Zakon o dohodnini – kakšne bodo spremembe za posameznike?

21 Apr 2021

Zakon o dohodnini s predlogom novele zakona obeta spremembe. Novelo je pripravilo Ministrstvo za finance in jo poslalo v medresorsko usklajevanje. Cilj je razbremeniti posameznike, predlogi pa se bodo predvidoma začeli uveljavljati s 1. januarjem 2022.

Dvig splošne olajšave

Zakon o dohodnini bi s predlogi nove novele za nadgradnjo davčnega sistema razbremenil dohodke iz dela, tudi s postopnim zviševanjem splošne olajšave. Tako je med predlaganimi ukrepi načrtovan dvig splošne olajšave v naslednjem letu s 3500 evrov na 4500 evrov, nato pa do leta 2025 vse do 7500 evrov.

Zmanjšanje obdavčitve najbolj plačanih

Davčna stopnja v zadnjem 5. dohodninskem razredu bi se znižala iz 50 na 45 odstotkov, tako bodo najbolje plačani prejeli višje neto plače. Zakon o dohodnini z novim predlogom novele predvideva možnost višjega neobdavčenega izplačila nagrade za poslovno uspešnost do višine povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, če je to za zavezanca ugodneje.

Nov zakon o dohodnini bo razbremenil dohodke iz kapitala

Spremembe novele zakona o dohodnini zadevajo tudi znižano stopnjo dohodnine od dohodka iz kapitala s 27,5 na 25 odstotkov. Stopnja dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem pa bi se znižala s 27,5 na 15 odstotkov. Zavezanci bodo tako imeli možnost vključitve dohodkov iz kapitala in oddajanj premoženj v najem v letno davčno osnovo.

Zakon o dohodnini s predlogom novele prinaša tudi spremembe olajšav za donacije in zaposlovanja. Tako je znižanje davčne osnove v višini 40 odstotkov vlaganj namenjeno za spodbujanje prehoda v zeleno in digitalno preobrazbo.

Zakon o dohodnini in seniorske olajšave

Zakon o dohodnini in njegove davčne spremembe predvidevajo tudi seniorske olajšave, kar bi pomenilo znižanje davčne osnove v višini 1500 evrov za starejše od 70 let.

Predlog prinaša oprostitev plačila dohodnine za izplačila iz šolskih skladov za predšolske otroke, učence, dijake in študente. Hkrati pa tudi znižanje vrednosti bonitete za osebno električno vozilo za zasebne namene na nič.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X