Revolucija v proizvodnji: sinergija ERP in strojev

6 Mar 2024

V današnjem hitro spreminjajočem se proizvodnem okolju je ključno ohraniti korak z inovacijami. Na srečo se je integracija sistemov za načrtovanje virov podjetja (ERP) s stroji in napravami izkazala za dejavnik, ki spreminja pravila igre. Odpira se novo obdobje povezanosti in produktivnosti. Poglobimo se v to, kako ta sinergija spreminja industrijo proizvodnje.

Evolucija proizvodnje

Dnevi ročno vodenih proizvodnih procesov in izoliranih sistemov so mimo. Sodobni proizvajalci sprejemajo najnovejše tehnologije, da bi optimizirali procese in ostali konkurenčni. Srce te transformacije je programska oprema ERP, tradicionalno uporabljena za upravljanje osnovnih poslovnih funkcij, kot so finance in upravljanje dobavne verige. Vendar pa je njegova integracija s stroji in napravami odprla vrata novim neslutenim možnostim in tudi priložnostim.

Četrta industrijska revolucija

Integracija sistemov ERP s stroji predstavlja ključen korak k t.i.” Industriji 4.0”, četrti industrijski revoluciji. S povezovanjem avtomatizacije, umetne inteligence in interneta stvari (IoT) postajajo pametne tovarne prihodnosti bolj prilagodljive, učinkovite in odzivne.

Lep primer te usmeritve je projekt DIGITOP, namenjen preoblikovanju slovenske proizvodne industrije z naprednimi digitalnimi tehnologijami. S financiranjem iz skladov NextGenEU in slovenskega načrta za okrevanje in odpornost DIGITOP cilja na optimizacijo proizvodnih procesov v t.i. pametnih tovarnah prihodnosti.

Datalab, kot eden izmed deležnikov v projektu DIGITOP, razvija tehnologijo digitalnih dvojčkov in uporabniških vmesnikov za povečanje učinkovitosti proizvodnje. Naše sodelovanje pri integriranem sistemu ERP+MES poudarja našo zavezanost k nadzoru kakovosti, napovednemu vzdrževanju in optimizaciji porabe energije.

Moč integracije

S povezovanjem sistemov ERP s stroji in napravami dobijo proizvajalci jasen vpogled v proizvodne operacije in procese. Podatki se brezhibno pretakajo, od nabave surovin do končnega izdelka. Količina in hitrost informacij omogočata boljše odločanje, prepoznavanje ozkih grl, optimizacijo delovnih tokov in razporeditev virov.

Poleg tega integracija omogoča napovedno vzdrževanje, pri katerem stroji sporočajo potrebe po servisiranju, kar zmanjšuje čas izpada in stroške vzdrževanja.

Realno-časovni vpogled v podatke

S pomočjo integracije ERP s stroji in napravami pridobivajo proizvajalci realno-časovne vpoglede v ključne kazalnike uspešnosti, kot so proizvodni izhod in izraba virov. Podprti s temi podatki lahko vodje sprejemajo informirane odločitve, prilagajajo proizvodne urnike, uveljavljajo izboljšave procesov, ob predpostavki, da so integrirane naprave ali stroji prilagojene na 4.0. proizvodnjo.

Programska oprema PANTHEON se preko API-ja poveže na OPC UA server, ki ga mora zagotoviti stranka, kar omogoča izmenjavo podatkov v realnem času med stroji, proizvodnimi procesi in ERP-jem. PANTHEON omogoča proizvajalcem, da napovejo potrebe po vzdrževanju, spremljanje postopkov in operacij, zastojev, spremljanje drugih parametrov po želji (temperatura, vlažnost zraka, …) in optimizirajo razporeditev virov. S proaktivnim reševanjem težav pred njihovim pojavom lahko proizvajalci minimizirajo motnje in povečajo produktivnost. S funkcijami, kot so dinamično razporejanje, optimizacija zalog in napovedovanje povpraševanja, proizvajalci lahko optimizirajo proizvodne procese in ostanejo korak pred konkurenco.

Na poti digitalne prihodnosti s poslovno programsko opremo PANTHEON Manufacture

Datalab, v sodelovanju s programom DIGITOP, omogoča proizvajalcem, da samozavestno stopijo na pot preobrazbe proizvodnje. Z zagotavljanjem robustnih orodij in zmogljivosti za digitalno transformacijo PANTHEON Manufacture omogočamo proizvajalcem, da spodbujajo inovacije, izboljšujejo operativno učinkovitost, vse s ciljem dostaviti vrhunske izdelke in storitve svojim strankam.

 

Vas zanima možnost integracije z vašimi napravami ali stroji?

Skupaj lahko preverimo možnosti integracije med vašimi napravimi in programom PANTHEON ter najdemo najboljšo rešitev za vaš primer. Naši strokovnjaki vam bodo svetovali na poti in vam olajšali delo.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X