,

Kako zadržati zaposlene v podjetju?

26 Jul 2022

V letih 2021 in 2022 so številni zaposleni preprosto dali odpoved in zamenjali službo. Raziskave kažejo, da se sedanje težave s fluktuacijo zaposlenih pojavljajo povsod po svetu. Zato je modro premisliti o tem, kako delo v podjetju narediti karseda privlačno in ustvariti pogoje, ki bodo okrepili zvestobo zaposlenih in jih hkrati motivirali, da od sebe dajo kar največ.

V tem blogu odkrivamo, zakaj so odpovedi zaposlenih v letu 2022 še vedno v porastu in kako se jim vaše podjetje lahko izogne tudi z izboljšanjem procesov.

Zakaj ljudje leta 2022 zapuščajo službe?

Fluktuacija med zaposlenimi in odpovedi so nekaj normalnega pri poslovanju, vendar se je predvsem v zadnjih letih fluktuacija precej povečala. Mnogi so menili, da se bo z umirjanjem pandemije umirila tudi fluktuacija zaposlenih. Leta 2021 je bil tovrsten gospodarski trend v veliki meri pripisan stresnim dejavnikom, kot so delo na daljavo, skrb za otroke in skrbi zaradi varnosti zaposlitve. Ker se razmere na trgu dela z učinkovitim obvladovanjem epidemije v letu 2022 umirjajo, saj so se zaposleni večinoma prilagodili novim delovnim pogojem ter sprejeli hibridne možnosti dela, zlasti s kombiniranjem dela v pisarni in na daljavo, je morda presenetljivo, da zaposleni še vedno v veliki meri zapuščajo podjetja.

Zakaj toliko ljudi zdaj zapusti svoje delovno mesto in kaj lahko podjetja storijo, da to preprečijo? Ogledali smo si ključne razloge, zakaj ljudje odhajajo.

Kultura podjetja

Eden najpogostejših dejavnikov, ki je na seznamu razlogov za odpoved na znatno višjem mestu kakor plača, je toksična kultura v podjetju ali dojemanje kulture podjetja kot slabe. Velika fluktuacija zaposlenih je opozorila številna podjetja, da morajo premisliti o kulturi podjetja in reševanju zakoreninjenih težav. V podjetju je treba ustvariti okolje, v katerem se delavci počutijo varne, cenjene in spoštovane.

Kako torej ustvariti boljšo kulturo v podjetju? Možni prijemi vključujejo programe za izboljšanje zdravja, tečaje komunikacije in strukturne spremembe, spodbujanje spoštovanja in spoštljive povratne komunikacije. Če želimo učinkoviteje reševati težave, je treba spodbujati sodelovanje med proizvodnim osebjem in vodstvom. Priporočljivo je tudi praznovati razne posebne dogodke, obletnice in posebne dosežke. Smiselno je tudi organizirati dogodke za krepitev moštvenega duha v podjetju (t.i. team buildinge).

Plača

Ni presenetljivo, da je plača eden od ključnih razlogov za zamenjavo delovnega mesta plača. Od januarja 2021 do januarja 2022 se je indeks cen življenjskih potrebščin v povprečju zvišal za 7,5 % in stopnja inflacije še naprej raste. Višji življenjski stroški običajno ustvarijo tudi potrebo po višjem zaslužku, zaradi česar pride tudi do večje fluktuacije zaposlenih.

Izgorelost

Od začetka pandemije je število primerov izgorelosti na delovnem mestu skokovito naraslo. Skoraj šestkrat več delodajalcev je v tem času poročalo o težavah z duševnim zdravjem zaposlenih, med katerimi je bila najpogosteje izpostavljena izgorelost. Izgorelost je oblika izčrpanosti, ki jo povzroča dolgotrajen čustveni in duševni stres. Posamezne valove pandemije so zaznamovala dolga obdobja izolacije, pomanjkanje kakovostnih stikov s sodelavci, pa tudi nenehna zaskrbljenost zaradi zdravja in varnosti zaposlitve. Zato je povsem razumljivo, da so mnogi ljudje telesno in duševno izčrpani ter želijo dati odpoved.

