,

Varovanje podjetij pred nepredvidljivimi dogodki: vloga oblaka in ERP sistema ob katastrofi

22 Avg 2023

Vedno pogosteje smo priča naravnim katastrofam, ki imajo uničujoče posledice za skupnost, podjetja in posameznike. V Sloveniji smo nedavno doživeli ene od najhujših poplav v zadnjih letih, ki so povzročile ogromno škodo na premoženju, infrastrukturi in tudi poslovanju podjetij. V takšnih nepredvidljivih situacijah je ključno, da so podjetja vnaprej ustrezno pripravljena na soočanje s posledicami in imajo zagotovljeno kar se da nemoteno delovanje tudi v težkih časih. V tem zapisu bomo raziskali, kako lahko rešitve v oblaku pomagajo podjetjem ob morebitni naravni katastrofi, da ta ne postane katastrofalna tudi za samo poslovanje podjetja.

Čeprav se podjetja, ki so doživela hude posledice naravnih katastrof, morda ne morejo takoj zanesti le na ERP sistem, pa slednji še vedno pripomore h korakom, ki pomagajo pri hitrejši obnovitvi poslovanja. Prilagajanje, inovacija in uporaba alternativnih tehnoloških rešitev so ključni za ohranjanje kontinuitete poslovanja v teh izjemno zahtevnih trenutkih.

1. Vzpostavitev varnostne kopije v oblaku

Nedavne poplave so pokazale, kako hitro lahko pride do izgube podatkov in informacij. Ponudniki ERP sistemov v oblaku omogočajo varno shranjevanje podatkov na oddaljenih strežnikih, kar zagotavlja zaščito pred izgubo podatkov v primeru lokalnih nesreč, kot so poplave, požari ali kraje. Sistem samodejno redno ustvarja varnostne kopije in omogoča hitro obnovitev podatkov, kar je ključno za nadaljnje delovanje podjetja.

2. Dostopnost kjerkoli in kadarkoli

Ena od prednosti oblaka je možnost dostopa do aplikacije in s tem do poslovnih podatkov iz kateregakoli mesta in katerekoli naprave z internetno povezavo. To je še posebej pomembno po katastrofi, ko podjetja morda nimajo dostopa do svojih fizičnih lokacij. Sistem v oblaku omogoča zaposlenim, da še naprej upravljajo s poslovnimi procesi, komunicirajo s strankami in dobavitelji ter spremljajo zaloge, ne glede na to, kje se nahajajo.

3. Prilagodljivost in agilnost

Po katastrofi je ključno, da se podjetja hitro prilagodijo novim okoliščinam. Sistem v oblaku poenostavi prilagajanje procesov in delovnih tokov glede na spremenjene potrebe in zahteve. S prilagodljivostjo lahko podjetja učinkovito reagirajo na spremembe in hitreje obnovijo svoje poslovanje.

4. Izboljšana komunikacija in sodelovanje

V obdobju okrevanja po katastrofi je ključno, da se zaposleni, stranke in partnerji uskladijo in komunicirajo. ERP sistem v oblaku omogoča izboljšano komunikacijo in sodelovanje prek skupnih platform, kjer se lahko delijo informacije, načrtujejo aktivnosti in koordinira obnovitveni proces.

Nedavne naravne katastrofe so mnogim podjetjem prizadejale nepopravljivo škodo, vključno s popolnim uničenjem proizvodnih hal in druge infrastrukture. V takšnih skrajno zahtevnih situacijah je razumljivo, da klasične poslovne prakse za zagon poslovanja ne bodo zadostovale. V nadaljevanju delimo z vami nekaj nasvetov v obliki korakov, kako podjetje čim hitreje spet postaviti na noge.

  1. Izdelava načrta obnove

Najprej je treba izdelati temeljit načrt obnove poslovanja. To vključuje določitev nujnih prioritet, kot so zagotovitev alternativnih proizvodnih kapacitet, iskanje nadomestnih dobaviteljev, ocena stanja inventarja in škode in urejanje finančnih zadev.

  1. Skrb za komunikacijo

Obvestite svoje stranke, dobavitelje in zaposlene o situaciji. S tem boste vzpostavili transparentno komunikacijo in ohranili zaupanje. Prepoznavanje možnosti za prilagoditve in iskanje alternativnih načinov izpolnjevanja naročil bo pomagalo ohranjati odnose s strankami.

  1. Izgradnja začasnega poslovnega okolja

Čeprav morda nimate svojih fizičnih prostorov, se lahko poslužite začasnih rešitev. To je lahko najem prostorov, sodelovanje z drugimi podjetji za skupno rabo prostorov ali izvajanje določenih proizvodnih procesov v zunanjih obratih.

  1. Digitalna transformacija v oblaku

Če morda podjetje trenutno uporablja lokalno nameščen ERP sistem, je morda koristen premislek o premiku v digitalno okolje v oblaku. Tudi ob morebitni katastrofi so vaši podatki še vedno varni v oblaku kar je pomembno za hitrejši zagon podjetji.

5. Sodelovanje s tehnološkimi partnerji

Tehnološki partnerji, vključno s ponudniki ERP sistemov, lahko igrajo ključno vlogo pri pomoči pri obnovi poslovanja. Poiščite strokovnjake, ki razumejo izzive, s katerimi se soočate, in vam lahko svetujejo pri prilagajanju tehnoloških rešitev za vaše potrebe.


Moč narave je silovita in naravne nesreče lahko pustijo hude posledice na poslovanju podjetij. Ključno je, da se podjetja vnaprej oz. pravočasno pripravijo na soočanje s temi izzivi. Uporaba digitalnih rešitev in storitev v oblaku omogoča podjetjem boljšo pripravljenost na nepredvidljive dogodke, hitro okrevanje in lažje ohranjanje kontinuitete poslovanja.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X