,

Varnost programa in preprečevanje napadov

23 Mar 2022

Pri poslovanju je ključna stvar, na katero velikokrat pozabimo, skrb za varnost podatkov. Pa vendar na varnost podatkov ne smemo pozabiti. Samo pomislite, programska oprema podjetja vsebuje občutljive in pomembne informacije za vaše podjetje, od podatkov o strankah in kreditnih karticah do financ in poslovnih skrivnosti.

Veliko za varnost podatkov lahko uporabniki naredimo sami, vseeno pa so rešitve za varnost podatkov podjetja eden od najpomembnejših dejavnikov pri zagotavljanju večje varnosti in brezskrbnosti uporabnikov pri zagotavljanju večje varnosti.  

ERP sisteme za poslovanje uporabljajo organizacije vseh velikosti po vsem svetu za učinkovitejše poslovne procese, zmanjšanje stroškov, izboljšanje operativnosti in spodbujanje rasti podjetja. Ravno zaradi vseh teh podatkov so ti sistemi pogosta tarča kibernetskih napadov.

Največkrat v medijih lahko zasledimo novice o napadih na velika podjetja in javne službe, a to še ne pomeni, da mala in srednja podjetja niso izpostavljena nevarnosti. V resnici so ta podjetja vse pogosteje žrtve spletnih napadalcev, saj so lahke tarče zaradi slabšega zagotavljanja varnosti, kot ga imajo večinoma vzpostavljena velika podjetja.

Kako zaščititi svojo organizacijo pred kibernetičnimi napadi

Ko govorimo o varnosti poslovnega programa, mislimo na širok nabor ukrepov, ki jih je mogoče izvajati za zaščito pred zlonamernimi kibernetskimi napadi. Z vami delimo nekaj ključnih korakov, ki pripomorejo k večji varnosti poslovnega okolja:

  1. Izobražujte svoje zaposlene

Skrb za informacijsko varnost se začne in konča pri zaposlenih. Ti morajo imeti na svojih računalnikih nameščen protivirusni program in uporabljati močna gesla, ki jih ne delijo z drugimi in jih večkrat zamenjajo. Hkrati je nevarno povezovanje na javne WiFi točke, klikanje na neznane povezave in prenašanje datotek sumljivega izvora. Ko govorimo o napadih, usmerjenih na posameznike, je vse bolj priljubljen »phishing« oz. lažno predstavljanje – gre za spletne prevare, pri kateri želijo goljufi pridobiti občutljive podatke spletnih uporabnikov. To običajno poteka tako, da nas skuša storilec z elektronskim sporočilom zvabiti na lažno stran pod pretvezo, da se moramo zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in preveriti podatke. Če na tej lažni strani vpišemo geslo za dostop, se to posreduje storilcu. Preko posameznikovih računov lahko nato goljufi dostopajo tudi do poslovne komunikacije in posledično vdirajo v poslovna okolja.

 

  1. Naj bo programska oprema vedno posodobljena

V sodobnem svetu se varnostna tehnologija nenehno razvija in tisto, kar je morda nekoč delovalo za zaščito vaših sredstev, je zdaj lahko zastarelo. S posodabljanjem programske opreme zagotovite, da imate najnovejšo obrambo za zaščito svojih podatkov. To ne velja samo za posodobitve operacijskega sistema, ampak predvsem za najnovejše posodobitve poslovnega programa. Z uporabo PANTHEON Gostovanja zagotavljamo redne posodobitve in stalno skladnost z zakonodajo.

 

  1. Poslovni program v oblaku ali na lastnih strežnikih?

Dobro moramo premisliti, ali imamo dovolj sredstev in strokovnjakov, da lahko sami zagotavljamo informacijsko varnost v lokalnem okolju. Dejstvo je, da zaupanja vredni ponudniki oblačnih rešitev v veliki večini ponujajo boljšo raven informacijske varnosti, kakor jo lahko zagotavljamo sami.

V sklopu PANTHEON Gostovanja sodelujemo z vodilnim operaterjem telekomunikacij v Sloveniji – družbo Telekom Slovenije. Vaši podatki so varno  shranjeni v Telekomovem oblaku in zato dosegljivi kjerkoli in kadarkoli.

Podatkovni centri, v katerih so shranjeni podatki, so vsi brez izjeme ustrezno varnostno potrjeni, uporabljajo najsodobnejše požarne zidove in šifriranje podatkov, dostop do podatkovnih strežnikov pa ima samo ustrezno pooblaščeno osebje. S tem zagotovimo našim uporabnikom ustrezno varnost in diskretnost pri delu.

 

  1. Varnostno kopiranje vaših podatkov

Večina računalniških uporabnikov se je že soočila z izgubo podatkov. Če gre za izgubo nekaj minut dela ali za izbris nepomembnih datotek, posledice niso katastrofalne. Kaj pa, če bi izgubili celotno dokumentacijo podjetja in strank? Takšne nesreče je moč preprečiti z rednim arhiviranjem in izdelovanjem varnostnih kopij, angl. backupov. Varnostno kopiranje vzame le nekaj minut, a lahko prihrani veliko časa in truda, predvsem pa skrbi. To je razlog, da so uporabniki PANTHEON Gostovanja brez skrbi tudi glede varnosti podatkov.

V PANTHEON Gostovanju se varnostne kopije podatkovnih baz generirajo najmanj enkrat dnevno. Varnostne kopije se izdelujejo v naslednji dinamiki: dnevno zadnjih 5 dni, tedensko zadnje 4 tedne in mesečno zadnjih 12 mesecev.

 

 

Podatki predstavljajo eno najdragocenejših, a tudi najbolj ranljivih sredstev vašega podjetja. Celovito zajeti, arhivirani in strukturirani podatki morajo biti popolnoma zaščiteni in dostopni zgolj pooblaščenim osebam v podjetju. V Datalabu smo zavezani k zagotavljanju varnosti podatkov z vzpostavljanjem večnivojske zaščite poslovnih in finančnih podatkov. Rešitve PANTHEON imajo vgrajene varnostne funkcije in standarde, ki omogočajo varno poslovanje v podjetju in zaščito podatkov tako v lokalnih rešitvah kot v rešitvah v oblaku.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X