, ,

Kako do učinkovite inventure

1 Dec 2021

 Zakaj mora podjetje narediti inventuro?

Vsa podjetja morajo opraviti inventuro (letni popis) premoženja, ki ga imajo v lasti. Ker lahko višina ugotovljenega stanja premoženja znatno vpliva na bilanco in tudi na davčne obveznosti, je pomembno, da se inventure lotimo organizirano, pravočasno in natančno.

V skladu z Zakonom o računovodstvu in reviziji je pravna oseba dolžna na začetku poslovanja in najmanj enkrat letno opraviti popis sredstev in obveznosti na bilanci stanja na dan konca poslovnega leta ali drugega obračunskega obdobja, ki je določen v skladu s tem zakonom, da se ugotovi njihovo dejansko stanje in da so poslovne knjige usklajene z dejanskim stanjem knjigovodstva

 

Pravilno evidentiranje in kontroliranje tekom celega leta

Da bi inventura stekla tako, kakor je treba, je potrebno celo leto nadzirati stanje zaloge, da v samem procesu ne bi prišlo do problemov. Oseba, ki je odgovorna za sprejem blaga, mora prav tako opraviti fizični pregled, da se prepriča o dejanskem stanju. Pomembno je tudi, da sta ob izdaji blaga fakturirani znesek in fizični izdatek blaga usklajena. To pomeni, da če smo izdali 500 kosov, je treba fizično preveriti, ali se ta številka tudi dejansko ujema z zalogo blaga. Po prevzemu blaga, je vloga skladiščnika ta, da čez celo leto pazi, da se temu blagu kaj ne pripeti. Lahko govorimo o naravnih nesrečah, ki poškodujejo blago, kar lahko privede do pomanjkanja tega blaga. Kontrolo bi bilo potrebno opravljati sproti, najlažje pa jo opravljamo s pomočjo poslovnega programa, ki nam omogoča brskanje po skladišču (trgovina na drobno, trgovina na debelo, skladišče itd.).

 

4 koraki do učinkovite inventure

 

Vsi se zavedamo, da inventure ni mogoče končati v nekaj preprostih korakih, vsekakor pa lahko podamo nekaj nasvetov in vam tako olajšamo delo.

1. Pomembna je podrobna in pravočasna priprava

Dokumentacija mora biti urejena in vsi dogodki, ki so se zgodili do dneva, ko opravljamo popis, morajo biti zabeleženi. Vnaprej moramo načrtovati, kdo bo popisoval, kdaj in kje. Vsi popisovalci morajo biti obveščeni v skladu z dogovorom.

2. Popisujte, ko je obseg inventarja še majhen

Popisu se posvetite tedaj, ko je zaloga čim manjša, ko so obremenitve in aktivnosti področja čim manjše (npr., ko je nedelavni dan v trgovini). Cilj je, da je realizacija čim bolj donosna in da ne moti rednega dela. Izguba dela pomeni izgubo denarja!

3. Načrtujte in spoštujte roke

Na ta korak morajo biti še posebej pozorni tisti, ki so v katerikoli obliki odvisni od drugih podjetij ali posameznikov – morebiti v obliki čakanja plačila ali česa drugega. V kolikor niste dobili potrdila od kupca, natančno evidentiranje ni mogoče. Takšno potrjevanje se zna pogosto zavleči, včasih celo za več kot 30 dni, tako da je težko pravočasno pripraviti ustrezen popis.

4. Rezultate podrobno analizirajte

Pri tem koraku se pogosto odkrije, da stanja niso usklajena, ker za določene dogodke ni bila pripravljena ustrezna dokumentacija. Iz tega razloga vnosi v poslovnih knjigah ne ustrezajo dejanskemu stanju.

 

Naši nasveti o učinkoviti inventuri se tukaj ne končajo! Če imate še dodatna vprašanja o inventuri ter kako jo najlažje opraviti, nas kontaktirajte, da se pogovorimo o najučinkovitejših načinih opravljanja te dolžnosti tudi v vašem podjetju.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X