, , ,

eBOL – obvezna uporaba od 1. februarja 2020

8 Jan 2020

Intervju z go. Tino Berden, produktno vodjo modula Kadri, Datalab Tehnologije d. d., ter go. Martino Copot, vodjo oddelka za izvajanje obveznega zdravstvenega zavarovanja na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območna enota Murska Sobota. 

 

Zdravniki od 1. 2. 2020 bolniških listov ne bodo več tiskali. Delodajalci bodo z novo zakonodajo zavezani, da do bolniških listov za bolniške odsotnosti po 1. 2. 2020, dostopajo le še preko portala SPOT (eVEM): bodisi neposredno preko portala SPOT (eVEM) ali preko vmesnika eBOL in eNDM.

»Uporabnikom PANTHEON-a bomo olajšali delo. Do bolniških listov bodo dostopali preko vmesnika eBOL in eNDM, ki ga bomo implementirali v PANTHEON. Več o eBOL bova z go. Copot pojasnili na dogodku DAN PANTHEON RAČUNOVODIJ 2020, na katerega vas iskreno vabiva.« nam je zaupala ga. Tina Berden.

 


Gospa Copot, bi nam prosim pojasnili, zakaj uvajate elektronski bolniški list (eBOL)?

Nov postopek gre v smer digitalizacije in prinaša poenostavitve postopkov in prihranke pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, osebnih zdravnikih, ki so pooblaščeni za izdajo ‘zelenega’ BOL, zavarovancih, delodajalcih, finančni upravi (FURS), Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in ZZZS, saj trenutna izdajanje BOL v papirni obliki predstavlja administrativno oviro za vse naštete subjekte.

 

 

Kaj eBOL omogoča delodajalcem?

Novi modul eBOL za prenos elektronskih bolniških listov delodajalcu omogoča, da sproti pridobiva elektronske bolniške liste, ki se nanašajo na njegove delavce. Uporabi jih za vodenje evidence delovnega časa, obračun plač in pripravo ročnih ali e-zahtevkov za refundacijo nadomestil plač.

 

Na kaj moramo biti pozorni od 1. 2. 2020?

Zdravniki od 1. 2. 2020 dalje bolniških listov ne bodo več tiskali. Delodajalci bodo z novo zakonodajo zavezani, da do bolniških listov za bolniške odsotnosti po 1. 2. 2020 dostopajo le še preko portala SPOT (eVEM): bodisi neposredno preko portala SPOT (eVEM) ali preko vmesnika eBOL in eNDM.

 

Kako bo potekalo upravljanje z elektronskimi bolniškimi listi in v kakšni obliki bodo na voljo?

Elektronski bolniški listi bodo na voljo v oblikah PDF in XML. Omogočen bo prikaz vseh izdanih in preklicanih eBOL za izbranega delodajalca, ki so nastali v določenem obdobju. Iz prikazanega seznama eBOL bo možno izbrati eBOL za posameznega delavca, omogočen bo tudi prenos vseh eBOL za vse zaposlene, ki jim je bil v izbranem obdobju izdan eBOL.

 

Kako bodo delodajalci dostopali do elektronskih bolniških listov?

Delodajalci bodo lahko do elektronskih bolniških listov dostopali na dva načina:

  1. neposredno preko portala SPOT (eVEM)  ali
  2. z uporabo vmesnika eBOL in eNDM.

 

Tina, kako bo potekalo ravnanje z elektronskimi bolniškimi listi za PANTHEON uporabnike?

Uporabnikom PANTHEON-a bomo olajšali delo. Do bolniških listov bodo dostopali preko vmesnika eBOL in eNDM, ki ga bomo implementirali v PANTHEON.

 

 

Uporabnikom PANTHEON-a bomo olajšali delo, saj bomo vmesnik eBOL in eNDM implementirali v PANTHEON. Kaj pa lahko pričakujemo še v prihodnje?

 

Cilj, h kateremu stremimo pri razvoju, je ne le prevzem elektronskih bolniških listov ampak hraniti evidence, omogočiti vpogled vanje ne le podjetju temveč zaposlenim, voditi in preveriti evidenco odsotnosti v koledarju in v naslednjem koraku omogočiti povezavo do avtomatskega oddajanja elektronskih zahtevkov za refundacijo preko vmesnika eBOL in eNDM (modul eNDM). Več o tem pa bomo vsekakor pojasnili na dogodku DAN RAČUNOVODIJ 2020, kjer bova z gospo Copot na voljo za vsa pojasnila. Iskreno vabljeni!

 

V kolikor potrebujte v zvezi z navedeno tematiko pomoč Datalab-a nas kontaktirajte na pomoc@datalab.si ali na 01 252 89 13 oz., nas obiščite na dogodku DAN PANTHEON RAČUNOVODIJ 2020.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X