Kdo mora poskrbeti za prijavo obratovalnega časa?

16 Okt 20183 MIN BRANJA

Prijavo obratovalnega časa morajo pri pristojnem občinskem organu opraviti le gostinci. Tudi trgovci določijo urnik obratovalnega časa svoje prodajalne, ki ga morajo objaviti na vidnem mestu pri vhodu v prodajalno, a jim obratovalnega časa ni treba prijaviti.

Gostinci morajo poskrbeti za prijavo obratovalnega časa
Gostinec svoj obratovalni čas izbere v skladu s pravili, ki so določena v Pravilniku o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost. Obratovalni čas se namreč določi glede na vrsto gostinskega obrata.

Ko gostinec določi urnik obratovalnega časa, ga mora prijaviti organu lokalne skupnosti (12. člen Zakona o gostinstvu). To mora storiti 15 dni pred začetkom obratovanja oziroma 15 dni pred spremembo obratovalnega časa. Obratovalni čas se prijavi na posebnem obrazcu. Tega v nadaljevanju potrdi pristojni občinski organ. Pomembno pa je, da potrjen obrazec gostinec hrani, saj ga bo moral pokazati ob morebitnem obisku inšpektorja.

>> Kdaj pa morajo gostje zapustiti lokal? Preverite, kakšna so pravila.

Na Tržnem inšpektoratu so nas opozorili, da omenjena določijo veljajo tudi za kmetije, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.

Gostinec ne sme zapreti pred koncem obratovalnega časa
Gostinec ne sme predčasno zapreti lokala, denimo, če ugotovi, da po 21. uri gostov skorajda ni več. Lokal pa naj bi bil odprt do 23. ure. 16. člena pravilnika namreč določa, da mora biti razpored obratovalnega časa objavljen na vidnem mestu ob vhodu v gostinski obrat. Na enak način mora biti objavljeno tudi obvestilo o začasnem zaprtju gostinskega obrata, kadar gre za načrtovano zaprtje. In sicer najmanj sedem dni pred tem, razlagajo na inšpektoratu.

“V kolikor pa gostinec ugotovi, da ima prijavljen obratovalni čas, ki je predolg glede na potrebe gostov, lahko tega ustrezno skrajša, vendar mora o tem seznaniti pristojni organ občine (kjer je tudi prijavil obratovalni čas) ter nov obratovalni čas tudi objaviti, kot to določa prvi odstavek 16. člena pravilnika,” dodajajo na Inšpektoratu.

Za trgovce veljajo drugačna pravila
Trgovci določijo obratovalni čas v skladu z 8. členom Zakona o trgovini (ZT-1) in z 5. členom Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti. Zakon med drugim določa, da trgovec določi obratovalni čas v skladu s svojo poslovno odločitvijo in ob upoštevanju potreb potrošnikov. Prodajalna mora obratovati skladno z objavljenim urnikom obratovalnega časa, ki mora biti objavljen na vidnem mestu pri vhodu. Trgovcem pa obratovalnega časa ni treba prijaviti.

Na Tržnem inšpektoratu navajajo primer avtomehanične delavnice. Kot pojasnjujejo, se mehanična popravila motornih vozil uvrščajo med obrtne dejavnosti, pogoji za opravljanje te dejavnosti pa so predpisani z Obrtnim zakonom (ObrZ). Slednji delovnega časa za obrtne dejavnosti posebej ne ureja. Glede na navedeno vsak obrtnik določi delovni čas v skladu s svojo poslovno politiko in potrebami strank.

Podaljšanje oziroma sprememba obratovalnega časa
Gostinec lahko brez dovoljenja, ki ga izda za gostinstvo pristojni organ občine, obratuje dlje, kot traja njegov običajni obratovalni čas na dan pred prazniki, določenimi z zakonom. Ter ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat).

Pri tem opozarjamo, da je treba razumeti razliko med prazniki in dela prostimi dnevi. Natančneje smo jo pojasnili v prispevku Podaljšan obratovalni čas med prazniki.

Prihajajoči 27. april, dan upora proti okupatorju, ter 1. in 2. maj so prazniki, pred katerimi gostinci lahko brez dovoljenja podaljšajo obratovalni čas.

Medtem ko so velika noč in velikonočni ponedeljek, binkoštna nedelja, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič sicer tudi dela prosti dnevi, vendar pa niso državni prazniki. Pred omenjenimi dnevi in ob drugih priložnosti bo torej gostinec za podaljšanje obratovalnega časa potreboval soglasje pristojnega organa občine.

V primeru, da trgovec želi poslovati dlje oziroma drugače kot običajno, je dovolj, da urnik z začasno spremenjenim obratovalnim časom objavi na vidnem mestu ob vhodu v prodajalno. Ko spremenjen obratovalni čas ni več potreben, pa ponovno objavi obratovalni čas v katerem običajno posluje.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X