,

Peti interventni zakon prinaša pomoč gospodarstvu

13 Okt 2020

Vlada je bila primorana ob ponovnem poslabšanju situacije zopet razmisliti o pomoči gospodarstvu. Nekatere ukrepe je uvedla na novo, drugi pa so bili podaljšani. Preverite, katera področja ureja peti interventni zakon.

Kakšne so  pravice in obveznosti delodajalcev, ki jih s sabo prinašajo protikoronski paketi. Vas zanima, kako je trenutno z ukrepi, ki jih prinaša peti interventni zakon?

Peti interventni zakon podaljšuje ukrep 100-odstotnega nadomestila plače, če vam je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Peti interventni zakon tudi podaljšuje možnost koriščenja povračila nadomestila plače. Do 80% nadomestila osnove boste upravičeni vsi, ki boste odsotni z dela zaradi varstva otroka do vključno 5. razreda OŠ, ki mu je odrejena karantena.

Peti interventni zakon prinaša tudi ukrep za oprostitev plačila vrtca, če je otroku odrejena karantena. Posveča se tudi ureditvi vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo.

Podaljšan je ukrep čakanja na delo

Ta ukrep bodo lahko koristili delodajalci vseh panog – a bodo morali dokazati, da je njihov prihodek glede na leto 2019 upadel za vsaj 20%.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Peti interventni zakon bo pomagal tudi samozaposlenim

Samozaposleni in mikropodjetja, ki zaradi korona situacije ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno manjšem obsegu, bodo upravičeni do temeljnega mesečnega dohodka. Ta bo znašal 1100 evrov

  • 700 evrov bodo prejeli za izgubo prihodkov
  • 400 evrov bodo prejeli za plačilo prispevkov – samozaposleni, ki jim država te prispevke že krije, do tega zneska ne bodo upravičeni

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Bolniška brez potrdila osebnega zdravnika?

Peti interventni zakon določa, da bo možno koristiti bolniško do 3 delovnih dni, brez da bi pridobili potrdilo osebnega zdravnika – bo pa takšnih dni na leto lahko maksimalno devet.

Peti interventni zakon prinaša tudi…

  • Skrajšati želijo tudi čakalne vrste v zdravstvu – na svoj račun bodo prišli zasebni izvajalci, saj peti interventni zakon določa, da se bodo iz zdravstvene blagajne financirali vsi izvajalci, ki imajo registrirano zdravstveno dejavnost.
  • V domovih za starejše bodo lahko, če pride do izbruha okužbe, prerazporejali zaposlene. Ti bodo upravičeni tudi do dodatkov k plači.
  • Pristojnosti za vodenje prekrškovnih postopkov in postopkov izrekanja glob bodo imeli tudi policisti in občinsko redarstvo, s čimer želijo razbremeniti zdravstveno inšpekcijo.
  • Izvajalcem občasnih prevozov bodo zagotovili nadomestilo stroškov, ki so jih imeli od začetka epidemije do 11. maja.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X