Zaposlitev za eno uro? Zakon minimuma ne predpisuje

10 Avg 2016

Kombinacij zaposlitve s samozaposlitvijo je precej, mnoge pa zanima, ali je mogoča tudi zaposlitev za eno uro. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) minimuma ne predpisuje, predpisuje pa maksimalno število delovnih ur na teden.

Delovna zakonodaja predpisuje, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur na teden, z zakonom oziroma s kolektivno pogodbo pa se lahko kot polni delovni čas določi tudi čas, ki je krajši od 40 ur na teden, vendar ne manj kot 36 ur na teden. Za delovna mesta, pri katerih obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare, pa se lahko določi polni delovni čas, ki traja tudi manj kot 36 ur na teden.

Na drugi strani zakon minimuma za število delovnih ur na teden, tj. za krajši delovni čas od polnega, ne predpisuje. To je dobra novica za vse tiste, ki ste ob zaposlitvi zaposleni tudi drugje (npr. v d. o. o.) ali pa ste tudi samozaposleni, saj lahko, v kolikor se tako dogovorite z delodajalcem, prilagajate ure tako, da bo za vas najbolje. Samozaposlite se lahko tudi poleti, postopek pa vam ne bo vzel več kot 30 minut. Ste pripravljeni, da na DATINI točki VEM hitro, enostavno in zastonj registrirate podjetje ali samostojno dejavnost?

Zaposlitev za eno uro in plačilo prispevkov za s. p.

Če se posameznik samozaposli za polovični delovni čas, ker je za npr. 20 ur na teden zaposlen pri drugem delodajalcu, ali za kako drugače krajši čas od polnega (ker zakon ne predpisuje minimuma, gre tudi npr. v razmerju 39 : 1), si mora delavec v tem primeru iz naslova samozaposlitve plačevati obvezne socialne prispevke za preostanek vseh ur do polnega delovnega časa.

Ob tem pa spomnimo, da popoldanskega s. p. v primeru, da ste zaposleni za krajši delovni čas od polnega, ne morate odpreti, saj je ta pogojen s tem, da ste zaposleni za polni delovni čas. V obeh primerih samozaposlitve (navadni in popoldanski s. p.) pa lahko poslujete na podlagi normiranih odhodkov. Razlik med navadnim, popoldanskim ter s. p. z normiranimi odhodki ni; gre le za drugačno plačevanje oziroma kritje socialnih prispevkov v prvem ter drugačen način poslovanja v drugem primeru. Več si lahko preberete v Popoldanski s. p., s. p. z normiranimi odhodki ali kar oboje?

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Imate vprašanje v zvezi s samozaposlitvijo? V kolikor potrebujete pomoč podjetniških strokovnjakov, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X