,

Zakaj so varnostne kopije bistvenega pomena?

4 Jan 2022

Verjetno vsakič, ko pomislite na varnostno kopijo, pomislite na besedo »neprecenljivo«. Varnostno kopiranje vzame le nekaj minut, a lahko prihrani veliko časa in truda, predvsem pa skrbi. Večinoma lahko nastavimo, da se varnostno kopiranje enostavno nastavi kot samodejno opravilo in postane redno nočno kopiranje podatkov, tako da so ti vsak dan znova shranjeni tudi na varno mesto, medtem ko smo mi lahko brez skrbi.

Če ste kdaj v dvomih o potrebi po varnostnem kopiranju, pomislite na naslednjo statistiko:

  • 93 % podjetij, ki je izgubilo svoje podatke za 10 dni ali več, je v enem letu po nesreči vložilo zahtevek za stečaj.[i]
  • Kar 70 % vseh podjetij, ki jih doleti velik požar in izgubijo dostop do strežnikov oz. podatkov, preneha s poslovanjem v roku petih let, 30 % od tega že v enem letu. [ii]
  • 7 od 10 malih podjetij, ki doživijo veliko izgubo podatkov, preneha poslovati v enem letu.[iii]

To je le nekaj številk, vendar pa dokazujejo, da je varnostno kopiranje razumna poslovna odločitev. Zdaj pa si oglejmo ta proces še podrobneje.

Presenetljivo je, kako redko se podjetja odločijo za storitev varnostne kopije, čeprav gre za proces, ki je pravzaprav kritičen za neprekinjeno poslovanje. Varnostna kopija se pogosto obravnava kot zavarovanje – kupljeno in pozabljeno, dokler se ne pokaže potreba po njem. Res je, da z uporabo storitev v oblaku pridobimo večjo varnost nad podatki kot na lokalnih strežnikih. Storitve v oblaku nam pomagajo pri sodelovanju in povezovanju ne glede na lokacijo opravljanja dela. Toda to, da nenehno ustvarjamo podatke v oblaku, še ne pomeni, da imamo nad njimi popoln nadzor.

Pomislimo na naslednje primere:

  • Nehote izbrišemo vsa e-poštna sporočila na svojem email računu.
  • Izbrišemo podatke nekdanjega zaposlenega brez prenosa podatkov na drugo lokacijo.
  • Po nesreči prenesemo virus, ki se širi na ostale lokalne računalnike.
  • Pride do okvare računalnika, na katerem so shranjeni vsi podatki, ki jih še niste uspeli vnesti v oblak.
  • Nekdo ukrade računalnik.
  • Zgodi se naravna nesreča (poplava, požar ipd.).

Koliko časa bi trajalo, da obnovite vse svoje podatke in da ponovno vzpostavite poslovanje, če bi se zgodil eden od teh scenarijev? In koliko bi vas to stalo? Za učinkovito reševanje te težave obstaja varnostno kopiranje v oblaku.

Izguba podatkov stane

Večina računalniških uporabnikov se je že kdaj soočila z izgubo podatkov. Če gre za izgubo nekaj minut dela ali za izbris nepomembnih datotek, posledice niso katastrofalne. Kaj pa, če bi izgubili celotno dokumentacijo podjetja in strank?

Večine to ne skrbi, saj niti ne pomislimo, da se lahko zgodi tak scenarij. Vse preveč zaupamo računalniški opremi, ki pa je, tako kot vse stvari, pokvarljiva. Marsikdo se ne zaveda resnosti tega problema, predvsem zato, ker v digitalnih podatkih ne vidi vrednosti, v varovanju podatkov pa predvsem nepotrebne stroške, ki nastanejo npr. z najemom strežniškega prostora na oddaljeni lokaciji.

V resnici pa tudi digitalni podatki stanejo. Njihovo vrednost lahko ocenimo tako, da izračunamo, koliko bi stalo, če bi morali vse izgubljene podatke znova popisati. Samo pomislimo, koliko časa bi potrebovali, da ponovno vnesemo vse podatke – seveda pod pogojem, da bi jih sploh lahko obnovili.

Kaj je varnostno kopiranje v oblaku?

Varnostna kopija v oblaku omogoča podjetju, da pošlje kopijo vseh podatkov v oblaku na oddaljeno mesto v oblaku, kjer so zaščiteni pred morebitnimi nesrečami in od koder jih lahko, če so lokalni podatki ogroženi, obnovimo in tako zagotovimo neprekinjeno poslovanje.

Poleg zaščite pred izgubo podatkov ali virusi morajo številna podjetja podatke v oblaku zavarovati, da izpolnjujejo industrijske standarde ali zakonske predpise.

PANTHEON varnostna kopija

Varnostna kopija s PANTHEON-om pomeni, da v podatkovni center Telekoma Slovenije shranimo kopijo podatkovne baze PANTHEON, ki jo uporabljamo na svojem strežniku. Tako avtomatiziramo dnevno izdelavo varnostnih kopij najpomembnejših podatkov podjetja. Z nastavitvijo ustreznih možnosti v PANTHEON-u so lahko vaši podatki spravljeni enako varno kot tisti za uporabnike PANTHEON oblačnih storitev z varnostnimi kopijami in možnostjo obnovitve podatkov za zadnjih 7 dni, zadnje štiri petke in zadnjih 12 mesecev.

 

 

Viri:

[i]               National Archives & Records Administration, Washington, DC.

[ii]             Home Office Computing Magazine

[iii]            DTI/Price Waterhouse Coopers

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X