API in ERP – kaj morate vedeti

23 Dec 2022

Če ste kdaj iskali primerno programsko opremo za svoje poslovanje, ste se verjetno že srečali z akronimom API in naleteli na trditev, da so API-ji bistveni za zunanji dostop do podatkov. To je vsekakor res, več o tem, za kaj vse se API uporablja in kaj vse morate o njem vedeti, pa preberite v nadaljevanju tega prispevka.

Kaj je API in kaj pomeni za ERP?

Programski vmesnik (angl. Application Program Interface ali krajše API) določa način interakcije med PANTHEON-om kot ERP-jem in med ostalimi programi. ERP potrebuje API-je, da dostopa do podatkov iz preostalih sistemov in programov in obratno – da so podatki iz ERP-ja na voljo v drugih programih.

Povedano drugače, API je vmesnik med PANTHEON-om in drugim programom, ki vsebuje določene podatke o poslovanju. API prejme zahtevo in, dokler ima za zahtevo ustrezna dovoljenja, te podatke vrne. Poleg tega API tudi nadzoruje, katere podatke je možno zahtevati in kako so prejeti.

Kakšne podatke sploh kliče API?

API-ji niso nekaj novega, je pa njihova uporaba v vedno večjem porastu. Uporaba API-jev ni vezana le na poslovni informacijski program, ampak na vsakršno programsko opremo, kjer se informacije prenašajo med programi. Na primer, lahko gre za preprosto premikanje podatkov iz Worda v Excel, za prijavo v aplikacije ali spletna mesta z uporabo Facebook ID-ja ali za shranjevanje napredka igrice v oblačno storitev Dropbox – pri vseh teh je na delu API. Razlog za pogosto uporabo API-jev je preprost: API omogoča internim funkcijam posameznega programa, da delijo podatke z zunanjimi, ne da bi razkrili vso kodo izvorne programske opreme, to pa prihrani čas in zmanjša varnostno tveganje.

Na področju ERP sistemov API-ji delujejo popolnoma enako. Potrebujejo jih vsa podjetja, ki uporabljajo več sistemov in se želijo izogniti ročnemu prenašanju podatkov iz enega v drugega. V ERP sistemih se API-ji tako na primer uporabljajo za:

  • vizualizacije nadzorne plošče v poslovno inteligenco (angl. Business Intelligence, BI);
  • vmesnik za naročanje in pošiljanje v spletnih trgovinah in povezava z zalogami;
  • povezljivost z mobilnimi aplikacijami;
  • povezavo s CRM sistemom in vnašanjem potencialov v obstoječe kupce.

To je zgolj nekaj primerov uporabe. Na kratko torej: API bo v vaš PANTHEON uspešno vnesel vse podatke iz preostalih sistemov.

 

Imate vprašanja o tem, kako API-ji komunicirajo z ERP sistemom ali imate morda specifično zahtevo glede API povezave? Pogovorite se z nami. Z veseljem bomo za vas poiskali odgovore, ki jih potrebujete. Pišite nam na prodaja@datalab.si ali 01 252 89 50.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X