ga nihče ni videl pasti, potem je na mestu vprašanje ali je sploh zares padlo. Še tako pomembnega kupca v poslovnem smislu sploh ne poznamo, dokler nimamo o njem na enem mestu pregledno zbranih vseh podatkov, ki se ga tičejo.

Uporaba nadzorne plošče (predpripravljene ali pa napredne kustomizirane so na voljo v poslovnem programu PANTHEON) bo v podjetju sprožila prevzemanje odgovornosti za svoje naloge, saj gre za neposredno obliko povratne informacije, ki omogoča razumevanje tistega, kar počnemo z vloženimi sredstvi. Vse to zaposlene sili k učinkovitemu ravnanju, vodstvene delavce pa k odločitvam, ki so za podjetje kar najbolj koristne.

Odločajmo udobneje, hitreje, bolje!

Da ne govorim o čisto človeških posledicah; za pravega vodjo vsakodnevno spremljanje podatkov zlahka postane ritual. Da ne rečem odvisnost. Zdrava odvisnost. Razbiranje podatkov in trendov ob jutranji kavi, med potovanjem na sestanek ali čakanjem na polet. Odvisnost, ki ima pozitivno posledico: samozavest in tisti dober občutek, da je podjetje upravljano na podlagi eksaktnih podatkov.

 

Si želite podrobneje spoznati, kako s pomočjo nadzornih plošč izluščiti prave podatke za odlične poslovne odločitve?

Prenesite brezplačni priročnik 6 zlatih pravil nadzornih plošč 

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X