Zakaj je pomembno obvladati veščine nastopanja?

19 Jul 2016

Danes se ves svet vrti okrog tega, kako znamo predstaviti sebe, svoj izdelek, svojo storitev. Ni več dovolj, da smo sami prepričani v svoje dobro, kvalitetno delo, pomembno je, kako znamo to predstaviti drugim. Ljudje pa nismo samo vizualna bitja, komuniciramo in oddajamo nevidne znake tudi s svojim telesom in z vso svojo energijo. Če nam je nelagodno, ko pred drugimi govorimo o svojih projektih, bodo ti morda mislili, da sami ne verjamemo vase, v svoje projekte. To pa je resnična škoda… Najbolj prepričljivi smo lahko takrat, ko smo v popolnem skladju sami s seboj. Ko z besedami, držo telesa, mimiko in gestikulacijo, ter seveda svojo energijo, govorimo isto stvar. Če gledate televizijo, oddaje za mlade, lahko velikokrat začutite ali celo opazite to neskladje-mladi voditelji govorijo sproščeno, uporabljajo slengovske izraze, hkrati pa tako stiskajo prste, da imajo popolnoma bele členke… To izdaja njihovo neskladje, kajti telo ne laže in razberemo lahko, da jih je strah kamere, da imajo notranje boje, da se nikakor ne počutijo tako sproščeno, kot to želijo pokazati z besedami…

Najbolj znan primer, ki ga velikokrat uporabljajo v strokovni literaturi je t.i. Nixonov primer iz časa vietnamske vojne. Študentje, protestniki, so z močnimi pritiski izsilili srečanje z njim in čeprav jim je govoril, da si prizadeva za dialog z mladimi, je z rokami delal očitne odklonilne kretnje, kot da študente odganja od sebe. Še tako neizurjen v razumevanju govorice telesa, ga je lahko “prebral”.

Veščina ni nekaj, kar nam je položeno v zibelko. Veščina je nekaj, česar se lahko naučimo. Mnogi ljudje so prepričani, da javno nastopanje ni za njih, da je nekaj groznega, nemogočega. Kot pravi komik Seinfeld, mnogi bi na pogrebu svojega prijatelja raje ležali v krsti, kot imeli govor v slovo… A to so le omejevalna mišljenja in ko se jih znebimo, se osvobodimo tega silnega strahu!

Odlično orodje za prepoznavanje in spreminjanje omejevalnih mišljenj je BWE-brainwaveentrainment-urejanje možganskih valov z zvokom.

Vse kar smo in počnemo, upravljajo možganski programi. To pomeni, da za posamično aktivnost delujejo različne navezave možganskih centrov pod določeno napetostjo. Npr. ko spimo, delujejo le centri za življenjske funkcije, drugi deli pa počivajo. Če je vse tako, kot mora biti, so frekvence umirjene (alfa, teta, delta). Kadar nas skrbi  pa imamo vključene še centre za razmišljanje in centre za stres in frekvence, ki so značilne za budnost (beta, gama), kljub temu, da se trudimo spati.

Kaj vse bi dali, da bi pritisnili na gumb in zaspali. Pa vendar lahko naredimo natanko to. Pritisnemo na gumb in učinek se kmalu pokaže. Če namreč poslušamo zvoke, umerjene natančno na tiste frekvence, ki jih potrebujemo, ti zvoki inducirajo enake frekvence v možganih in naši možgani začnejo pravilno delovati. Kadar smo v stiski, bolni, preveč čustvujemo, so naši možgani neuravnoteženi in upravljajo z nami. S poslušanjem BWEja se uravnotežijo in mi začnemo upravljati z njimi. Ta učinek se bo poznal na vseh področjih vašega življenja.

Ko nastopamo, moramo biti umirjeni (alfa valovi) in zbrani (beta valovi).

S poslušanjem BWEja bomo uravnoteževali delovanje možganov in vedno bolj ozaveščali, kaj potrebujejo.

Seveda pa si lahko, v kritičnih trenutkih, ko smo tik pred sestankom, nastopom, pomagamo tudi sami. Odlična vaja za hipno sproščanje je tudi t.i. hitro progresivno sproščanje mišic.

Ob stresu je prvi in najbolj pomemben korak, da možganom sporočimo, da situacija, v kateri smo se znašli, ni življenjsko ogrožujoča. To storimo z enim ali dvema globokima vdihoma. Potem pa-če je možno, naredimo počep ali dva, da razpršimo adrenalin. Če to ni mogoče (če smo npr. ravno v direktorjevi pisarni), stisnemo mišice celega telesa, za hip zadržimo in sprostimo. Na ta način si pomagamo pri razprševanju adrenalina, dosežemo pa tudi efekt t.i. “sezutih pancarjev”. Ko po celodnevnem smučanju sezujemo težke smučarske čevlje, imamo v nogah občutek lahkotnosti. Tako se na podoben način zgodi z vsem telesom-ker smo pod stresom, je telo stisnjeno. Če ga stisnemo še malo bolj, tako, da napnemo mišice, bomo ob sprostitvi mišic imeli občutek, da smo lahkotni in bolj sproščeni. To je odlična vaja, ki jo lahko izvedemo tik preden stopimo na oder, pred mikrofon, na sestanek…

 

Vajo si lahko ogledate tudi v videoposnetku:

sasa-portretSaša Einsiedler  – Heliopolis.si

Saša je televizijska in radijska voditeljica,komunikacijska trenerka in svetovalka, mediatorka in coach. Nasvete s področja poslovne komunikacije in javnega nastopanja vam približa skozi zanimive zgodbe, primere iz prakse ter humorne pripovedi.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X