Prednosti računovodske programske opreme v oblaku – ali je oblak neizbežna prihodnost?

11 Avg 2023

Danes se poslovno okolje nenehno razvija, zato je za računovodske strokovnjake ključno, da izkoristijo prednosti tehnoloških inovacij in se na ta način lažje prilagajajo stalnih spremembam. Ena od teh inovacij, ki v zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena, je računovodska programska oprema v oblaku. To tehnologijo vse bolj cenijo računovodski strokovnjaki in podjetja različnih velikosti, saj jim prinaša številne prednosti.

V tem blogu bomo raziskali, zakaj je računovodska programska oprema v oblaku tako močno orodje za računovodje ter kako lahko poveča učinkovitost in olajša delo v podjetju. Kaj jo torej odlikuje in kakšne so njene koristi?

Enostavna dostopnost in mobilnost

Računovodska programska oprema v oblaku omogoča računovodjem, da dostopajo do svojih podatkov kjerkoli in kadarkoli, ko imajo na voljo internetno povezavo. Ni več potrebe po lokalni namestitvi programa na računalnik, saj se vse delo izvaja prek spletnega brskalnika. To prinaša mobilnost, saj lahko računovodje delajo na terenu, od doma ali med potovanjem, ne da bi izgubili dostop do svojih podatkov.

Povečana varnost in zanesljivost

Ponudniki računovodske programske opreme v oblaku običajno zagotavljajo visoko stopnjo varnosti podatkov. Imajo napredne sisteme za varnostno kopiranje, zaščito pred zlonamerno programsko opremo in nadzor dostopa, kar zmanjšuje tveganje za izgubo podatkov ali nepooblaščen dostop. Poleg tega večina ponudnikov ponuja tudi nenehne posodobitve in vzdrževanje, kar zagotavlja zanesljivo delovanje programske opreme.

Boljša organizacija in sledljivost

Računovodska programska oprema v oblaku omogoča natančno in sistematično organizacijo računovodskih podatkov. Računovodje lahko enostavno sledijo denarnemu toku, stroškom, prihodkom in drugim finančnim dejavnikom ter pridobijo celovit vpogled v poslovanje podjetja. To izboljša njihove analize in jim omogoča lažje obvladovanje finančnih procesov.

Učinkovito sodelovanje s strankami in sodelavci

Oblak omogoča lažje sodelovanje med računovodji, strankami in drugimi deležniki. Možnost sočasnega dostopa do podatkov in deljenja dokumentov olajša komunikacijo med vsemi vpletenimi. Stranke lahko računovodjem preprosto posredujejo dokumente ali informacije, kar zmanjšuje zamude in omogoča hitrejše odzive na obeh straneh.

Redne posodobitve

Oblak omogoča ponudnikom računovodske programske opreme, da se ta vedno samodejno posodablja, vključuje izboljšane zadnje rešitve in je vedno v skladu z zakonodajo. Nasprotno pa pri lokalno nameščeni programski opremi posodobitve zahtevajo poseg uporabnikov, zaradi česar jih ti pogosto izpustijo ali izvajajo manj pogosto. Posodobitve pa so ključnega pomena pri tem, da računovodska programska oprema ohranja koristi, zaradi katerih jo uporabljamo: varnost podatkov in zanesljivost sistema.

Ugodna cena in večja prilagodljivost

Veliko računovodskih programov v oblaku se obračunava na osnovi naročnine, kar pomeni, da podjetja plačujejo le za storitve, ki jih dejansko uporabljajo. To je še posebej koristno za manjša podjetja, saj jim omogoča, da izberejo paket, ki ustreza njihovim potrebam in proračunu. Poleg tega se obseg storitev lahko prilagodi glede na rast podjetja in se kasneje enostavno dodajajo funkcionalnosti.

Integracija z drugimi orodji

Veliko računovodskih programov v oblaku ponuja možnost integracije z drugimi poslovnimi orodji, kot so bančni in plačilni sistemi, elektronska pošta in CRM (angl. Customer Relationship Management). To povečuje učinkovitost, saj računovodje hitreje izmenjujejo informacije in podatke med različnimi platformami.

Zakaj je smiseln razmislek o prehodu v oblak?

Računovodska programska oprema v oblaku prinaša številne prednosti za računovodje in podjetja. Z enostavno dostopnostjo, povečano varnostjo, boljšo organizacijo, učinkovitim sodelovanjem in ugodnejšimi cenami postaja vse bolj nepogrešljivo orodje za sodobne računovodske strokovnjake. Z izbiro pravega ponudnika in prilagojenega paketa lahko računovodje izboljšajo učinkovitost svojega dela, optimizirajo finančne procese in prispevajo k uspehu podjetja.

Ne glede na velikost vašega podjetja in vaše potrebe, je računovodska programska oprema v oblaku vredna premisleka, da bi dosegli konkurenčno prednost in napredek v dinamičnem poslovnem svetu.

Ali je prihodnost v oblaku?

Predvidevanje prihodnosti je vedno tvegano, vendar pa je mogoče na podlagi trenutnih trendov in koristi, ki jih prinaša računovodska programska oprema v oblaku, sklepati, da se bo njihova uporaba še povečevala. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bodo računovodje iz več razlogov vse bolj uporabljali programsko opremo oz. t.i. ERP (angl. Enterprise Resource Planning) in druge računovodske programe le še v oblaku.

Obenem pa omenimo tudi, da se bodo nekatera podjetja in organizacije zaradi posebnih varnostnih zahtev ali regulativnih omejitev morda še naprej odločali za namestitev in uporabo lokalne računovodske programske opreme. Kljub temu pričakujemo, da bo prehod na računovodsko programsko opremo v oblaku naraščal, saj prinaša številne prednosti, ki povečujejo učinkovitost in konkurenčnost podjetij ter omogočajo boljše upravljanje finančnih procesov.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X