Izročanje računov fizičnim kupcem po več kot letu dni znova obvezno

19 Apr 2023

Z 18. aprilom 2023 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR-B, Uradni list RS, št. 40), s katerim se ponovno uvaja obveznost izročanja računa kupcu – končnemu potrošniku za kupljeno blago oziroma prejeto storitev.

Davčni zavezanec mora od vključno 18. aprila 2023 dalje kupcu račun vedno tudi izročiti (ne le na njegovo zahtevo), in sicer ne glede na način plačila. Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, bi znašala 40 evrov.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z Zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016 z določilom, da mora davčni zavezanec za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo Zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila.

Do nedavno je veljalo, da mora zavezanec račun izdati, vendar ga ni bilo treba izročiti kupcu v papirnati obliki, razen če je slednji to zahteval. Ker se je s tem ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo, je vlada sprejela omenjeno novelo. V nekaterih panogah je lani število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi z letom 2019 tudi za petino.

Podatki Finančne uprave RS (FURS), ki izhajajo iz sistema davčnih blagajn, kažejo, da je bilo lani kljub sicer ugodni gospodarski aktivnosti davčno potrjenih računov 913.848.520, kar je za 8,9 odstotka manj kot leta 2019, so ob potrditvi zakona zapisali na finančnem ministrstvu in dodali, da je primerjava med omenjenima letoma ustreznejša zaradi vmesnega obdobja epidemije.

Novelo zakona je konec februarja DZ podprl z glasovi koalicijskih poslancev in poslancev narodnih skupnosti, proti pa so glasovali poslanci SDS in NSi. Nato je državni svet nanjo vložil sprejet veto, saj se mu zdi nesprejemljivo prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem ko mu za morebiten neprevzem računa grozi globa.

Izročanje računa v papirnati ali elektronski obliki

Z novelo se pri gotovinskem poslovanju ponovno uvaja obveznost izročitve izdanega računa kupcu. Glede oblike izročenega računa je v njej zapisano, da je ta lahko tako papirnata kot elektronska. Tehnologija nam omogoča že marsikaj, račune je mogoče prejeti prek mobilnih aplikacij, po elektronski pošti in tudi kako drugače. Takšne rešitve podpira tudi ministrstvo za finance, ki je pozvalo k izdaji in izročanju računov v elektronski obliki. Ob tem so izpostavili, da imajo elektronsko izročeni računi povsem enako veljavo kot fizično izročeni računi, saj jih kupec lahko uporabi za uveljavljanje reklamacije ali garancije, hkrati pa z elektronsko izročenimi računi prispevamo k varstvu okolja.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X