, ,

Lahko industrija 4.0 pomaga podjetjem med koronakrizo?

3 Nov 2020

Trenutna situacija že nekaj časa preoblikuje naš način življenja in dela. Naše nakupovalne navade in vsakodnevne aktivnosti so se spremenile. Mnogi od nas delamo od doma in navidezni sestanki so le del naše vsakdanje rutine. Podjetja preoblikujejo svoje poslovne procese, kjer je ideja digitalne preobrazbe postala prej nuja kot razkošje.

Koronavirus kot pospeševalec sprememb

V zadnjem desetletju je bila široko sprejeta zbirka tehnologij, kot so IoT (internet stvari), umetna inteligenca, strojno učenje, 3D tiskanje, robotika itd., ki podpirajo strategije rasti, ki temeljijo na inovacijah. Leto 2020 je digitalizacijo v podjetjih vsekakor pospešilo. Z dodatnim učinkom koronavirusa velika večina proizvajalcev opisuje industrijo 4.0 kot bistveni element v svoji strategiji prilagajanja sprememb in boljšega poslovanja.

Po drugi strani pa se nekatera podjetja bojijo tveganj zaradi sprememb, kot so finančni zapleti, pripravljenost podjetjih ali pomanjkanje veščin.

Prva reakcija proizvodnih podjetjih na upadanje prihodka, da morajo stopiti nazaj. Ampak, trenutno stanje je dobro izkoristiti za naložbe. To je čas, ko imate malo več časa za razmislek in dober pogled na to, kakšna bo prihodnost. Spretnost je ključ.

 

Vpliv na industrijo

Trenutno situacijo s koronavirusom lahko jemljemo kot napadalca. V napadu mora branilec narediti obrambno potezo, hkrati pa načrtovati naslednjo potezo. To zahteva sposobnost izvajanja dveh nalog hkrati. Razumevanje okolja in fleksibilen odziv je ključnega pomena pri uspešni obrambi. Tako tudi na poslovnem področju fleksibilnost proizvajanja in zagotavljanja dobavne verige zahteva sposobnost obdelave informacij in sposobnost hitrega ukrepanja. Industrija 4.0 je nastala kot potreba industrije po izboljšavah: povečanju učinkovitosti, boljšem pregledu nad stroški, storitvami, logistiko ipd. pomemben faktor, ki ga je dodala trenutna situacija pa je prilagodljivost in hitro reagiranje na spremembe. Podjetja morajo, z željo po dostavljanju kvalitetnih proizvodov in ohranjanju konkurenčnosti, digitalizirati proizvodnjo in povečati njeno učinkovitost.

Izboljšajte fleksibilnost z industrijo 4.0

Kaj sploh je industrija 4.0. v industriji? Dandanes marsikje zasledimo termin »industrija 4.0.«, ki pa ni le trend, ki se bo zgodil enkrat v prihodnosti, ampak je za mnoga podjetja nova realnost. Tukaj se gre predvsem za povezavo strojne tehnologije z informacijskimi sistemi na popolnoma drugačnem nivoju. Industrija 4.0 se je v proizvodnih podjetjih začela kazati pred več kot 10 leti s poudarkom na »pametni« proizvodnji. Ker pa so stroški senzorske tehnologije padli, se je uporaba in uporaba senzorjev povečala in razširila po celotni dobavni verigi. Tako se je industrija 4.0 razširila izven proizvodnje in se dejansko širi na celotno dobavno verigo. Sredstva, ki so razporejena po celotni dobavni verigi, vse do načina distribucije in logistike. Tukaj gre predvsem za uporabo tehnologije in podatkov za temeljito spremembo večji produktivnosti.

Skupaj z digitalizacijo, industrija 4.0. podjetjem omogoča največjo učinkovitost do zdaj.

Proizvodna podjetja v želji po večji učinkovitosti morajo vedno večjo prednost dajejo rešitvam, ki združujejo napredno povezljivost, napredno avtomatizacijo, tehnologije oblaka, senzoriko, različne proizvodne procese, inteligentne algoritme in IoT za transformacijo svojega poslovanja.  PANTHEON Manufacture nudi popolni nadzor nad celotnim poslovnim procesom preko digitalne platforme. Tako pridobite nadzor nad celotno proizvodnjo, dobaviteljsko verigo, stroške storitev in upravljanje s sredstvi.

Proizvodna podjetja tako načrtujejo in izdelujejo pametnejše izdelke za potrošnike in z uporabo primerne rešitve, ki se uporabljajo za zajem podatkov v realnem času in avtomatizacijo, znatno pripomoremo k izboljšani produktivnosti. To pa ljudem v proizvodni verigi pomaga, da imajo potrebne informacije in orodja za boljše opravljanje svojega dela in sprejemajo hitrejše odločitve v celotni dobavni verigi.

Motnje, ki jih je povzročil koronavirus, so bile zunanja funkcija, ki je silila predelovalno industrijo k razvoju in spreminjanju. Tisti, ki so že digitalizirali svoje procese in v svoje poslovne strategije vključili tehnologije 4.0, so bili v najboljšem položaju, da se odzovejo na spremembe. Prav tako so v najboljšem položaju za okrevanje po pandemiji.

Če želite izvedeti več o tem, kako lahko industrija 4.0 izboljša produktivnost, donosnost in okretnost vam z veseljem pomagamo najti najboljšo rešitev za vaše podjetje: Pišite nam na  godigital@datalab.si 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X