Univerzalni temeljni dohodek pilotno na Nizozemskem

31 Avg 2016

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) je predlog oziroma bolje rečeno koncept za prerazporeditev državnega dohodka. Z njim bi se prav vsem državljanom, ne glede na njihov socialni status in na njihovo starost, zagotovil enak, fiksni mesečni dohodek. Višina tovrstnega dohodka se določa glede na zmožnost države.

Bistvo koncepta UTD je torej v tem, da država zagotovi osnovni dohodek vsem državljanom, ne glede na njihov položaj., ne glede na starost državljanov. Gre torej za dohodek, ki bi pripadal vsem od rojstva dalje in ne glede na to, v kakšnih materialnih okoliščinah živi oziroma odrašča. Tako menijo zagovorniki koncepta UTD, med nasprotniki pa se pojavljajo predvsem vprašanja o pravičnosti uvedbe tovrstne ideje. Namreč, to bi pomenilo, da bi tako milijonar kot oseba z nižjim socialnim statusom prejemala enak dohodek. Zagovorniku UTD temu v bran trdijo, da bi z uvedbo koncepta UTD pripomogli k bolj enostavni in bolj učinkoviti rabi javnih sredstev za pomoč skupinam, ki se nahajajo na dnu družbene lestvice.

Na Nizozemskem so pričeli s pilotno skupino prejemnikov UTD

V Utrechtu so januarja letos pričeli s triletnim pilotnim projektom, s katerim želijo ugotoviti, če bi koncept UTD posameznike oviral pri iskanju dela, kar je eden od pomislekov nasprotnikov UTD, češ da bo redno prejemanje UTD mnoge odvrnilo od iskanja zaposlitve in težilo k pasivnosti oziroma neaktivnost. Do sedaj je nizozemska analiza pokazala, da model tistim prejemnikom pomoči, ki se bojijo, da bi prekršili določena pravila (vsaka skupina ima svoja pravila, skupin je pet; ena je kontrolna, tri imajo različna pravila, peta bo pomoč prejemala skoraj brezpogojno in se s tem najbolj približala celostnemu konceptu) in padli iz sistema, odvrača od iskanja dela, pišejo na portalu Inštituta za politike prostora.

Z UTD se spogledujeta tudi Finska in Švica

V podobno smer se nagibajo tudi na Finskem, tamkajšnji mediji kot potencialno višino temeljnega dohodka navajajo 800 evrov mesečno, ter na Škotskem. Podobno so želeli z referendumom uvesti tudi v Švici; zanje bi pomenilo, da bi vsak državljan do 19. leta starosti prejemal 625 švicarskih frankov mesečno, starejši od 19 let pa bi do smrti dobivali vsak po 2.500 frankov mesečno.

V Sloveniji se zagovorniki UTD nagibajo k predlogu, da bi vsak slovenski državljan prejemal po 300 evrov mesečno, dodajajo pa, da morebitna uveljavitev koncepta zahteva tudi prilagoditev davčnega in socialnega sistema.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.
Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X