, ,

Kakovost podatkov in vpliv na denarni tok

14 Jan 2021

Vprašajte kateregakoli lastnika podjetja, katera je njihova najpomembnejša finančna metrika na dnevnem nivoju, in odgovor bo najverjetneje denarni tok. Veliko ali majhno podjetje, skoraj vsako se sooča s tem izzivom. Brez denarnega toka podjetje ne more plačati računov in stvari gredo lahko zelo hitro navzdol.

A mnogi lastniki podjetij ne pomislijo na povezavo med kakovostjo svojih podatkov in zdravjem svojega denarnega toka. Ohranjanje visoke kakovosti podatkov vašega podjetja je lahko izziv, saj zahteva določen vložek časa, virov in denarja.

Kaj pomeni, ko govorimo o »kakovosti podatkov«, in kako je to povezano s poslovno uspešnostjo?

Zapravljeni viri

Prvič, vaši podatki so lahko povsem napačni. Pomislite na podatke o računu ali plačilu: če imate netočne podatke o tem, kdo vam kaj dolguje ali kdo vam je kaj plačal, nekaj res ne bo v redu. Morda imate počasi plačljive stranke, ki so ostale neopažene, ampak ne boste opazili trendov, ki bi lahko upravičevali drugačne pogoje kreditiranja ali posojanja. Verjetno porabite tudi dodaten čas in denar za zbiranje plačil.

Zamujena priložnost

Če so podatki o naročilu ali stranki nepopolni, ne boste imeli popolnega vpogleda v to, kako stranke uporabljajo vaše izdelke ali storitve, kar pomeni, da ne morete predvidevati, kaj bodo potrebovali naprej. Priložnosti za navzkrižno prodajo in prodajo so ključni del naraščajočega dohodka obstoječih strank. Nepopolni podatki pomenijo, da te priložnosti zamujate.

Napačni cilji

Vaši podatki so morda točni, vendar premalo zanesljivi, da bi zagotovili vrednost, ki jo potrebuje vaše podjetje. Na primer, upoštevajte svoje baze podatkov o potencialnih strankah. Ali imajo vaši podatki o potencialnih strankah dovolj informacij, ki lahko pomagajo vaši prodajni in marketinški ekipi? Ali poznate velikost podjetja ali njegovo strukturo? Ali res veste, v katerih panogah so vaši potenciali? Ali veste, kdo je izvršni direktor ali drugi odločevalci? Ali imate dovolj informacij o teh možnostih, da se prepričate, da jih usmerjajo in dodelijo pravim prodajalcem? V nasprotnem primeru lahko zapravljate čas za opravljanje poslov, ki se nikoli ne bodo uresničili, ali za stike s posamezniki, ki niso v položaju odločanja. Ta dejanja prodajalce stanejo čas in zmanjšajo prihodek, ki bi ga lahko prinesli v vaše podjetje. Vse to vpliva na vaš denarni tok.

Težave z zalogami

Pomanjkanje zanesljivih podatkov lahko povzroči tudi težave z zalogami. Maloprodaja brez natančnih podatkov o prodaji izdelkov lahko naroči preveč ali premalo nekega izdelka. Če je izdelkov preveč, morate hitro najti prostor za shranjevanje, s čimer povečate stroške skladiščenja. Če imate izdelkov premalo, tvegate razočarane stranke in izgubo prodaje konkurentu. Kakorkoli že, stiskate svoj denarni tok. In to ni dobro.

 

 

Podatki naj pripomorejo k pozitivnemu denarnemu toku

Tu je nekaj osnovnih korakov, ki vam bodo pomagali preprečiti, da bi težave s kakovostjo podatkov negativno vplivale na vaš denarni tok.

  • Izvajajte revizije bilance. Preprost sistem revizije bilance vam lahko pomaga zagotoviti, da obdelujete pravo količino podatkov in da vaše ključne matrike nenadoma ne izginejo. Če ste na primer obdelali 100.000 transakcij na dan, vas zanima, če vaši sistemi nenadoma poročajo le o 10.000 transakcijah. Te vrste rednih preverjanj pomagajo, da se stvari vrtijo v pravo smer.
  • Dajte prednost pomembnim podatkom. Težko je odpraviti vsako težavo s kakovostjo podatkov, če imate probleme z več podatki, vendar morate nekje začeti. Začnite z obravnavanjem stvari, ki najbolj neposredno vplivajo na vaš denarni tok. Ne zapletajte se z reševanjem celote takoj od začetka. Namesto tega z viri, ki so na voljo, začnite s kritičnimi deli in nadaljujte z reševanjem ostalega, ko boste pripravljeni.
  • Učite se na svojih napakah. Vsi jih delamo, zato jih le izkoristimo zato, da bi se iz njih lahko tudi naučili in pridobili vrednost. Ko gre kaj narobe, skušajte ugotoviti, kateri podatki bi lahko pomagali, in določite posebne cilje za njihovo nadaljnje obravnavanje.

Prvi korak k natančnejšim podatkom in njihovi učinkovitejši rabi je razumevanje stanja vaših trenutnih podatkov.

Že majhni koraki za oblikovanje discipliniranih praks upravljanja podatkov lahko pomagajo vašemu podjetju rasti in uspevati z uporabo podatkov za konkurenčno prednost. Za hitro in pravilno odločanje potrebujete velike količine točnih podatkov. Digitalizacija poslovanja s PANTHEON-om se vam bo hitro poplačala. Povečajte učinkovitost, pridobite nadzor in uresničite cilje. S poslovnim programom, ki podpira rast vašega podjetja, spremenite podatke v dobiček.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X