Intervju združitev InCom in Datalab MK bo okrepila naš vodilni položaj v ponudbi poslovne programske opreme

3 Maj 2021

V Severni Makedoniji je izjemno redko, da se združita dve podjetji. Konec marca 2021 so novinarski portali v Severni Makedoniji poročali o informacijah Ljubljanske borze o združitvi makedonskega podjetja InCom ERP z Datalabom iz Slovenije.

Preberite zanimiv intervju z novim direktorjem Datalab Makedonija, Sašom Jovanovskim (hčerinsko podjetje Datalab Tehnologije d.d. s sedežem v Sloveniji) in z izvršnim direktorjem Datalab Tehnologije d.d. Andrejem Merteljem, kjer boste izvedeli več o postopku združitve in načrtih za prihajajoče obdobje.

 

Gospod Jovanovski, zakaj ste se odločili, da se pridružite InCom ERP k ekipi Datalab Makedonija? Vaši poslovni rezultati v zadnjih letih so izjemni s stalno rastjo uporabnikov vaših storitev in prisotnostjo v več državah v regiji.

Sašo Jovanovski: V zadnjih letih je InCom dokazal, da v Severni Makedoniji obstaja kakovostni svetovalni potencial, ki ga iščejo številne države v regiji. To sem pokazal skupaj s svojim poslovnim partnerjem Gjorgjijem Nikolovom in skupino svetovalcev z veliko izkušnjami, ki so v regiji realizirali številne projekte za digitalno preobrazbo.

Številna podjetja v Srbiji, na Kosovu, v Albaniji in Sloveniji so uporabljala naše storitve, zlasti za uvajanje ERP sistemov v proizvodnih podjetjih. Svoje storitve smo razvili na zahtevo samih podjetij, ki jim je bila izjemno pomembna izvedbena ekipa, katera je izvedla digitalno preobrazbo. Vztrajanje pri visokokakovostnih storitvah za digitalno preobrazbo, kakovostno vodenje projektov in izkušene ekipe so bila naše najboljše priporočilo novim strankam. V regiji – zlasti v Sloveniji – so kakovostne svetovalne storitve ključne za kakovostno digitalno preobrazbo.

Ti projekti temeljijo na najbolj priljubljeni regionalni poslovni programski opremi PANTHEON. Proizvod, ki ga je razvilo podjetje Datalab Tehnologije v Ljubljani, trenutno uporablja več kot 65.000 uporabnikov v regiji, kar je odlična baza podjetij, ki iščejo kakovostne storitve za digitalno preobrazbo. To je bil povod za združitev ekip v Datalab Makedonija, ki se je zgodila v začetku drugega četrtletja 2021. Skupaj s svetovalci iz Datalab-a Makedonija je naš osebni izziv doseči močan napredek v regiji, pa tudi okrepiti Položaj PANTHEON-a kot vodilne poslovne programske opreme v Severni Makedoniji.

 

Gospod Mertelj, zagotovo dobro poznate severno makedonski trg, ker je vaše podjetje v državi prisotno od leta 2008. Zakaj združitev? Kakšna so pričakovanja? Kaj Datalab dobi z naložbo?

Andrej Mertelj: Živimo v obdobju, v katerem COVID ustvarja veliko povpraševanja po digitalizaciji našega zasebnega in poslovnega življenja. Podjetja morajo biti opremljena za digitalno poslovanje in povečalo se je povpraševanje po digitalnih storitvah, ki omogočajo enostavno delo od doma. V praksi to pomeni, da podjetja poleg našega programa v oblaku izvajajo tudi naše storitve ePoslovanja, kot so eDokumentacija, eKnjižbe, vnaprej definirani delovni procesi, eRačuni in druge.

Da bi lahko vse te izdelke uspešno predstavili na severno makedonskem trgu, potrebujemo močno ekipo z visoko usposobljenimi svetovalci, da bomo lahko postali bolj konkurenčni. Zato gradimo regionalno skupnost, ki nam bo omogočila prav to in nam pomagala razvijati naše izdelke in razvijati naše podjetje.

InCom ima fantastično in visoko motivirano ekipo z bogatim znanjem in izkušnjami, zato smo se odločili združiti naše strategije in ekipe. Skupaj bomo zgradili zgodbo o uspehu s ciljem, da postanemo največje ERP podjetje v državi in ​​morda celo v mikro regiji.

 

Gospod Jovanovski, v preteklosti ste bili v več podjetjih iz severne Makedonije in regije najeti kot mentor in svetovalec za razvoj poslovanja. Ali lahko od vas pričakujemo takšno angažiranost v vlogi direktorja v Datalab Makedonija?

Sašo Jovanovski: Vsi bi morali imeti osebno odgovornost do družine, do poslovne skupnosti in države, v kateri živimo. Že deset let prostovoljno pomagam podjetjem v Makedoniji v okviru projektov, ki se osredotočajo na novo ustanovljena podjetja. Menim, da je to moja obveznost, ki se ji ne bom odrekel. Že v prvih dneh vstopa na novo delovno mesto sem s FITR sprožil projekt za korporativne inovacije. Verjamem, da bomo s tem projektom skupaj s FITR pomagali ducatu novih makedonskih zagonskih podjetij. Ideja je pomagati razvoju malih podjetij iz številnih sektorjev z mentorstvom, poslovnim svetovanjem in vzpostavitvijo novih poslovnih modelov:

  1. Sodobne računovodske agencije, ki bodo ponujale računovodske storitve na osnovi oblačnih platform. Cilj takšnih podjetij bo vseh 65.000 uporabnikov v regiji, ne le uporabniki v severni Makedoniji.
  2. Nova podjetja s programsko opremo za IT, ki bodo ponujala nove vertikalne integracije programske opreme, kot so mobilne aplikacije, e-trgovine in druge rešitve za celotno skupnost Datalab. Potreba in trg obstajata in sta na voljo tem podjetjem.
  3. Svetovanje podjetjem, da bomo ponujali projekte digitalne preobrazbe po celotni regiji. Naša ekipa je razvila poslovni načrt za neposredno prisotnost v več državah v regiji, zato bodo ta nova podjetja imela poslovno priložnost, ki je ne smejo zamuditi.

Vabim vse mlade ekonomiste, razvijalce, svetovalce in druge, ki imajo podjetniški duh in pogum, da se nam pridružijo na tej poti!

 

Gospod Mertelj, kaj Datalab prinaša na severno makedonski trg?

Andrej Mertelj: Čeprav je naš tehnološki razvoj podjetjem že nekaj let omogočal optimizacijo in digitalizacijo poslovanja, so šele razmere v katerih smo trenutno podjetjem odprle oči za nujne spremembe.

Eden od novih programov, ki jih bomo predstavili na severno makedonskem trgu, je PANTHEON Web Light, spletni program, namenjen malim podjetjem in vsem obstoječim uporabnikom PANTHEON-a, ki želijo svoje rešitve nadgraditi s spletno različico.

Poleg tega bomo ponudili naš paket storitev ePoslovanja, ki bodo procese podjetja povzdignili v digitalno sfero.

Kot ponudnik storitev digitalizacije poslovanja se dobro zavedamo, kako pomembno je, da podjetje posluje nemoteno.  Odgovorni lastniki in menedžerji bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo nadaljnji obstoj svojega podjetja tudi v takšnih razmerah, kot smo danes.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X