, , ,

Avtomatizacija, povezljivost in izmenjava podatkov

12 Okt 2022

V nadaljevanju vam predstavljamo tri teme, ki prinašajo avtomatizacijo, povezljivost in izmenjavo podatkov v PANTHEON-u;

  • PANTHEON-ov strežnik za avtomatizacijo (PAAS), ki omogoča avtomatizacijo poslovanja in izvajanja opravil brez posega uporabnika,
  • Avtomatizacijo in digitalizacijo v proizvodnji ter
  • PANTHEON spletne servise (PAWS), ki omogočajo hitro in učinkovito povezovanje raznih razpršenih sistemov ter izmenjavo poslovnih podatkov znotraj in zunaj podjetja.

Na to temo smo se pogovarjali z Domnom Lukančičem, svetovalcem za PANTHEON iz podjetja Datalab SI d.o.o. ter Jasno Rihter, produktno vodjo za modul Hefaist in PAWS iz podjetja Datalab Tehnologije d.d.

Najprej predstavimo PAAS-a, kot ga krajše poimenujemo. Domen, bi nam prosim pojasnil kaj je PAAS?

PAAS je PANTHEON-ov strežnik za avtomatizacijo, ki nam omogoča avtomatizacijo poslovanja in izvajanje opravil brez posega uporabnika.

Namesto nas lahko izvaja marsikatero opravilo, ki bi ga drugače morali ročno zagnati preko PANTHEON-a. PAAS si najlažje predstavljamo kot »robotskega uporabnika«.

PANTHEON-ov strežnik za avtomatizacijo (PAAS)

Tako ga lahko npr. v računovodskem servisu uporabimo za zagon avtomatskega knjiženja ali avtomatski prevzem izpiskov z vseh bank vseh klientov.

V proizvodnji pa ga npr. uporabljamo za krmiljenje robotov ali računalniško upravljanih strojev. Vsebuje dve komponenti: PANTHEON Automation in PANTHEON REST.

Prva komponenta je »PANTHEON Automation« kjer se obstoječa avtomatska opravila izvajajo samodejno na strežniku.

Za vklop je dovolj, da v nastavitvah avtomatskega zagona opravil označimo, da želimo opravilo zagnati na strežniku za avtomatizacijo.

Prej si omenjal in opisal prvo komponento. Katera pa je druga komponenta in, če nam lahko malo bolj podrobno obrazložiš vse skupaj?

Druga komponenta, PANTHEON REST je tako imenovani procesni servis, kateri nam omogoča, da se večji del sistema PANTHEON dostavi preko API-ja z izmenjavo JSON objektov.

PANTHEON obdela vsako zahtevo PAAS-a. To pomeni, da dostopamo do metod za pridobivanje izpisov, za delo z dokumentnim sistemom (DMS) in za upravljanje s poslovnimi procesi.

Vključen je sistem DMS, PANTHEON Workflow ter povezave z državnimi službami.

API deluje v obe smeri. S tem nam omogoči, da lahko tako nalaga kot tudi prenaša dokumente oz. priloge v DMS.

Iz opravil poslovnega procesa prebere podatke oz. podatke pošlje v sam poslovni proces ter s tem v nadaljnjo obravnavo.

PAAS je PANTHEON-ov strežnik za avtomatizacijo, ki nam omogoča avtomatizacijo poslovanja in izvajanje opravil brez posega uporabnika. Kako in kje pa lahko spremljano in upravljamo izvajanje opravil?

PAAS Nadzorna plošča

Spremljanje in uporavljanje izvajanja opravil nam omogoča nadzorna plošča PAAS-a. Kako jo uporabljati si oglejte v spodaj pripetem video posnetku.

 

Kakšna je povezava med PAAS-om in Workflowi?

PANTHEON workflow je sistem, ki nam omogoča podrobno implementacijo poslovnih procesov. PAAS nam v sam poslovni proces doda podporo za REST API.

To pomeni, da je elemente delovnega procesa možno preveriti, potrditi, poslati ali naložiti preko REST API-ja.

Naprav, ki nam omogočajo izmenjavo in obdelavo podatkov je veliko: telefoni, pametne ure, zasloni, spletne aplikacije, spletne storitve, CRM, Webshopi.

