Transakcijski račun – koliko s.p.-jev uporablja le enega?

30 Maj 2017

Samostojni podjetniki imajo lahko od 1. januarja 2016 dalje le en transakcijski račun. Finančno ministrstvo je namreč s spremembami zakona o davčnem postopku, ki so prinesle ukinitev potrebe po ločenem računu, samostojnim podjetnikom želelo olajšati in poceniti poslovanje. Vendar bistvenih prihrankov podjetniki na račun enega transakcijskega računa nimajo, na kar smo že opozorili v prispevku Ajpes opozarja: Podjetnikov javno objavljen račun ima lahko le oznako T. Pri odločitvi, ali je za podjetnika smiselno poslovne in zasebne transakcije opravljati prek enega računa, vam pomagajo Datini računovodski svetovalci.

Koliko s.p.-jev uporablja en transakcijski račun?

Uporaba enega transakcijskega računa tako za osebni kot poslovni namen hkrati je mogoča od 1. januarja 2016. Kdaj je to smiselno, Datini strokovnjaki pojasnjujejo tudi na seminarju Abeceda poslovanja. Pri ugotavljanju števila s.p.-jev, ki so se odločili za en transakcijski račun, pa je treba upoštevati, da se podatki o številu s.p-jev kot tudi transakcijskih računov dnevno spreminjajo. Nekateri s.p.-ji so se v vmesnem času zaprli, nekateri odprli na novo, nekateri s.p.-ji so imeli odprtih več računov (vrste A in T) in so samo zaprli transakcijski račun vrste T, nekateri so zaprli račun vrste T in hkrati odprli račun vrste A, nekateri novi pa so odprli samo transakcijski račun vrste A, pojasnjujejo na Agenciji za javnopravne evidence (AJPES), ki vodi register transakcijskih računov.

Točnega podatka o tem, koliko s.p.-jev se je odločilo za uporabo enega transakcijskega računa torej ni mogoče podati. Lahko pa iz javno dostopnih podatkov sklepamo o tem oziroma podamo okvirno oceno. Na spletni strani AJPES namreč mesečno objavlja informacije o številu s.p.-jev v Poslovnem Registru Slovenije, številu s.p.-jev z odprtim transakcijskim računom v Sloveniji, številu odprtih transakcijskih računov s.p-jev ter tudi deležu s.p.-jev z odprtim TR.

Iz objavljenih podatkov je možno le oceniti, koliko s.p.-jev utegne uporabljati en transakcijski račun. Podatek o s.p.-jih, ki nimajo odprtega računa v Sloveniji, lahko sicer pomeni, da ima s.p. odprt račun vrste A (ki trenutno ni javen, ker AJPES nima podatkov o namenskosti računa), ima transakcijski račun v tujini oziroma transakcijskega računa sploh nima odprtega. Delež s.p.-jev z odprtim transakcijskim računom se je iz 91,7 odstotka (31. 12. 2015) sicer znižal na 85,5 odstotka (30. 4. 2017), so še povedali na AJPES.

Na AJPES so opozorili še, da je trenutno v teku tudi predlog novelacije Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSS), pri čemer se predvideva objava osebnih računov pri samostojnih podjetnikih.

 Data_logo

Dominika Ahačič – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X