,

Zaupanja vredno digitalno skladiščenje dokumentacije ter varnostno kopiranje baz

21 Jan 2020

Intervju z g. Gabrom Cerletom, direktorjem Datalaba SI, ter g. Maticem Delalutom, razvoj poslovanja množični trg, Telekom Slovenije d.d.

 

Gaber Cerle

Direktor Datalab SI d.o.o.

Matic Delalut

razvoj poslovanja množični trg, Telekom Slovenije d.d.

V računovodstvu in podjetju se skladišči ogromno dokumentacije, za katero morate vzdrževati različna arhivska mesta. Podatkovne baze zaradi vse mogoče dokumentacije rastejo. Zanje moramo kreirati varnostne kopije, ki so običajno na lokalnih strežnikih. Zaradi vsepogostejših informacijskih nesreč in kripto virosuv ste lahko tako podvrženi veliki nevarnosti izgube podatkov. eDokumentacija in Varnostna kopija/Backup sta zato pravi rešitvi za vas. V eDokumentacijo boste lahko shranjevali VSE dokumente, ki ste jih do sedaj vlagali v fascikle ali pa so krožili po podjetju. Ob shranjevanju podatkovnih baz v Telekomov oblak (Varnostna kopija – Backup) pa boste poslovali varno in brez skrbi.


 

Gospod Cerle, prosim, pojasnite nam, kaj je pravzaprav eDokumentacija?

eDokumentacija je skladišče VSE dokumentacije, ki se uporablja v podjetju. V dokumentacijo shranjujemo prejeto in izdano pošto (skupaj z vodenjem poštne knjige), vso računovodsko dokumentacijo (kontne izpiske, zaključke let, opomine idr.), komercialno dokumentacijo (npr. pogodbe, anekse), tehnično dokumentacijo (npr. navodila za uporabo, garancijske liste). Skratka – VSE dokumente, ki smo jih vlagali v fascikle ali pa so papirji krožili po podjetju.

 

 

Ali obstaja več možnosti arhiviranja dokumentov?

Dokumente lahko hranite v cenejši hrambi eDokumentacija ali zakonsko skladni hrambi Certificirana eDokumentacija. Priporočamo kombinacijo obeh: Zakonsko predpisano dokumentacijo shranjujte v certificirano eDokumentacijo, navadno eDokumentacijo pa uporabite za hrambo komercialne in tehnične dokumentacije ter poštne knjige.

 

Kakšne pa so cene in pogoji uporabe?

eDokumentacija je na voljo za ceno ene kave na dan. Za paket 10 GB boste odšteli 2,90 EUR + DDV na mesec. Vse cene in pogoji so vam na voljo na spletni strani https://www.datalab.si/eposlovanje/edokumentacija/

Ob tem naj poudarim, da je eDokumentacija v PANTHEON-u vključena v vse licence (RA/RC/RW/LT/LX/RT/SE/ME/MF/GE). Mesečno se zaračuna naročnina na storitev eDokumentacija/certificirana eDokumentacija + izbrani paket.

 

 

Podatkovne baze zaradi vse mogoče dokumentacije rastejo. Zanje moramo kreirati varnostne kopije, ki so običajno na lokalnih strežnikih. Zaradi vsepogostejših informacijskih nesreč in kripto virosuv ste lahko tako podvrženi veliki nevarnosti izgube podatkov. Gospod Delalut, kako lahko poskrbimo za varnost?

Vsekakor vam priporočam uporabo storitve Varnostna kopija – Backup.

Varnostna kopija pomeni, da v podatkovni center Telekoma Slovenije shranite kopijo podatkovne baze PANTHEON-a, ki jo uporabljate na svojem strežniku. Tako avtomatiziramo dnevno izdelavo varnostnih kopij najpomembnejših podatkov podjetja. Z nastavitvijo ustreznih možnosti v PANTHEON-u imate lahko svoje podatke spravljene enako varno kot PANTHEON Cloud uporabniki z varnostnimi kopijami in možnostjo obnove podatkov za zadnjih 7 dni, zadnje štiri petke in zadnjih 12 mesecev.

 

Kakšne pa so cene in pogoji uporabe te storitve?

Tudi ta storitev ne presega cene ene kavice na dan. Cene in pakete lahko preverite na spletni strani https://www.datalab.si/eposlovanje/varnostna-kopija-backup/.

Predlagam, da naročite in izberete svoj paket že danes in poskrbite za varnost svojih podatkovnih baz.

 

 

Gospod Cerle in gospod Delalut, kje pa lahko o eDokumentaciji in Varnostni kopiji izvemo več?

 

Z veseljem vas vse vabiva tudi na dogodek DAN PANTHEON RAČUNOVODIJ 2020, kjer bova v živo predstavila obe rešitvi in vam odgovorila na vsa vaša vprašanja.

 

 

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X