,

Podaljšan rok za uveljavljanje oprostitve prispevkov do 31.5.2020

18 Maj 2020

Podaljšan rok za uveljavljanje oprostitve prispevkov! Ali ste samozaposleni, imate status kmeta ali družbenika in še niste oddali vloge o zmanjšanem obsega poslovanja na portalu eDavki za uveljavitev oprostitve prispevkov? Ali poznate pogoje pod katerimi je mogoče uveljavljati oprostitev prispevkov po mega zakonu?

 

Podaljšan rok za uveljavljanje oprostitve prispevkov do 31.5.2020

Finančna uprava sporoča, da je podaljšan rok za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov. Podaljšan rok velja za samozaposlene, kmete, verske uslužbence in družbenike! Podaljšan rok velja do vključno 31.5.2020.

Do 31.5. lahko samozaposleni, osebe s statusom kmeta in družbeniki podajo izjavo o zmanjšanem obsegu poslovanja. Uveljavljajo lahko oprostitev prispevkov in zahtevajo uveljavitev mesečnega temeljnega dohodka za mesec marec, april in maj 2020.

Podaljšan rok – tudi za spremembo že oddane izjave!

V primeru, da ste že oddali izjavo, ki pa jo želite spremeniti, vas opozarjamo, da nova izjava »povozi« prejšnjo izjavo, zato je potrebno v časovno zadnji izjavi o zmanjšanem obsega poslovanja zahtevati tako oprostitev plačila prispevkov kot temeljni dohodek za tiste vse mesece, za katere uveljavljate ukrepe.

 

Podaljšan rok, a še vedno zahteva, da so poravnane vse davčne obveznosti!

Finančna uprava opozarja, da je za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov. Svetujemo vam, da se predhodno posvetujte z računovodjo ter pred oddajo izjave o zmanjšanem obsega poslovanja preverite stanje na svoji kartici zavezanca na spletnem portalu eDavki.

Za uveljavljanje ukrepa povračila temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (oz. mega zakon). Finančna uprava bo to upravičenost preverjala po davčni kartici zavezanca na dan 9. 4. 2020.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X