Predlog Zakona o vajeništvu; izvajanje z naslednjim šolskim letom

23 Jan 2017

Sprejet je predlog Zakona o vajeništvu! Ta bo mladim omogočil zgodnejšo poklicno socializacijo in poklicno izobraževanje mladih še bolj približal potrebam delodajalcev.

Status vajenca

Vajenec bo tako po novem imel status dijaka, ki se usposablja na delovnem mestu najmanj 50 odstotkov izobraževalnega programa. 

Vajeništvo začenjamo poskusno uvajati v šolskem letu 2017/2018. Za prvo leto načrtujejo vključevanje vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer: oblikovalec kovin-orodjar, kamnosek, mizar in gastronom hotelir.

Vključitev v vajeništvo ni obvezna

Vključitev v vajeništvo ni obvezna ne za delodajalce ne za dijake. Vključitev je prostovoljna za dijake in delodajalce – izmed slednjih bodo vključeni predvsem tisti, ki bodo imeli prosta vajeniška delovna mesta in bodo za izvajanje vajeništva izpolnjevali vse zahtevane pogoje, pišejo.

V prvih treh letih pričakujemo do 200 vajencev na generacijo. 

Koliko bo šlo denarja?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ESS (Evropski socialni sklad) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bodo pilotni projekt sofinancirali. Za prenovo sistema poklicnega izobraževanja in usposabljanja, v katerem je predvidena tudi pilotna izvedba vajeništva, je do konca leta 2021 predvidenih približno 2,7 milijona evrov, od tega je 2,1 milijona evrov evropskih sredstev, še pišejo v sporočilu za javnost.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X