, ,

Poslovni program pomaga pri premagovanju pomanjkanja proizvodnih materialov

16 Maj 2022

Meseci pomanjkanja proizvodnih materialov so se spremenili v leta in postali ogromna grožnja dobavne verige. Situacija, ki sta jo ustvarili pandemija in nedavni geopolitični konflikti, še naprej pesti proizvajalce in potrošnike. Naraščajoče povpraševanje po izdelkih se je iz blagoslova spremenilo v prekletstvo. Proizvajalci ne morejo zadovoljiti povpraševanja, ker ne morejo pridobiti surovin, potrebnih za izdelavo svojih izdelkov.

Nočna mora, kajne? Frustracija je resnična, vendar je te izzive, povezane z naraščajočimi cenami in manjšo razpoložljivostjo, mogoče lažje obvladovati s sistemom ERP, specifičnim za vodenje proizvodnje.

Naraščajoče cene in manjša razpoložljivost

Proti koncu leta 2021 je Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj poročal, da se je proizvodna dejavnost v tretjem kvartalu leta 2021 upočasnila. To ni presenetljivo, če upoštevamo navidezno neskončno količino časa, ki so ga proizvajalci porabili za čakanje, da surovine prispejo iz dobavne verige, ki deluje na robu svojih zmogljivosti.

Iskani materiali – od lesa, jekla in plastike do čipov – so nujni sestavni deli blaga, torej avtomobilov, električne opreme in naprav, po katerih povprašujejo potrošniki. To pomanjkanje proizvodnih materialov pomeni zmanjšano razpoložljivost potrebnih artiklov in povečane stroške za proizvajalce, ki so te stroške prisiljeni prenesti na potrošnike.

Statistični urad Slovenije poroča, da se je indeks cen življenjskih potrebščin februarja 2022, ki meri spremembe v stroških hrane, stanovanj, bencina, komunalnih storitev in drugega blaga, v zadnjih 12 mesecih povečal za 6,9 %, kar je največji porast inflacije v 40 letih. V enem letu se je blago podražilo za 8,5 %, storitve pa za 3,7 %.

Kako lahko pomaga poslovni program v oblaku

Odpravljanje motenj dobavne verige in njihovih posledic na žalost ni v rokah proizvajalcev, vendar nekatere težave lahko omilijo s pravo izbiro ERP oz. poslovne programske opreme. V luči trenutnih težav, ki še nekaj časa ne bodo pojenjale, je za podjetje najpomembneje načrtovati svoje vire tako, da se ti le najbolje izkoristijo.

»ERP« (angl. Enterprise Resource Planning) dobesedno v prevodu pomeni »planiranje virov podjetja«. Organizacije katere koli velikosti uporabljajo ERP sistem, da svoje različne vire in poslovne procese združijo pod enim dežnikom. Podatki iz vseh oddelkov se prenašajo v eno centralizirano rešitev, kjer se nato sinhronizirajo, tako da lahko v realnem času pregledujejo poslovne informacije. Če je rešitev ERP prenesena v oblak, je do teh podatkov v realnem času mogoče dostopati 24 ur na dan, 7 dni v tednu s katere koli lokacije, kar odgovornim zagotavlja
360-stopinjski pogled na podjetje in njegove procese.

 

Podatki, na katere se lahko zanesete

Takšen pogled omogoča proizvajalcem, da natančno preučijo vse vidike svojega poslovanja, vključno s kanali dobavne verige. Namesto da bi se pozno odzivali na zaostala naročila ali zgrešene pošiljke, s spremljanjem podatkov lahko prepoznajo in ublažijo motnje, še preden te prerasejo v težave.

Boljše načrtovanje in izkoristek virov

Rešitve ERP prav tako povečajo učinkovitost, kar pomeni, da lahko proizvajalci, kjer je to mogoče, zmanjšajo število uporabljenih materialov na izdelek, zmanjšajo lastno povpraševanje po zalogah in na koncu vsaj v manjši meri omilijo pomanjkanje.

Kakšna rešitev je prava za proizvodna podjetja?

Vsaka rešitev ERP v oblaku lahko pomaga proizvajalcem, da postanejo bolj produktivni in dobičkonosni. Pomembno je, da je programska oprema prilagojena tako, da ustreza specifičnim potrebam proizvodne industrije. Le tako bo vodila do izboljšanega sodelovanja, učinkovitih delovnih tokov in procesov ter bolje vodenih ekip.

Poleg upravljanja dokumentov, računovodstva, spletne trgovine, obračunavanja plač mora prava rešitev ERP, specifična za proizvodnjo, zagotavljati integrirane aplikacije za proizvodnjo, načrtovanje materiala in kosovnice– tako za diskretno kot za serijsko proizvodnjo.

Kako lahko PANTHEON Manufacture pomaga?

PANTHEON Manufacture je program za vodenje proizvodnje, s katerim boste procese vodili celovito in učinkovito. Program lahko pomaga vsakemu proizvajalcu prebroditi nevihto, ki jo povzročijo pomanjkanje proizvodnih materialov in motnje dobavne verige. In kako vam lahko pomaga?

 

Planiranje delovnih tokov

Povečajte izkoriščenost linije tako, da načrtujete proizvodnjo z realnimi zmogljivostmi in omejitvami.

Upravljanje z materiali

Integrirajte rešitve za spremljanje materialov in postopkov od surovin do končnih izdelkov in čim bolje izkoristite materiale – brez kopičenja zalog ali, kar je še huje, zamud pri dobavi izdelkov vašim kupcem.

Delovni tokovi za optimizacijo procesov

Vpeljite rešitve za samodejno optimizacijo procesov.

Spremljanje in analiza

Optimizirajte svojo proizvodnjo na podlagi podatkov v realnem času.

Integracija v poslovni informacijski sistem

Povežite vse svoje proizvodne procese in lokacije na enem mestu.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X