,

Koliko dni dopusta pripada delavcu?

26 Maj 2020

Koliko dni dopusta mi pripada? Gre za pogosto vprašanje, ki ga pravni službi zastavijo bralci naših člankov. Prav zaradi tega smo se odločili, da ponovno odpremo temo in pojasnimo koliko dni dopusta delavcem pripada na podlagi delovnopravne zakonodaje. Ali znate sami preveriti, koliko dni dopusta vam pripada oziroma ali vam je delodajalec pravilno odmeril dopust?

Skladno z določbo 159. člena Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), pridobi delavec pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Pravico do letnega dopusta pridobi ne glede na to, ali je zaposlen za določen ali nedoločen čas, in ne glede na to, ali za polni ali krajši delovni čas.

Koliko dni dopusta (minimalnega) vam pripada, glede na razporeditev delovnih dni v tednu?

Pravica do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu traja minimalno štiri tedne, ne glede na to, ali delavec dela s polnim ali s krajšim delovnim časom. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca. To pomeni, da bo imel delavec v primeru:

  • petdnevnega tedna pri delodajalcu pravico do najmanj 20 letnega dopusta,
  • šestdnevnega tedna do najmanj 24 dni letnega dopusta,
  • štiridnevnega tedna pa do 16 dni.

Koliko dni dopusta pripada torej delavcu, ki dela krajši delovni čas? Delavec s krajšim delovnim časom ima torej pravico do letnega dopusta v enakem trajanju kot primerljiv delavec s polnim delovnim časom. Prav tako je pomembno vedeti, da se dopust  določa in izrablja v delovnih dnevih in ne po urah.

Koliko dni dopusta vam še pripada poleg minimalnega dopusta?

Dodatni dnevi letnega dopusta so določeni že v ZDR-1. Slednji  določa primere, ko delavcu (poleg minimalnega dopusta) že na podlagi zakona pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta glede na njegove osebne in socialne okoliščine.

Kriterij za odmero dopusta Število dodatnih dni dopusta
Delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej) 1
Delavec, ki je starejši od 55 let 3
Delavec invalid 3
Delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro 3
Delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 3
Delavec, ki še ni dopolnil 18 let 7

Koliko dni dopusta pripada nočnim delavcem?

Nočni delavec: delodajalec mora v kolektivni pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi določiti daljše trajanje letnega dopusta.

Poleg dodatnih dni, ki so navedeni v ZDR-1, pa je pri odmeri trajanja letnega dopusta treba upoštevati tudi kriterije po veljavnih kolektivnih pogodbah, ki določajo dodatne dneve letnega dopusta. Lahko pa se daljše trajanje letnega dopusta dogovori s pogodbo o zaposlitvi.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X