, ,

Sodoben ERP sistem: srce učinkovite proizvodnje

12 Jun 2020

Proizvodnja je – za razliko od številnih drugih poslovnih procesov – na prvi pogled precej jasna in oprijemljiva stvar. Pač, gre za vstopne surovine, ki jih s pomočjo vloženega dela in produkcijskih sredstev, spreminjamo v končni izdelek. Mar res?

Namreč, v trenutku, ko malo bolje pogledamo pod površino, se začnejo organizacijske dileme kopičiti. Vemo, osnovni dejavniki konkurenčnosti naše proizvodnje so hitrost, natančnost, točnost, predvsem pa kakovostno izpolnjevanje zahtev naročnikov. Vprašanje za milijon evrov se glasi: kako vse to doseči na kar se da optimalen način?

Proizvodnjo bi lahko primerjali z živim organizmom. Njegovi deli neprenehoma opravljajo svoje naloge, da za to dobivajo potreben kisik in hranila, pa poskrbi srce, ki jih z ožiljem povezuje v nekakšno celoto. Kaj torej je srce proizvodnje?

Za sodobno proizvodno podjetje je to zagotovo poslovno-informacijski sistem, kot je PANTHEON. Velik del, po nekaterih študijah kar 98 %, podjetij že uporablja nekakšno obliko informacijske podpore. Pogosto se zgodi, da se ta ne razteza tudi na proizvodnjo.  Šele celovita uvedba ERP sistema je v resnici tista, ki podjetje povede na nov nivo poslovanja. Ampak, potem se vedno postavi vprašanje, ali izbrano orodje zares ustreza zahtevam in potrebam? Je vaša proizvodnja enostavna ali kompleksna?  Morda serijska? Ali pa poteka pretežno po naročilu?

Kako in kaj izbrati?

Zato je že pri osnovnem izboru ERP sistema modro nekoliko zreti v prihodnost. Programska oprema, ki je zasnovana modularno in skalabilno, nam omogoča prilagajanje potreb rasti proizvodnje. PANTHEON z različnimi moduli poskrbi za podporo v kar najširšem razponu velikosti proizvodnje. Modul PANTHEON Enostavna proizvodnja tako omogoča upravljanje enostavnih procesov, katerih osnovni gradnik je kosovnica. Torej formalno oblikovan seznam vseh materialnih sredstev in operacij, ki so potrebne za nastanek nekega izdelka.

Ne le, da elektronska kosovnica omogoča avtomatizirano zbiranje vsega potrebnega, z njo dobimo tudi neposreden nadzor nad zalogami. PANTHEON namreč samodejno razbremenjuje skladišča materialov, končane izdelke pa prenese na skladišča izdelkov zaradi česar lažje obvladujemo zaloge, s tem pa tudi stroške.

Drugi sistemski gradnik predstavljajo delovni nalogi, prek katerih izdajamo material in prevzemamo izdelke. PANTHEON omogoča poenostavljen prenos naročil v delovne naloge, pri čemer jih lahko kreiramo na podlagi različnih kriterijev. Da ni napak, skrbi samodejna kontrola, ki onemogoča, da bi posamezno naročilo nehote zašlo v več delovnih nalogov.

Kaj pa, ko proizvodnja prerase okvire enostavnosti in vse skupaj postane bolj zapleteno?

Korak višje

PANTHEON Manufacture (MF) obvladuje vse procese proizvodnje, od surovin, zaposlenih in vseh operacij, ki so potrebne za končni izdelek. Vzporedno pa s planiranjem skrbi za kar najbolj optimalno razporejanje virov. Ustvarjanje kosovnic je nadgrajeno z alternativami kosovnic, s katerimi lahko načrtujemo in časovno opredeljujemo oz. terminiramo proizvodnjo. Drugače povedano, predpostavimo čas izdelave in s tem načrtujemo optimalno pokritost proizvodnje. Ker, saj veste, proizvodnjo lahko vedno načrtujemo, a realno življenje nas vedno znova rado postreže s presenečenji. Stroji se okvarijo, nabava iz tega ali onega razloga zamuja, delavci pa so lahko v določenem trenutku že preobremenjeni ali pa na načrtovanem dopustu. Terminiranje s PANTHEONOM MF nam omogoča pravočasno obvladovanje zasedenosti in terminov v primeru sprememb.

Seveda je ključno, da ob tem ves čas spremljamo potek proizvodnje in s tem izločamo nepredvidljive dogodke ter popravljamo pomanjkljivosti. Za to poskrbi Analiza opravljenega dela, ki omogoča kompleksne analize izvedenih del. Denimo po posameznem delavcu, oddelku, po posameznem procesu, resursih in podobno.

Naslednja bistvena razlika od modula Enostavna proizvodnja pa je precej razširjen nabor funkcionalnosti.  Ta bo v sistem vključil vse celice podjetja, od vodstva do nabave in računovodstva, poleg tega pa z njim vstopite v svet neskončnih možnosti poslovne inteligence. Pomeni, da lahko načrte za prihodnost oplemenitite s kakovostnimi podatki z nadzornih plošč, poslovne analitike, poročanja in drugih, v ozadju zbranih podatkov o poslovanju.

Srce, torej

Digitalna era, predvsem pa današnji, nenehno spreminjajoči se pogoji poslovanja, pospremljeni z vedno ostrejšimi zahtevami kupcev, terjajo vpeljavo modernega, fleksibilnega poslovno-informacijskega sistema. Samo tako se bomo lahko s surovinami in delovno silo natančno in pravočasno odzivali na zahteve trga.

Z uvedbo PANTHEONA pri vodenju proizvodnje bomo potrebne spremembe izpeljali na stroškovno učinkovit način, in kar je še pomembneje, sistem bomo v bodoče zlahka prilagajali rasti poslovanja brez večjih stroškov širitve. Proizvodnja, živ organizem, si zasluži najboljše možno srce. Kot je denimo PANTHEON.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X