, , , ,

Računovodstvo v oblaku – DA ali NE?

10 Avg 2021

S pojavom programske opreme za računovodstvo v oblaku se mnogi računovodje sprašujejo: »Zakaj bi se sploh morali ukvarjati s prehodom, če pa smo vajeni obstoječih rešitev?«.
Naj vam v nadaljevanju predstavimo nekaj prednosti enega in drugega sistema.

Kako deluje program v vašem lokalnem okolju?
Nakup licence pomeni, da si programsko opremo namestite na svoj strežnik, lokalno. To pomeni, da se vsi podatki hranijo pri vas na vaši lokaciji.

Predpogoj: zmogljiva strojna oprema; ne potrebujete interneta.
Posebnosti: baza podatkov je nameščena na vašem računalniku, letno osveževanje je za prvo leto uporabe že vključeno v ceno, za arhiv podatkov pa morate poskrbeti sami.

Kaj potrebujete?
• Lastno strežniško infrastrukturo,
• skrb za pravočasne, redne nadgradnje programa,
• letno osveževanje programa,
• skrb za arhiviranje in varnostno kopiranje podatkovnih baz.

Slabosti delovanja na lastni infrastrukturi:
• sami morate poskrbeti za pravočasno nadgradnjo programske opreme (možnost zakonske neskladnosti);
• nevarnost za izgubo podatkov ob okvarah računalnika;
• ni povezave – omejene možnosti sodelovanja s strankami;
• možnost dostopa le na enem računalniku, če ni poskrbljeno drugače.

Kako deluje program v oblaku?
Računovodskim servisom vsekakor priporočamo najem programa v načinu PANTHEON Gostovanje.
V sklopu PANTHEON Gostovanja sodelujemo z vodilnim operaterjem telekomunikacij v Sloveniji – družbo Telekom Slovenije. Vaši podatki so varno shranjeni v Telekomovem oblaku in zato dosegljivi kjerkoli in kadarkoli.

Katere so prednosti PANTHEON Gostovanja?
– Lažja in varna izmenjava podatkov,
– varno shranjeni podatki,
– hitrejša obdelava in prihranek časa,
– enostaven in hiter dostop kjerkoli,
– elektronsko arhiviranje podatkov,
– redne posodobitve in stalna skladnost z zakonodajo,
– delo brez investicij oz. plačilo po uporabi.

Kaj je vključeno v mesečni najem PANTHEON Gostovanja?
• Uporaba katerekoli izpeljanke programa PANTHEON,
• arhiviranje podatkov,
• nadgradnja programa z vidika zakonodaje in funkcionalnosti,
• najem in vzdrževanje strežnika,
• vse potrebne licence za delo.

Slabost oblaka:
• odvisni ste od hitrosti interneta, zato v primeru slabe povezave delo lahko poteka počasneje.

Ali je vredno zamenjati?
S programom, ki je varno shranjen v oblaku, lahko poenostavite številna opravila, ki vam trenutno vzamejo dragocen čas. S strankami lahko uporabljate rešitve, kot je PANTHEON Web Light, ki vam bodo pomagale pri zbiranju in izmenjavi dokumentov ter zmanjšale potrebo po ročnem vnosu podatkov.
Eden od primerov dobre prakse so vsekakor računovodstva prihodnosti. V Datalabu razvijamo orodja za digitalizacijo poslovanja kot so eDokumentacija, ki omogoča pregledno shranjevanje dokumentov, ki smo jih doslej vlagali v fascikle; eKnjižbe, ki brez pretipkavanja omogočajo zajem podatkov iz papirne v elektronsko obliko; in pred-definirani poslovni procesi oz. t. i. workflow i, ki nas vodijo po procesih, ki se vsakodnevno odvijajo v podjetju. Sem spadajo tudi že dlje časa poznani eRačuni, varnostne kopije in eIzmenjava.

Preučite procese v svojem podjetju. Kako zbirate dokumente? Kako se pogovarjate in izmenjujete dokumente s svojimi strankami? Ali obstajajo procesi, ki so okorni in jih je mogoče poenostaviti? Poiščite orodja, ki vam bodo pri tem pomagala. Poiščite pravo programsko opremo.

Kaj prinaša prihodnost?
Prihajajo večja hitrost interneta, boljša tehnologija brskalnikov in cenejša računalniška moč na spletu. Vse to je ugodno za prihodnost storitev v oblaku. Veliko lažje je vzdrževati programsko opremo v oblaku kot razviti in preizkusiti namizno programsko opremo. Programska oprema v oblaku prinaša hitrejši razvoj funkcij. Hitrejši razvoj funkcij pa je koristen za končnega uporabnika: vas.
To ne pomeni, da je namizna programska oprema obsojena na propad. Toda sodobna namizna programska oprema se mora prilagoditi povezanemu svetu in mogoče celo preiti v hibridne rešitve. Uporaba kombiniranih rešitev pomeni, da lahko uporabnik svojo programsko opremo poveže z oblačnimi storitvami (ePoslovanje).
Prihodnost je kombinacija najboljšega obeh svetov: namizne programske opreme, kjer je to smiselno zaradi hitrosti, in spletne prenosljivosti, predvsem hrambe v oblaku za varno varnostno kopiranje in obnovo po morebitni izgubi ter prenosljivost podatkov. Pomislite samo na Microsoft Office in Office 365 ali Apple Numbers z ustrezniki namizja in oblakov.

Računovodska programska oprema v oblaku je v zadnjih mesecih naredila velik napredek. Zdaj je čas, da resno razmislite o nadgradnji.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X