Sprememba kariere

Nekatere je pandemija karierno prebudila. Prišli smo v čas, ko je večja fluktuacija zaposlenih v podjetjih nekaj običajnega in v katerem zaposlitveni trg nudi ogromno priložnosti. Spremenili so se pogoji na delovnem mestu in potrebna znanja, predvsem pa so bile ustvarjene nove priložnosti za spremembo kariere. V času zaprtja mnogih javnih storitev in nekaterih gospodarskih panog je veliko zaposlenih izkusilo prednosti dela od doma, saj se jim ni bilo treba voziti na delo in jim ni bilo treba plačevati varstva za otroke. Nekaterim je tudi na ta način uspelo vzpostaviti zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Vse to je pripomoglo k temu, da si zaposleni želijo sprememb v karieri, da bi ugodili svojim željam in potrebam.

Zastareli procesi

Določene delovne procese, kot so vključevanje zaposlenih, podpora strankam, skladnost in upravljanje zalog, je bilo med pandemijo pri delu od doma težje izvajati. Podjetja so ob spremenjenem načinu dela hitro ugotovila, da so številni procesi v njihovi organizaciji neučinkoviti. Izboljšanje procesov v organizacijah mora postati prednostna naloga vodij, ki želijo zmanjšati frustracije in izgorelost med svojimi zaposlenimi.

Programska oprema za izboljšanje procesov pomaga obdržati zaposlene

Izboljšanje procesov je pogosto podcenjena, a ena izmed ključnih nalog, ki jo vodje podjetij lahko uvedejo, da obdržijo zaposlene. Delo na daljavo je lahko uspešno le, če procesi delujejo gladko. Na žalost številne organizacije še vedno nimajo na voljo orodij za podporo vseh poslovnih procesov, ki potekajo v podjetju. Programska oprema za avtomatizacijo delovnih procesov, kot je PANTHEON Worfklow, je nepogrešljiv delovni pripomoček za organizacije, ki imajo težave pri soočanju s spremenjenim načinom dela. Izboljšanje procesov z avtomatiziranjem postopkov prinaša številne prednosti:

  • Dejavnejše vključevanje zaposlenih v poslovne procese
  • Poenostavljeni in nemoteni procesi
  • Boljši nadzor nad procesi v podjetju
  • Nižji stroški učenja zaposlenih o poslovnih procesih in uporabi PANTHEON-a
  • Lažji in hitrejši dostop do podatkov
  • Največji možni izkoristek časa
  • Izboljšana učinkovitost
  • Brezpapirno potrjevanje dokumentov
  • Samodejno posredovanje nalog do odgovornih oseb
  • Samodejna e-poštna obvestila iz PANTHEON-a o statusu in aktivnostih procesov
  • Avtomatizirani procesi upravljanja zalog
  • Preglednejši finančni in računovodski procesi
  • Večja zakonska skladnost

Kako izboljšati delovne procese

Izboljšanje procesov se začne z njihovim pregledom. Vsaka organizacija ima določeno število procesov, ki se vsak dan odvijajo v podjetju. Revizija teh procesov in razmislek o možnih izboljšavah pomeni prvi korak k reševanju frustracij zaposlenih, ki jih pogosto povzročajo zastareli procesi. V ta razmislek je smiselno vključiti tudi zaposlene, kajti osebe, ki sodelujejo v procesu, običajno najbolje vedo, kako ga izboljšati. Presenetljivo veliko procesov (več kot se organizacije morda zavedajo) deluje bolje, če so avtomatizirani ali vnaprej opredeljeni.

Ali izboljšani poslovni procesi vplivajo na manjšo fluktuacijo zaposlenih?

Vodje podjetij lahko sprožijo številne pobude za zmanjšanje fluktuacije zaposlenih. Verjetno se boste strinjali, da avtomatizacija počasnih ali zastarelih procesov odpravlja le eno vrsto težav pri večplastnem problemu z zaposlenimi. Zato ne namenjajmo vse pozornosti le odličnemu optimiziranju procesov, temveč enako pozornost namenimo tudi razvoju svoje delovne sile, da bomo uspešno poslovali tudi v prihodnje. Procesi, ki zaposlenemu dajejo večjo svobodo pri delu in omogočajo nemoteno poslovanje pri delu na daljavo, ustvarjajo namreč boljše delovne pogoje in zaposlenim olajšajo njihov delovnik.

 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X