,

Digitalna preobrazba je ključna za razvoj proizvodnih podjetji

4 Nov 2021

Trenutna situacija že nekaj časa določa naš način življenja in dela, veliko izzivov se je pojavilo tudi za proizvodna podjetja. Proizvajalci se tako pogosto soočajo z nenadnim pomanjkanjem materiala, nedostopnostjo delavcev in s strmim padcem povpraševanja, kar vse močno vpliva na proizvodni tok in dobavo.

Odraz proizvodnih operacij po covidu-19

Cilj vseh proizvodnih podjetjih je opredeliti operativne izzive, s katerimi se soočajo za učinkovito zagotavljanje storitev. Tu se vključi načrt industrije 4.0 za zmanjšanje vpliva koronakrize. Razumevanje okolja in fleksibilen odziv sta ključnega pomena za uspešno poslovanje.

Dejstvo je, da bo trenutna situacija še nekaj časa vplivala na naša življenja in poslovanje, če ne celo v celoti spremenila stalnice poslovanja. V delih sveta, kjer so se začetni učinki koronakrize začeli umikati, se zdi, da bodo resne dislokacije še nekaj časa ostale dejstvo, vodilni pa se nenehno soočajo z novimi pritiski. Vpeljava tehnologije industrije 4.0 je že pred pandemijo spreminjale delo proizvajalcev z izbruhom pandemije pa se je ta potreba le pospešila. Večina proizvajalcev industrijo 4.0 opisuje kot bistveni element v svoji strategiji boljšega poslovanja in prilagajanja na spremembe. Industrija 4.0 lahko deluje kot pomembno gonilo za zmanjšanje vpliva ugotovljenih izzivov v boju proti pandemiji.

5 stebrov pametne proizvodnje:

  • Planiranje delovnih tokov

omogoča povečanje izkoriščenosti linije tako, da se načrtuje proizvodnjo z realnimi zmogljivostmi in omejitvami glede na vse podatke.

  • Delovni tokovi za optimizacijo procesov

ustvarjajo rešitve za samodejno optimizacijo procesov.

  • Učinkovitejše upravljanje z materiali

najde integrirane rešitve za spremljanje materialov in postopkov od surovin do končnih izdelkov.

  • Spremljanje in analiza

ustvarjata optimizirano proizvodnjo na podlagi podatkov v realnem času.

  • Integracija v poslovni informacijski sistem

pomeni, da so vsi proizvodni procesi in lokacije povezane v eno skupno enoto.

PANTHEON Manufacture nudi popoln nadzor nad celotnim poslovnim procesom preko digitalne platforme. Tako podjetja pridobijo nadzor nad celotno proizvodnjo, dobaviteljsko verigo, stroški storitev in upravljanjem s sredstvi.

Avtomatizirana povezava s stroji iz PANTHEON-a

Avtomatizirana linija se zaganja direktno iz PANTHEON proizvodnje, iz katere je omogočen nadzor delovanja proizvodne linije v realnem času.

Rešitev lahko imenujemo kar »Light MES«, saj podatke o materialih in operacijah pošljemo neposredno iz PANTHEON-a na krmilnik, ki nato usmerja delovanje strojev in nazaj v PANTHEON posreduje razne podatke kot npr. porabo materiala in časa za operacije, zastoje, napake ipd.

Prednosti

  • Uporabniki PANTHEON-a bodo lahko:
    • spremljali proizvodnjo v realnem času
    • prihranili, ker ne bodo potrebovali dodatnih sistemov za upravljanje proizvodnje ampak bodo to storili neposredno iz PANTHEON proizvodnje,
    • lažje vključevali preventivne mehanizme.
  • Delovani nalogi se bodo izdelovali samodejno, kar vpliva na točnost podatkov in prihranek časa.
  • Planiranje bo zaradi koristnosti podatkov (zasedenost resursov, zastoji, popravila) bolj natančno in učinkovito.

 

Kaj prinaša prihodnost?

Proizvodna podjetja so komaj začela vpeljevati industrijo 4.0, naslednja faza industrializacije – industrija 5.0 – pa je že pred vrati. Medtem ko je pandemija pospešila razvoj in pokazala še dodatne potrebe po vpeljavi novih tehnologij, pa se številna podjetja kljub temu še vedno ubadajo s tem, kako uvesti nove tehnologije za izboljšanje učinkovitosti in produktivnosti v svojem poslovanju.

 

Vpeljava novih tehnologij je neizogibna

Težava pri vpeljavi novih tehnologij – podobno kot pri prehodu na industrijo 4.0 – prehod na novo tehnologijo industrije 5.0 le ni tako enostaven. Tudi podjetja, ki so v svoje poslovanje že vpeljala stebre industrije 4.0, se dobro zavedajo, da bližnjice niti zanje ni. Pri industriji 5.0 gre za revolucijo industrijskih okolij.

Treba je priznati, da pri uvajanju robotske avtomatizacije in umetne inteligence v proizvodna okolja veliko podjetij precej zaostaja za industrijsko revolucijo. Ta bi morala digitalizacijo proizvodnih okolij vzeti za ključno in razmišljati predvsem o tem, kako naj jo čim prej uresničijo v praksi, v dobro potrošnikov, proizvajalcev in zaposlenih.

Proizvodna podjetja morajo v želji po večji učinkovitosti vedno večjo prednost dati rešitvam, ki združujejo napredno povezljivost, napredno avtomatizacijo, tehnologijo oblaka, senzoriko, različne proizvodne procese, inteligentne algoritme in internet stvari (angl. IoT – Internet of things) za preobrazbo  svojega poslovanja. Proizvodna podjetja tako lahko načrtujejo in izdelujejo pametnejše izdelke za potrošnike. Z uporabo primerne rešitve, ki se uporablja za zajem podatkov v realnem času in avtomatizacijo, znatno pripomoremo k izboljšani produktivnosti. To pa ljudem v proizvodni verigi pomaga, da imajo potrebne informacije in orodja za boljše opravljanje svojega dela in sprejemanje hitrejših odločitev v celotni dobavni verigi.

Spremembe, ki jih je sprožila industrija 4.0. – pa tudi že 5.0, so že nepovratne. Ta proces podjetjem ponuja zmožnosti vse močnejših strojev v kombinaciji z bolje usposobljenimi strokovnjaki za spodbujanje učinkovite, trajnostne in varne proizvodnje.

Industrija 5.0 ni modna muha, temveč nov način razumevanja proizvodnje, ki ima učinkovite in pozitivne posledice na poslovanje podjetja. Zato bodo podjetja, ki svoje proizvodnje ne bodo prilagodila modelu industrije 5.0, kmalu zastarela in ne bodo mogla izkoristiti konkurenčnih prednosti, ki jih ponuja. Zaradi tega bo prilagoditev procesov podjetja in njihovo preoblikovanje v koncept digitalne industrije ključnega pomena za zagotavljanje konkurenčnosti podjetja.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X