 

Kako pa je z licenciranjem za PAAS?

Osnovna različica je že vključena v PANTHEON Web Light licenco.

Napredna različica PANTHEON PAAS PRO zajema različne funkcionalnosti: periodično izvajanja poslovnih procesov in zagon ARES postopkov, periodično izvajanje AutoDoctoringa in tako dalje.

Trenutno je brezplačna. Za uporabo pa je potrebna konektor licenca za vsako napravo, ki jo upravljamo preko PAAS-a.

Za aktivacijo napredne različice PAAS PRO kontaktirajte svojega podpornika oziroma Datalab na 01 252 89 13 ali na pomoc@datalab.si.

 

Nadaljujmo s temo Avtomatizacija in digitalizacija v proizvodnji. Jasna, kako bi najlažje predstavila to temo?

Da bi si Avtomatizacijo in digitalizacijo v proizvodnji najlažje predstavljali vas vabim, da si ogledate tovarno prihodnosti v spodaj pripetem video posnetku.

Kako pa PANTHEON komunicira s stroji v proizvodnji?

Iz PANTHEON-a lahko pošljemo podatke o delovnih nalogih na OPC UA server od koder jih prebere krmilnik in posreduje stroju. Podrobnosti delovanja in komunikacije med strojem in PANTHEON-om si oglejte v spodaj pripetem video posnetku.

 

Bi nam prosim pojasnila, kako smo razvili rešitev in, če se slednja že uporablja v praksi?

Najprej bi rada omenila, da smo rešitev razvili na pravem testnem proizvodnem poligonu, v sodelovanju z razvojnim centrom Novo mesto – tovarno prihodnosti LABTOP.

Trenutno smo v fazi potrjene priprave projekta v podjetju JAW. Slednje proizvaja platišča za znamko Brock, ki je prodajalec prestižnih platišč dizajniranih po željah kupca.

Tam bomo proizvodne linije povezali direktno v upravljanje strojev s PANTHEON-om.

Sodelovanje pa smo pričeli tudi z enim največjih farmacevtskih podjetij iz Kosova – Asgeto. Podjetje želi vpeljati avtomatizirano linijo ter jo direktno povezati s PANTHEON-om.

Avtomatizacija in prilagodljivost PANTHEONA je ena izmed njegovih ključnih prednosti. Prav tako pa je tudi povezljivost med različnimi razpršenimi sistemi nujno potrebna za delovanje podjetja. Slednje nam omogočajo PANTHEON spletni servisi. Jasna bi nam jih lahko podrobneje predstavila?

PANTHEON spletni servisi omogočajo hitro in učinkovito povezovanje raznih razpršenih sistemov ter izmenjavo poslovih podatkov znotraj in zunaj podjetja.

PAWS kot orodje za izmenjavo podatkov

Uporabnik lahko s pomočjo spletnih servisov dostopajo do vseh podatkov ravno tako kot to storijo v fizični obliki.

Preko spletnih servisov so integrirane tovarne, spletne trgovine, CRM sistemi, WMS sistemi in podobno.

S pomočjo API metode lahko pripravimo želene podatke šifrantov kot so Identi, Sujbjekti.. ali transakcijske podatke delovnih nalogov, naročil, računov itd.

Podatki

 

Kje pa naši uporabniki pridobijo informacije o spletnih servisih?

V ta namen smo izdelali katalog spletnih servisov, ki je testno dostopen na spletni povezavi https://paws.datalab.eu. Podrobnosti si oglejte v spodaj pripetem video posnetku.

 

Kako pa pričnemo z uporabo spletnih servisov? Je potrebno kaj namestiti?

Za dejanski pričetek uporabe spletnih servisov je potrebno pripraviti razvojno okolje. Instalacija je zelo enostavna. Podrobnosti si oglejte v spodaj pripetem video posnetku.

 

Katere prednosti v praksi prinaša uporaba spletnih servisov?

Pred pripravljene API je smo naredili odprte in podprte z vsemi metodami ter vam na ta način zagotovili široko uporabo možnosti, da si jih prilagodite na svoje potrebe.

Prednosti

 

V spodaj pripetem video posnetku si oglejte integracijo PANTHEON-a s sistemom za upravljanje proizvodnje – MES.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X