, ,

Računovodstvo v oblaku je najboljša oblika modernega poslovanja

12 Apr 2017

Kaj je Cloud computing?

Cloud computing oziroma računalništvo v oblaku je koncept poslovanja, ki nudi nov način dostopa osebnim podatkom in aplikacijam, ki pa niso več shranjeni na računalniku temveč v »oblaku« – kar pomeni, da lahko do programov, evidenc, dokumentacije in vsemu kar potrebujete lahko dostopate iz več pisarn, kadarkoli in iz različnih lokacij. S tem varčujete tako s časom kot z denarjem. Zveni zanimivo?

Razvoj računalniških rešitev v »oblaku« je v preteklih letih predstavljal logično nadaljevanje razvoja, a vendar istočasno in enega od najpomembnejših napredkov v zgodovini računalništva.

Cloud computing razumemo kot arhitekturo, platformo, operacijski sistem in storitev, oziroma ga lahko razumemo kot skupek vsega prej naštetega. Računalništvo v oblaku predstavlja strukturo v obliki »oblaka« na kateri lahko poslovni, in tudi individualni uporabniki dostopajo do aplikacij iz katerekoli lokacije.

»Oblak je internet v realnem času, oziroma tisto, kar naj bi internet v svojem bistvu pravzaprav moral biti: neskončni računalnik, ki je sestavljen iz mreže mrež računalnikov. Oblak je računalnik.« [1] ​

Katere so prednosti poslovanja v oblaku v primerjavi s standardnim načinom?

Ena od pomembnejših prednosti »oblačnega« modela v primerjavi z tradicionalnim (enkratni nakup softverske licence) je ta, da se storitev (licenc) ne plača enkratno, kar pomeni da ni visokih začetnih stroškov.

V primeru, da se pojavijo nepričakovani hardverski ali softverski problemi, je za reševanje le teh praviloma potrebno manj časa in denarja, kot če si lastimo IT infrastrukturo.

Prednost najema poslovno-informacijskega sistema v primerjavi z nakupom takega sistema in spremljajoče opreme je znižanje investicijskih stroškov za opremo kot je strežnik, mrežna oprema, klimatske naprave in sistema za neprenehno napajanje, saj se v primeru najema podatki shranijo v oblak, do programske opreme pa se dostopa izven uporabnikove lokacije. S tem izginejo naloge povezane z namestitvijo, konfiguracijo in vzdrževanjem sistemske programske opreme, ki so podlaga za to, da vse uspešno funkcionira. Bistveno je poenostavljena implementacija različnih platform potrebnih za razvoj in apliciranje kompleksnih softverskih rešitev kot so na primer platforma za razvoj programske opreme, platforma za zaključno testiranje ali platforma za apliciranje IT rešitev v praksi.

Plačilo se mesečno odvija z fiksnimi zneski, podjetjem, ki uporabljajo storitve v oblaku pa se ni potrebno ukvarjati z vzdrževanjem programske opreme. Na ta način tudi lažje upravljajo in načrtujejo stroške. Storitve v oblaku se dostopa prek web preglednika tj. preko interneta, zaradi česa so storitve v oblaku dostopne s katerekoli lokacije v kateremkoli trenutku.

ERP v oblaku – pomen za mala in srednje velika podjetja

Večina poslovnih subjektov v državi so majhna ali srednje velika podjetja, ki generirajo največji del družbenega proizvoda.

Sektor malih in srednjih podjetij se sooča z mnogimi izzivi na poti zagotavljanja poslovnih sodelovanj z industrijskimi velikani ali pri vstopu na nove trge z željo, da bi se njihovo število strank povečalo. Za ta podjetja je najpomembneje, da izboljšajo stopnjo svoje konkurenčnosti zato da bi, zahvaljujoč evropskim integracijam, lahko svoje storitve lahko ponudili tudi na tujih trgih. Da bi jim to uspelo, potrebujejo moderno tehnologijo. In prav tu jim je lahko sodobna tehnologija v oblaku v veliko pomoč.

