Stojnica ni le prostor za prodajo sadja in zelenjave

19 Jun 2017

Prodaja izdelkov na stojnici je odlična priložnost za dodaten zaslužek, vendar morate poskrbeti, da je vaše poslovanje urejeno skladno z zakonodajo. Stojnica je namreč, še posebej v spomladanskem in poletnem času, pogosto tarča inšpektorjev.

V poletnih mesecih so stojnice odlična priložnost, da svoje izdelke pokažete širši množici in tudi številnim turistom, ki vse pogosteje obiskujejo slovenska mesta. Čeprav tradicionalno stojnice povezujemo s prodajo sadja in zelenjave, pa stojnica lahko nudi tudi druge vrste izdelkov. Na premičnih stojnicah je prepovedana le prodaja tobaka in z njim povezanih izdelkov, kar določa Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Če bi radi poskrbeli, da bo vaša stojnica obratovala skladno z vsemi pravili, obiščite točko VEM Data. Njeni referenti bodo poskrbeli, da boste vašo dejavnost ustrezno registrirali. Oseba, ki prodaja na stojnici, je namreč lahko samostojni podjetnik, registriran za ustrezno dejavnost, lahko pa gre za zaposleno osebo, ki ima lahko odprt tudi popoldanski s. p. ali pa nekoga, ki ima priglašeno osebno dopolnilno delo. Referenti na točki VEM Data pa vas bodo opozorili tudi, katera soglasja še potrebujete, preden začnete s prodajo. Vse informacije o registraciji dejavnosti pa dobite tudi na brezplačnih izobraževanjih Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Cene za najem stojnic so po slovenskih tržnicah različne. Koliko bi stala stojnica na posamezni tržnici, bomo na našem portalu predstavili v prihodnjih dneh. Če pa vas zanima, kdo vam pri delu na stojnici lahko pomaga, si preberite prispevek Vas mika prodaja na stojnici?.

Stojnica je pogosto tarča inšpektorjev

Na Tržnem inšpektoratu so za naš portal povedali, da so pri nadzoru stojnic najbolj pozorni na označevanje cen in upoštevanje le-teh v skladu z določili Zakona o varstvu potrošnikov. Inšpektorji preverjajo tudi izdajanje računov, soglasje za prodajo, označenost stojnic in prisotnost podatkov o stanju blaga (v skladu z določili Zakona o trgovini).

Če vas bodo v tem poletju obiskali na vaši stojnici, bodo natančno pregledali tudi ustreznost registrirane dejavnosti. Pri tem bodo upoštevali določila Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Pri nadzorih v lanskem letu so sicer na Tržnem inšpektoratu zabeležili največ nepravilnosti, ki so se navezovale na neustrezno označitev prodajnih mest in zagotavljanje podatkov o stanju blaga. Naleteli so tudi na kar nekaj pomanjkljivih oziroma neustreznih soglasij za prodajo.

Na Inšpektoratu so izpostavili še prodajo na premičnih stojnicah. Če vaša premična stojnica s sadjem in zelenjavo stoji ob cesti, morate poleg soglasja lastnika imeti tudi pisno soglasje lokalne skupnosti. O tem si lahko več preberete v prispevku, ki govori o poostrenem nadzoru tržnih inšpektorjev nad obcestno prodajo.

pa_retail

Prepričajte se sami, kako hitro, enostavno in pregledno voditi blagajniško poslovanje.

 Data_logo

Dominika Ahačič – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X