Vrednotnice za osebno dopolnilno delo so od 1. septembra dalje 6 centov dražje

12 Sep 2016

Namesto devet evrov bo za vrednotnice za osebno dopolnilno delo treba plačati 6 centov več, to je 9, 06 evra. Od danes dalje namreč višina prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znaša 7,05 evra, za zdravstveno zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen pa 2,01 evra. Ena vrednotnica se šteje za en dan pokojninske dobe.

Gre za spremembo, ki je nastala na podlagi določbe 29. člena Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) in izdane Odredbe o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo, s katero je od 1. septembra 2016 dalje določena nova višina prispevkov za osebno dopolnilno delo za posamezno vrednotnico, so nam sporočili s Finančne uprave RS (Furs) in povedali še, da navedena odrejena višina prispevkov za osebno dopolnilno delo ne spreminja višine prispevkov za socialno varnost za druge vrste socialnih zavarovanj.

Vrednotnice za osebno dopolnilno delo – kratek zgodovinski prelet

Vrednotnice za osebno dopolnilno delo, na podlagi katerega se lahko opravlja osebno dopolnilno delo, prinašajo pravice iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja. Uvedene so bile leta 2014 s prenovljenim ZPDZC-1 in s ciljem spodbujanja zakonitega opravljanja del, ki se najpogosteje opravljajo na črno (denimo pomoč v gospodinjstvu, občasno varstvo otrok …).

Osebno dopolnilno delo lahko priglasite na vaši najbližji upravni enoti, kot izvajalec pa boste vpisani v seznam izvajalcev, ki opravljajo osebno dopolnilno delo in ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Na tem seznamu je trenutno nekaj čez 6300 oseb.

Kdo kupi vrednotnico komu in kdaj?

Spomnimo, naročnik vrednotnice je lahko oseba, za katero določeno delo opravljamo (npr. da za nekoga občasno čistimo (seznam del z liste A) – v tem primeru oseba, ki ima priglašeno ODD, vrednotnice ne kupi, temveč jo kupi naročnik dela, npr. tista, za katero čistimo), če pa izdelujemo izdelke za prodajo mnogim kupcem (seznam del z liste B), pa si vrednotnico kupimo zase, vendar je to smiselno narediti le za tiste mesece, ko vemo, da bomo prodajo izvedli.

Če npr. izvajamo občasna gospodinjska dela, moramo imeti za vsakega naročnika dela svojo vrednotnico. Če pa izdelujemo izdelke, pa za en mesec, v katerem bomo lahko izvedli tudi več prodaj različnim kupcem, potrebujemo le eno vrednotnico.

 Data_logo

Manca Borko Grimšič – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Imate vprašanje v zvezi s samozaposlitvijo? V kolikor potrebujete pomoč podjetniških strokovnjakov, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X