, , ,

Poslovna analitika v praksi

26 Okt 2022

Poslovno analitiko potrebujemo, da sprejemamo boljše poslovne odločitve in na ta način dosegamo boljše rezultate. V nadaljevanju, v intervjuju z Fikreto Hamzagić, svetovalko za PANTHEON iz podjetja Datalab BA d.o.o., predstavljamo poslovno analitiko v praksi.

 

Del poslovne analitike so tudi poročila. Ta običajno pripravljamo za pregled in kontrolo poslovanja. Ste tukaj že izboljšali uporabniško izkušnjo?

Bistveno smo izboljšali izdelavo poročil. Za boljšo preglednost in enostavnejše oblikovanje poročil sedaj lahko uporabljamo možnost Naprednega oblikovanja poročil.

V spodaj pripetem video posnetku* vam predstavljamo to možnost.

 

Poročila vsebujejo podatke iz ZEUS analiz. Ali smo pripravili tudi poenostavitve procesiranja podatkov?

Ena izmed ključnih izboljšav na tem področju je možnost izvajanja priprave podatkov za nadzorne plošče in procesiranje kock za OLAP analize preko PANTHEON strežnika za avtomatizacijo.

Do sedaj smo tako za obdelavo kock, kot tudi za druga opravila, morali ustvariti določene bližnjice s parametri in jih poganjati.
Zdaj je za to dovolj, ko izberemo bazo podatkov na strežniku in izberemo Avtomatski zagon opravil v Administratorski konzoli.

V spodaj pripetem video posnetku* vam predstavljamo to možnost.

 

Na področju finančnega načrtovanja ob koncu leta praviloma spreminjamo bilančne formule. Posledica takšnih sprememb bi bila, da bi bilo težko natančno določiti, kje so bile narejene.
Ali smo tukaj naredili korak proti računovodjem in drugim uporabnikom?

Na področju načrtovanja financ smo zaradi lažjega prepoznavanja razlike med finančnim načrtom in referenčno bilanco oblikovali funkcionalnost, ki vrstice načrta obarva ob spremembi in s tem uporabniku prikaže, da so formule spremenjene.

Sprememba barve na Načrtovanje financV spodaj pripetem video posnetku* vam predstavljamo to možnost.

 

Kaj pa načrtovanje prodaje in nabave?

Izboljšave smo izvedli tudi na področju načrtovanja prodaje in nabave, kar v praksi omogoča podrobnejšo analizo poslovanja. Kot novost lahko sedaj izvajamo analize po odgovornih osebah, po črtnih kodah in po nazivu artikla.

V spodaj pripetem video posnetku* vam predstavljamo to možnost.

 

Katere pa so novosti na nadzornih ploščah?

Na nadzorne plošče smo dodali možnost uporabe OLAP in Ad-hoc analiz. To pomeni, da lahko predloge OLAP ter Ad-hoc analiz pregledujemo in uporabljamo tudi na nadzornih ploščah.

V spodaj pripetem video posnetku* vam predstavljamo to možnost.

 

Fikreta za zakjuček nam prosim povejte, kako pa lahko uporabnik še izboljša preglednost nadzorne plošče, predvsem v primeru velikih količin podatkov?

Če element nadzorne plošče vsebuje veliko količino podatkov, ga lahko z možnostjo Zoom povečamo in dodatno analiziramo.


Za lažji pregled velikih količin podatkov smo tabelaričnim elementom dodali možnost izračuna vsot, v obliki seštevkov vrednosti.
Na ta način uporabniku ni več potrebno ročno povzemati podatkov tabelarnih grafičnih elementov, ampak je ta možnost že dodana elementu.

V spodaj pripetem video posnetku* vam predstavljamo to možnost.

*Video posnetki so pripravljeni v jeziku avtorja, kot so bili predstavljeni na PANTHEON konferenci, Opatija 2022.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X