, ,

Turistični boni – najpogostejša vprašanja in odgovori

23 Jun 2020

Kaj so turistični boni?

Turistični bon je dobroimetje v inf. sistemu eDavki, ki ga ima vsaka oseba, ki je imela na dan 13. 3. 2020 stalno bivališče v RS. Polnoletna oseba prejme bon v vrednosti 200 €, mladoletna pa v vrednosti 50 €.

Pri komu lahko turistične bone unovčite?

Turistične bone je možno unovčiti pri ponudnikih storitev na področju turizma, in sicer mora biti ponudnik vpisan v register nastanitvenih obratov na dan 13.3.2020. Ponudniki so lahko podjetja, ki opravljajo eno izmed spodnjih dejavnosti:

  • 100 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
  • 201 – Počitniški domovi in letovišča,
  • 202 – Turistične kmetije s sobami,
  • 203 – Oddajanje zasebnih sob gostom,
  • 204 – Planinski domovi in mladinska prenočišča,
  • 209 – Druge nastanitve za krajši čas,
  • 300 – Dejavnost avtokampov, taborov.

 

Katere storitve lahko plačate z boni?

Bon se lahko unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Stroške ostalih storitev (npr. večerja, garaža…) in turistično takso je potrebno poravnati z drugimi plačilnimi sredstvi. Pri tem ni potrebno ločeno izdajanje računov, vse storitve so lahko zaračunane na enem računu.

Do kdaj lahko koristite bone?

Boni se bodo lahko unovčili od 19. 6. 2020 (prva možna nočitev 19. – 20. 6. 2020) do 31. 12. 2020 (zadnja možna nočitev 30. – 31. 12. 2020).

Ali je znesek deljiv?

Znesek lastnega bona je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku. Preneseni bon pa lahko pridobitelj unovči le naenkrat (v celoti ali v poljubnem nižjem znesku). V primeru, da ne porabi vseh sredstev prenesenega bona, preostanek prenesenega bona zapade.

Ali mora biti plačilo z bonom tudi davčno potrjeno? DA!

Plačilo računa s turističnimi boni se šteje kot gotovinsko plačilo, zato je tak račun predmet davčnega potrjevanja računov po Zakonu o davčnem potrjevanju računov – ZDavPR. Pri tem ni pomembno, če je le del računa plačan z bonom, drug del pa npr. neposredno z nakazilom na TRR.

Kako lahko ponudnik storitev poskrbi, da bo lahko ponudil plačilo z boni?

Ponudnik storitev mora v svojem knjigovodstvu ustrezno evidentirati unovčene bone, za katere bo prejel povračilo sredstev od FURS.  To lahko najbolj enostavno stori s pomočjo poslovnega programa.

Kakšne so priporočljive prakse pri postopku izdaje računa za unovčitev turističnega bona?

V programu PANTHEON je na voljo plačevanje s turističnimi boni za uporabnike vseh PANTHEON licenc (razen PANTHEON Web Light – je v pripravi).

To pomeni, da ponudniku storitev program PANTHEON omogoča, da definira nov način plačila – turistični bon, ki se davčno potrjuje, na blagajniškem prejemku pa ima moč vpisati: EDP številko, ime in priimek gosta in znesek bona, ki ga bo gost unovčil. Tako ponudnik poskrbi, da so boni ustrezno evidentirani in težav pri povračilu sredstev od FURS-a ne bo imel.


Ponujate plačevanje z boni tudi vi? Poskrbite, da bo izdaja računov in povračilo denarja s strani države potekalo enostavno in v skladu z zakonom. Poslujte s programom PANTHEON.

Za več informacij o programu se obrnite na naše svetovalce na tel. številki 01 252 89 50 ali nam pišite na prodaja@datalab.si.

Ste že PANTHEON uporabnik? Kako poteka plačevanje z boni? Oglejte si navodila na uporabniških straneh.


 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X