Izguba osebnih dokumentov v tujini – kako postopati?

9 Jul 2019

Slovenski državljani lahko v določene države potujemo zgolj z osebno izkaznico, medtem ko je za vstop v druge potreben potni list.

Pred potovanjem v tujino je bistvenega pomena, da pravočasno preverimo veljavnost naših osebnih dokumentov. Ko se nahajamo v tuji državi pa je seveda pomembno tudi, da svoje dokumente skrbno varujemo.

Kako pa ravnati, če imamo smolo in v tujini osebne dokumente izgubimo ali pa so nam ti ukradeni?

 

Izguba, kraja ali pogrešitev osebnih dokumentov v tujini

Osebne dokumente je potrebno v tujini še posebej skrbno varovati. Ne prenašamo jih v izpostavljenih predalčkih torb ali žepih oblek. Priporočljivo je tudi, da s seboj na potovanje vzamemo tudi overjeno fotokopijo osebnega dokumenta, ki jo hranimo ločeno od originala.

Kljub vsej potrebni skrbnosti pa se lahko zgodi, da dokumente v tujini izgubimo ali pa so nam ti ukradeni.

V tem primeru je potrebno:

  • izgubo oziroma krajo prijaviti na najbližji izpostavi policije

in

  • poiskati diplomatsko oziroma konzularno predstavništvo Republike Slovenije.

Diplomatska in konzularna predstavništva Republike Slovenije

Lokacije diplomatskih oziroma konzularnih predstavništev Republike Slovenije po svetu so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

Kadar v državi predstavništva Republike Slovenije ni, se lahko slovenski državljani obrnemo na predstavništvo katere izmed ostalih držav članic EU.

Predstavništvo Republike Slovenije v primeru kraju ali izgube dokumentov državljanu izda začasne dokumente za vrnitev v domovino. Gre za poseben potni list za vrnitev, ki se izda za čas veljavnosti do 30 dni oziroma za čas, ki je potreben za vrnitev v domovino. V ta namen potrebno predložiti dokazilo o prijavi na policiji, fotografijo oziroma dokaz o istovetnosti. Ravno iz tega razloga je priporočljivo, da v tujino vzamemo tudi overjeno kopijo osebnega dokumenta.

 

Ne glede na to, kje smo svoj osebni dokument izgubili ali nam je bil ukraden, je potrebno pogrešitev naznaniti na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Naznanitev je možna tudi preko spleta z uporabo digitalnega potrdila. Če se nahajamo na potovanju v tujini, je naznanitev pogrešitve dokumenta možna tudi na predstavništvu Republike Slovenije. Rok za naznanitev je 8 dni, če tega ne storimo, pa nas lahko doleti tudi globa. Opustitev naznanitve je namreč prekršek, za katerega se posameznik kaznuje z globo od 125 do 400 evrov.

 

 

Članek je bil prvič objavljen na strani data.si 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X