, ,

Podjetniški začetki, spletne trgovine: kako začeti in kaj potrebujete

30 Apr 2020

Medtem ko posamezniki iščemo načine, kako v času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa preživljati svoj prosti čas, se številna mala podjetja soočajo z vprašanjem, kaj vse potrebujejo, da bi svoje izdelke kupcem lahko ponudili preko spleta. Pri vsem tem pa ključne vloge ne igrajo zgolj dejanske potrebe, ampak tudi, kako hitro to lahko dobite in ali bo končna rešitev dovolj enostavna, da jo boste tudi tisti, ki se s spletno prodajo spoznavate prvič, lahko sami upravljali.

V članku vam bomo poleg informacij, kaj potrebujete, da s spletno prodajo lahko začnete čimprej, podali tudi naše nasvete, kako se tega lotiti na način, da boste imeli vodenje spletne trgovine kmalu v malem prstu.

PROJEKT ‘’ŽELIM SPLETNO TRGOVINO‘’

Epidemija nas je naučila, da je v izrednih situacijah agilnost ključnega pomena. Tisti, ki želijo čim prej prebroditi negotovo situacijo, se morajo čim prej prilagoditi situaciji in odločitve pretvoriti v dejanja. Zato sedaj zagotovo ni pravi čas, da se razvoja spletne trgovine lotite kar sami, še manj pa, da za njeno izdelavo porabite več mesecev. Kljub temu da spletno trgovino postavljate za svoje kupce, morate imeti še vseeno v mislih sledeče:

  • Za dodajanje in odstranjevanje izdelkov, sprejem in obdelavo naročil boste skrbeli sami, zato je najpomembnejše, da je spletna trgovina prijazna za uporabo.
  • Statistika naročil vam bo služila za lažje planiranje virov in dodajanje novih izdelkov, zato mora spletna trgovina imeti sistem za poročanje o prodaji.
  • Poslovati morate v skladu z zakonom, kar pomeni, da morajo biti vsi izdani računi tudi davčno potrjeni. Račune lahko preko spleta enostavno izdate in potrdite s pomočjo enostavnega poslovnega programa, s pomočjo katerega obenem spremljate tudi uspešnost poslovanja.
  • Kasneje boste spletno trgovino zagotovo želeli opremiti še z dodatnimi funkcionalnostmi, zato izberite platformo, ki omogoča nadgradnje obstoječih rešitev in razširitve, denimo integracijo poslovnega programa s samo spletno trgovino.

Le z izbiro prave platforme in možnostjo avtomatizacije si lahko poenostavite procese v podjetju in samozavestno naredite prvi korak v digitalni svet.

 

POSTAVITE TEMELJE SPLETNE PRODAJE S POMOČJO POSLOVNEGA PROGRAMA

Da bi lahko uspešno vodili svojo spletno trgovino, morate pred pričetkom njenega delovanja poskrbeti, da bo vaše poslovanje zakonito (da bodo vsi vaši računi davčno potrjeni) ter da boste imeli slednjega ves čas pod nadzorom, s čimer boste ohranili osnovno »poslovno higieno« – pregled nad poslovanjem.

Zakaj je pomembno voditi evidenco aktivnosti svojega podjetja v poslovnem programu?

  • Ker tako poslujete v skladu z zakonom. Ko v program uvozite digitalni certifikat, je vsak vaš izdan račun tudi davčno potrjen.
  • Ker vsak račun pripravite hitro in enostavno. Program podatke o kupcih in dobaviteljih samodejno uvozi iz seznama podjetij na AJPES-u, zato ni mogoče, da bi se pri pripravi računa zmotili.
  • Ker si olajšate izmenjavo dokumentov z računovodjo. Prek programa računovodji lahko pošljete vso potrebno dokumentacijo, s tem pa prihranite čas in denar, ki bi ju v nasprotnem primeru namenili za tisk dokumentov, poštne znamke, ovojnice, stanje v vrsti pred poštnim okencem in pošiljanje.
  • Ker v vsakem trenutku spremljate glavne kazalnike uspešnosti poslovanja. V hipu boste imeli pregled na izdanimi računi, seznami strank in drugimi ključnimi podatki.
  • Ker imate artikle (izdelke) vedno preštete in zavedene, enostavno vodite zalogo izdelkov, ki se ob izdaji računa samodejno zmanjšuje.
  • Ker lahko potne naloge kreirate hitro in enostavno, obenem pa kar preko spleta.

Ko bo vaše poslovanje zraslo, pa je na vrsti naslednji korak – integracija spletne trgovine s poslovnim programom. Vendar začnimo na začetku: stroške vodenja poslovanja si lahko znižate tako, da uporabljate spletni poslovni program PANTHEON Web Light brezplačno do 31.8.2020.

