,

Uporabni in nikakor večni. ERP sistemi!

8 Okt 2019

Velike spremembe običajno ne navdušijo prav veliko zaposlenih. Zlasti, če se odločimo zamenjati poslovno-informacijski (ERP) sistem, torej nekakšno hrbtenjačo, ki v podjetju med seboj povezuje različne oddelke in danes že sodi med tista zares osnovna sredstva za poslovanje. A staro se včasih mora umakniti novemu, vprašanje pa je, kdaj je trenutek tisti pravi.

Drži. Taka zamenjava je videti kot nekaj težavnega, dragega in zamudnega. Sitnost, skratka. Ampak, saj vemo, vse stvari na svetu so zasnovane tako, da moramo najprej malce stisniti zobe, da se imamo potem lepo. Plus, zagotovo moramo računati, da bo v podjetju nekaj oseb vedno proti. Ljudje se navadijo na svoja orodja, na uporabniški vmesnik, celo vse tiste hibe so se naučili lepo obiti in z njimi živeti. Kdaj je torej tisti skrajni čas, ko moramo ukrepati?

  1. Vaši zaposleni so mobilni, tak naj bo tudi ERP

Da, obstajajo tudi samo stacionarni. Čas hitro polzi in neredka podjetja arhitekturo svojih ERP sistemov vlečejo še iz prejšnjega tisočletja. Danes pa poslovanje, naslonjeno zgolj na neko osrednjo pisarno, skorajda ne moremo več imenovati učinkovito. Še zlasti je obstoj mobilne različice pomemben za odločevalce. Ti radi izkoristijo vsak trenutek. Naj bo to vožnja na sestanek ali čakanje na polet. Tablica, mobilnik, prenosnik so že dovolj dolgo polnopravna poslovna orodja.

  1. Nimate dostopa do podatkov v realnem času

Če je treba pred vsako uporabo poklicati v tajništvo in naročiti osvežitev podatkov, potem ste onemogočeni pri agilnem sprejemanju vsakdanjih odločitev. Da o kritičnih trenutkih, kjer je prava in hitra reakcija lahko usodna, niti ne govorimo.

  1. Male sitnosti se pričenjajo kopičiti

Kopičenje se bo nadaljevalo vse dokler ne bo odneslo pokrovke. Morda komu od zaposlenih, morda zunanjemu knjigovodji. Drži, nekaj časa se lahko zdrži z obvodnimi potmi. A obstaja precejšnja možnost, da so lahko nekatere stvari opravljene hitreje in učinkoviteje. Neučinkoviti procesi se v praksi imenujejo tudi še nekoliko drugače: skriti stroški.

  1. Drago vzdrževanje in mukotrpno prilagajanje na spremembe predpisov

Vemo, zakonodaje se spreminjajo kot pomladni veter. Še huje, živimo v državi, kjer smo v zadnjih tridesetih letih zamenjali tri valute in dobili GDPR.  Po drugi strani pa podjetja rastejo, se množijo na več lokacijah in dobivajo pomembne partnerje na drugih koncih sveta. Sodoben ERP sistem je zagotovilo, da vsaj nekaj časa ne bo velikih stroškov vzdrževanja, predvsem pa bo vašemu poslu dal dovolj potenciala in prostora za nadaljnjo rast. Toliko bolj, če se podpora vašega starega sistema slabo odziva ali pa je ponudnik morda celo že zaprl svoja vrata. Zadnje, vaša IT ekipa vam bo hvaležna, da se bo lahko odpočila in osredotočila na kaj bolj pomembnega.

  1. Posledice že čutijo stranke in partnerji

Dobavitelji, kupci in strateški partnerji želijo vedeti. Denimo, koliko bo blago stalo, kdaj bo prispelo in kje se ta trenutek nahaja. Koliko tega ste letos že izmenjali? Pri tem pa seveda ne želite, da vas za vsak podatek posebej pokličejo ali nagovorijo po elektronski pošti. Končno, če take, danes že povsem običajne poslovne funkcionalnosti ne omogočate, potem jo morda omogočajo vaši tekmeci. In to utegne biti tista točka, kjer vas bodo prehiteli.

Namesto konca pa modrost: osnovno poslanstvo sodobnega ERP sistema je podpirati in izboljšati  vaše poslovanje, ne pa ga morda ovirati ali celo povzročati dodatno delo. Spremljajte procese, prisluhnite zaposlenim, zagotovo boste pravi čas izvedeli, kdaj natanko je napočil trenutek, da začnete zbirati ponudbe.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X