ERP sistemi v oblaku so lahko v pomoč sektorju malim in srednjim podjetjem pri izboljšanju planiranja, kontroliranja in upravljanja s poslovnimi funkcijami, s katerim bo njihovo poslovanje napredovalo in postalo bolj konkurenčno.

Računovodstvo v oblaku  omogoča malim in srednje velikim podjetjem, da po dostopni ceni zadovoljijo svoje IT potrebe in vplivajo na spremembo načina na katerega uporabljamo tehnologije in kako o njih razmišljamo.

PANTHEON Gostovanje

Visok strošek investicije v licence in samo implementacijo programske rešitve malim in srednjim podjetjem pogosto onemogočajo dostop do kvalitetnih, modernih in kompleksnih programov. S ciljem reševanja tega problema Datalab v sodelovanju s Telekom Slovenije nudi dostopne rešitve za vsa podjetja, ki potrebujejo poslovni sistem s katerim bodo lahko izdajali oddajali naročila, izdajali račune, spremljali skladišča, vodili računovodstvo, upravljali s plačami, načrtovali proizvodnjo, itd. … torej vodili poslovne procese v svojem podjetju.

>>Več o PANTHEON Gostovanju

PANTHEON Gostovanje je online rešitev, ki omogoča malim in srednjim podjetjem  povezovanje poslovnih procesov in popoln nadzor nad njimi. Storitev podpira vse procese v podjetju od upravljanja z blagom, računovodstva in financ, do kadrov, plač in enostavne proizvodnje in ima dodatne funkcionalnosti namenjene mednarodnemu poslovanju, kot tudi poslovno analitiko, ki je v pomoč vodstvenim funkcijam v podjetju.

Kako lahko PANTHEON Gostovanje pripomore vašemu poslovanju?

  • Nadzor nad stroški: ni začetnih stroškov za nakup softverskih licenc, ni potrebe po vlaganju v novo tehnično opremo.
  • Plačate paket, katerega ste izbrali z enostavnim dodajanjem ali odpovedjo paketa. Po izboru paketa, boste plačevali fiksne mesečne zneske, brez nepredvidljivih dodatnih stroškov. V ceno je vključeno delo s programom PANTHEON, zakup prostora v skladu z vrsto licence, stalna nadgradnja programa v skladu z najnovejšimi zakonskimi spremembami in verzijami programa.
  • Dostopnost: z rešitvijo PANTHEON Gostovanje niste več ujetnik vaše pisarne. Do programa in svojih podatkov lahko dostopate kadarkoli in kjerkoli, potrebujete le internetna povezava in PANTHEON.
  • Zakonska usklajenost: nič več skrbi o spremembah v zakonodaji, saj sproti sledimo zakonskim spremembam, te so implementirane v program, ki pa jih avtomatsko ažurira.
  • Varnost: aplikacija in podatki so maksimalno varni saj so shranjeni v varnem data centru.
  • Predpripravljeni dokumenti in poročila: za hitrejši začetek dela so uporabnikom na voljo predpripravljeni dokumenti in poročila. Vnaprej pripravljene forme vam omogočajo, da takoj po enostavnem vnosu svojih podatkov začnete z delom.

Zaključek

Poslovne rešitve v oblaku omogočajo podjetjem vseh velikosti, da ponudijo rešitve, ki so zelo dostopne. S programsko opremo kot storitvijo v oblaku je mnogo lažje odvreči breme nepotrebne arhitekture, ki je bila prej potrebna za upravljanje in vodenje podjetja in je nemalokdaj rezultirala v predimenzioniranih obremenitvah in omejenih zastojih prid delu. Na koncu koncev, razvojni proces v celoti postane mnogo cenejši.

Dva ključna faktorja sta še posebej izpostavljena: velikost in kompleksnost implementacije sistema.

Majhna in srednja podjetja so glavni kandidati za uporabo ERP rešitev v oblaku, saj je implementacija hitrejša, stroški pa relativno nizki.

[1] Fingar, P.: Cloud computing set to unleash a perfect storm in business. Cordial Cloudburst, (2009)

 

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X