PANTHEON Web Light spletni program za mala podjetja

Stroške vodenja poslovanja si znižajte tako, da do 31. 8. 2020 brezplačno izkoristite spletni poslovni program PANTHEON Web Light

VAŠ (SPLETNO) NAKUPOVALNI SEZNAM

Podobno kot za odprtje fizične trgovine morate tudi za otvoritev spletne prodaje sprejeti nekaj pomembnih odločitev. Na začetku je treba določiti, katere izdelke boste postavili na police spletne trgovine, saj sta za izbiro prave platforme in razvoj spletne trgovine pomembna okvirno število izdelkov in podatek, v kakšne kategorije so ti razporejeni.

 

V spletni trgovini za začetek ponudite le tiste izdelke, ki so najbolj prodajani oziroma je po njih največ povpraševanja.

Naslednja točka se nanaša na izbiro načina plačila. Običajna praksa spletnih trgovin je, da kupci v njih lahko plačujejo s kreditno kartico, preko PayPal-a, z nakazilom na TRR in po povzetju. Zadnji način je veliko spletnih trgovcev trenutno ukinilo, da bi tako omejili medčloveške stike in preprečevali širjenje virusa. Medtem je v trgovinah, ki so se pojavile šele v času pandemije, večinoma mogoče plačati zgolj s predračunom oz. prek nakazila na TRR podjetja.

V nadaljevanju določite še vrsto dostave. V primeru, da boste za dostavo skrbeli sami, lahko ta kvadratek odkljukate in se posvetite drugim podrobnostim. Če pa te možnosti nimate, se za ponudbo pozanimajte pri dostavnih službah, kot so GLS, DPD ali Pošta Slovenije. Cene dostave se običajno razlikujejo glede na število naročil in od teže poslanih paketov.

Ko zberete tovrstne informacije, vam lahko na pomoč priskoči ekipa Optiwebovih programerjev. Ta vam v sklopu projekta Domača trgOWinca v le dveh dneh postavi enostavno spletno trgovino. Slednjo pod taktirko izkušenega vodje projektov zgradimo na uredniku izjemno prijazni platformi WordPress, vanjo pa namesto vas vnesemo tudi izdelke iz ponudbe ter njihove podatke. Obenem vam za pol leta brezplačno ponudimo sistem za optimizacijo dostave.

 

S projektom Domača trgOWinca želimo malim podjetjem pomagati osvoji splet in obrniti njihov poslovni svet na bolje.

 

S podporo marketinga do prvega obiska spletne trgovine

Včasih se je pomembne informacije o dobrih ponudbah objavljalo na oglasni deski, v digitalnem svetu pa vest o novi spletni trgovini razširimo na platformah Facebook, Instagram in Google. Brez oglaševanja je namreč zelo malo možnosti, da bodo naključni posamezniki v spletnih iskalnikih našli prav vašo trgovino.

 

Kmetija Pustotnik je takoj po prvi objavi na svoji Facebook strani dobila prva naročila, z nekaj vložka v oglaševanje pa smo poskrbeli, da so njihova dostavna vozila vsak dan polna paketov dobrot.

Glede na to, katere izdelke prodajate, bo specialist za digitalni marketing izbral najprimernejši oglaševalski kanal in definiral proračun, potreben za učinkovito oglaševanje. A na tej točki se naše trdo delo šele začne, saj bomo s pomočjo prodajnih kampanj poskrbeli, da bo število naročil opazno raslo, z izboljšanjem poslovanja pa boste lahko povečali tudi obseg svoje ponudbe in število zvestih kupcev.

 

Ne čakajte na pravi čas, ker je ta že mimo!

Covid-19 je mnoge izmed nas naučil, da lahko svoje navade zelo hitro spremenimo, če nas situacija v to prisili. Podobno morajo na žalost razmišljati tudi vsa podjetja, ki so svojo digitalizacijo pridno prestavljala in čakala na pravi trenutek. Seveda pravega trenutka ni, so le prave odločitve, in sedaj je čas, da eno izmed njih sprejmete. Splet vam trenutno nudi možnost, da iz epidemije izplavate kot zmagovalci. Čeprav je časa za pripravo v dani situaciji manj kot običajno, je namreč ob pomoči pravih partnerjev tudi v teh trenutkih mogoče napisati mnoge uspešne poslovne zgodbe.

Vam pri tem lahko kako pomagamo? 🙂


Pri postavitvi spletne trgOWince, vam na pomoč priskoči Optiweb.

Na Datalabove svetovalce pa se obrnite, v kolikor si želite voditi podjetje s programom PANTHEON.

Združili smo moči in za vas pripravili tudi spletni seminar. Vabljeni!

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X