Lahko računovodje in moderna tehnologija sobivajo in kaj prihod novih tehnologij pomeni za prihodnost računovodji?

20 Apr 2021

Tehnološki napredek spreminja pravila poslovanja v vseh panogah. Nekateri menijo, da je področje računovodstva še posebej ranljivo, saj vključuje naloge zbiranja in obdelave podatkov, ki jih stroji bolje in učinkoviteje opravljajo. Pa je možno, da bo tehnologija kdaj v celoti zamenjala računovodje?

Računovodska stroka se sicer res ukvarja z zbiranjem in obdelavo podatkov, vendar trdno verjamemo, da se dragocenega znanja računovodji ne da v celoti zamenjati s tehnologijo. Pa vendar, slednja gotovo spreminja način računovodskega poslovanja. Prihod novih tehnologij je postavil računovodje in knjigovodje v položaj, kjer je smiselno razmisliti spremembi svojega poslovanja in posvečanju več pozornosti kvalitetnejšemu svetovanju. Če privzamete to miselnost, boste videli, da računovodje in knjigovodje niso ogroženi, ampak so na robu nove zlate računovodske dobe. Medtem ko računovodje in knjigovodje krmarijo med prihodom novih tehnologij in uvajanjem vseh sprememb, lahko hitro odkrijejo načine dolgoročnega uspeha in spoznajo, da je tehnologija nekaj sila dobrega, kar lahko vpliva na kakovostnejše računovodsko svetovanje.

Naše mnenje? Naj tehnologija dela tisto, kar zmore najbolje, da bomo mi kot ljudje lahko učinkoviteje delali, kar lahko počnemo samo ljudje. Pomembno je najti ravnovesje med sprejemanjem novosti, ki jih prinaša tehnologija, in ohranjanjem kakovostnih storitev, ki so edinstvene računovodjem. 

Prihodnost računovodskih podjetij: usmerjena v stranke in podprta s tehnologijo

Prvič, računovodstvo ni zgolj zbiranje in obdelava podatkov, temveč igra pomembno vlogo pri podpori strankam in malim podjetjem, ki se nanje obračajo vsak dan. Torej, medtem ko tehnologija naloge računovodij avtomatizira, jim omogoča tudi, da svoj čas optimizirajo in se osredotočijo v kakovostnejše svetovanje z nasveti, ki bodo vsakemu lastniku podjetja pomagale doseči zadane cilje poslovanja.

Računovodje lahko z osmišljanjem finančnih podatkov in bogatim vpogledom v poslovanje svojih strank zagotovijo rešitve, ki jih lahko le človek, zato ostajajo eden najbolj zaupanja vrednih virov poslovnega svetovanja. Dejansko se bo kljub napredku na področju umetne inteligence in avtomatizirane računovodske tehnologije velika večina lastnikov malih podjetij še naprej zanašala na nasvete svojih računovodij. Pri tem podjetniki za sprejemanje poslovnih odločitev pričakujejo hitrost, dostopnost in ažurne informacije, zato od računovodskih servisov zahtevajo odzivnost, sprotno delo in kakovostno opravljanje računovodskih storitev. Vrednosti računovodstva ne vidijo v knjiženju, ampak iščejo uporabne nasvete in zanesljivo svetovanje. Hkrati tudi sami želijo nadzor nad poslovanjem in vpogled v poslovne izkaze – kjerkoli in kadarkoli.

Dvignite računovodsko svetovanje na nov, višji nivo

Prihodnost računovodstva se skriva v usmerjenosti tako v stranke kot v tehnologijo. Toda tudi uvedba tehnologije potrebuje strategijo. Večina podjetij napačno ravna z uvajanjem nove tehnologije. V trenutku, ko ponudnik tehnologije doda novo funkcijo, se zdi, da jo morajo kupiti. In ko jo kupijo, to vzame še dodaten čas za usposabljanje in postopke, ki jih morajo izvesti pred uporabo.

Če želite, da se vaše poslovanje izboljša, se prenehajte ukvarjati z opravili za računalnike in dopustite, da tehnologija opravi delo namesto vas. Če je tehnologija uspešna pri tem, kar naj počne, bo za vas ustvarila možnost, da počnete to, kar lahko počnejo samo ljudje, to je kakovosten uvid v poslovanje in izboljšano svetovanje prilagojeno individualni stranki.

Tehnologija prinaša pozitivno preobrazbo računovodskih praks, saj podjetjem omogoča, da ponudijo nove vrste kompleksnih/sestavljenih storitev poslovnega svetovanja, ki presegajo le analizo, pripravo poročil, pripravo bilanc itd. Uporaba tehnologije za razvoj svoje prakse računovodjem in knjigovodjem prinaša odlično priložnost, da izboljšajo odnos s svojimi strankami in poskrbijo za rast svojega podjetja. Tako bodo računovodje in knjigovodje še naprej ključnega pomena za svoje stranke, saj njihove storitve – vpogledi, zaupanje in smiselni pogovori –zagotavljajo dolgoročni uspeh.

 

PANTHEON ePoslovanje, vam omogoča nekajkrat večjo hitrosti poslovanja od običajnega, večjo prilagodljivost spremembam na trgu, natančnejše in lažje dostopne informacije o stanju podjetja, manjše stroške pri porabi materiala in poštnih storitev ter manjše stroške fizične delovne sile (nakup ali najem poslovnih prostorov). Rešitev, ki poenostavi poslovanje, poveča učinkovitost, zmanjša možnosti napak in posledično zmanjša stroške. Tako porabite manj časa za vnašanje podatkov in se lahko bolj posvetite kvalitetnemu poslovanju.

Več informacij na www.datalab.si ali na 01 25 28 950.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X