, ,

Uporaba spletnega računovodskega programa je koristna za računovodje

17 Nov 2021

Lastniki malih podjetij redko sedijo za mizo ali imajo svojo pisarno. Kdaj naj torej skrbijo za svoje račune in računovodstvo? Velikokrat se zgodi, da račune izdajajo naknadno, še pogosteje pa te račune konec meseca prinašajo računovodji kar v fizični obliki. Tako računovodjo konec meseca čaka kup računov različnih strank. Računovodja se temu lahko izogne, če skupaj s svojo stranko uporablja spletni poslovni program. Ta namreč podjetnikom omogoča, da za račune poskrbijo kjerkoli, kar preko brskalnika s pametnim telefonom, tablico ali z računalnikom.

Preverite, zakaj je uporaba spletnega poslovnega programa dobra tako za računovodje kot za mala podjetja.

Odlična rešitev za vas, računovodje, in za vaše stranke

Ko računovodje svoje stranke povežejo s spletnim programom, na primer s PANTHEON Web Light, lahko vedno in povsod izdajajo račune in spremljajo njihovo poslovanje. To vam kot računovodji olajša naknadno delo z davki, pripravljanje davčnih napovedi in spremljanje denarnega toka ter vam pusti čas, da raje ponudite nasvete, ki bi lahko izboljšali dobičkonosnost malega podjetnika in zato vam bodo podjetniki hvaležni.

Zakaj bodo podjetniki vzljubili spletni poslovni program

1. Izdajanje računov na poti

Izdajanje računov je opravilo, ki ga povezujemo s pisarno. Vendar je podjetniku pogosto težko najti čas, da se usede za računalnik, zažene računovodski program in izpiše račun. S spletnim poslovnim programom pa lahko podjetniki pošiljajo račune kar s telefona ali tablice – na terenu, iz vozila na parkirišču ali celo v kavarni. Prej, ko izdajo račun, prej lahko dobijo plačilo in prej se tudi rešijo opravkov, ki bi jih sicer čakali ob vrnitvi v pisarno.

Poleg tega se lahko kupce in dobavitelje v program samodejno uvozi iz baze AJPES, s čimer se skrajša čas za vnos podatkov in zmanjša možne napake.

2. Sprotno preverjanje denarnega toka

Spletni poslovni program omogoča popoln pregled nad poslovanjem. Tako imajo podjetniki vse pomembne podatke za sprejemanje odločitev vedno na dosegu roke. Poleg izdajanja in prejemanja računov si z računovodstvom izmenjujejo dokumente, potrjujejo oz. zavračajo dokumente in spremljajo kazalnike poslovanja. Vpogled imajo v bančna stanja in spremljajo trende denarnih tokov. Hkrati lahko vidijo, kdaj je bil posamezen račun plačan ali če je morda zapadel, pa še ni bil plačan in to sporočijo strankam. To močno olajša spremljanje terjatev.

3. Vnos računov s fotografiranjem

Razbremenimo papirne evidence. Prejemke in račune lahko podjetniki fotografirajo s svojim telefonom, nato pa jih PANTHEON Web Light z uporabo OCR rešitve enostavno prebere in v program vnese vsebino računa, ki bo računovodji takoj na voljo za knjiženje.

 

Kaj pridobite računovodje?

1. Čas za kakovostnejše svetovanje

Stranke, ki imajo 24-urni dostop do svojih poslovnih računov, enostavneje dostopajo do svojih kazalnikov in ne potrebujejo računovodje za vsak izpis svojega poslovanja. Računovodje se tako razbremenite in pridobite čas ter lahko stranki nudite kakovostnejše svetovanje. To pa vodi v tesnejše odnose in boljše sodelovanje.

2. Brez kupa računov konec meseca

Lastniki podjetij velikokrat odlagajo opravila, kot je izdaja računov, na zadnji dan v mesecu in tako računovodji konec meseca prinesejo kup računov. Zdaj lahko enostavno izdajajo račune ne glede na svojo lokacijo. In takoj po tem – in ne šele konec meseca – ima račune na voljo tudi računovodja.

3. Čistejše knjige

Spletna računovodska oprema dela čudeže za knjigovodstvo. Ker lahko podjetja vsak dan hitro pregledujejo in vpisujejo vse transakcije, npr. kar na telefonu, je veliko večja verjetnost, da bodo podatki vedno ažurni. Prav tako se ob izdaji računa samodejno vodi zaloga, torej se sproti beležita in zmanjšujeta tudi vrednost in količina zalog. Vsi ti podatki pomagajo računovodji, da lažje spremlja in bolje svetuje podjetju glede poslovne uspešnosti, konec poslovnega leta pa veliko lažje naredi zaključek.

4. Pisarna brez papirja

Stranke, ki podatke o stroških vnašajo v svojo računovodsko programsko opremo samo s fotografiranjem računa, prihranijo veliko dela pri pretipkavanju računov. Ob koncu poslovnega leta tako ni kupa dokumentov in zaključek leta je enostavnejši.

Prepričevanje strank za uporabo spletnega programa

Našteli smo nekaj razlogov, zakaj lahko računovodje strankam priporočajo uporabo spletnega računovodskega programa. Vendar  je pomembno, da razloge predstavimo na preprost način. Če začnemo s preveč tehnično razlago, bo vsak hitro začel zavijati z očmi. V prvi vrsti pojasnimo, da spletno računovodstvo prihrani čas.

Pomagajmo stranki vizualizirati, kako bo to spremenilo njeno porabo časa in preprečilo, da bi porabili cele dneve za vodenje računovodstva in administracije. S programom na primer:

  • Hitro preverimo, kateri računi so zapadli in pošljemo opomnike.
  • V trenutku pregledamo denarni tok in prihajajoče stroške.
  • Kadarkoli pregledamo in uskladimo včerajšnje transakcije.
  • Ob koncu projekta račun pošljemo takoj, kar s terena.
  • Vsi podatki so varno shranjeni v oblačni shrambi Telekoma Slovenije.

Spletni poslovni program je izjemno priročen in predvsem varen. Nekatere stranke morda skrbi, da bodo zaradi tako enostavnega dostopa do podatkov do njih z lahkoto dostopali in jih videli tudi drugi. A danes je za varnost takih sistemov poskrbljeno na več ravneh – dandanes se na spletu varno hrani veliko občutljivih podatkov, vključno z bančnimi in finančnimi informacijami. PANTHEON Web Light ima ravno take visoke varnostne mehanizme za zaščito podatkov.

Večja mobilnost urejanja poslovanja – več časa in zadovoljstva

Prehod s klasičnega sodelovanja z računovodstvom na uporabo spletnega poslovnega programa za mala podjetja pogosto predstavlja pomembno spremembo igre. Ko lahko podjetnik račune izdaja kadarkoli in s katerekoli lokacije, vse podatke vnaša sproti in je stalno seznanjen s svojim poslovnim stanjem namesto da bi zvečer ali ob vikendih sedel za računalnikom, takrat podjetnik najde nov dragocen čas.

Zadovoljna stranka z dobro urejenimi knjigami in boljšim obvladovanjem poslovnih meritev pa je vsekakor dobra tudi za računovodsko prakso.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X