Sobodajalci niso podjetniki in ugodnosti ob prvem odprtju s. p. ne izgubijo!

23 Jan 2017

Če ste sobodajalec, to ne pomeni, da ste podjetnik, temveč ste v register vpisani kot fizična oseba, kar posledično pomeni, da vam ugodnosti ob prvem odprtju s. p. še vedno pripadajo in jih ne izgubite.

Iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so nam potrdili, da se za sobodajalca ne šteje, da je že bil vpisan kot fizična oseba v registru podjetij.

To pomeni, da samostojni podjetnik lahko uveljavlja ugodnosti ob prvem odprtju s. p.; 1. leto poslovanja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in drugo leto poslovanja 30 odstotkov nižje taiste prispevke znotraj socialnih prispevkov.

Preverite vse spremembe za sobodajalce in v kolikšnem času po prihodu gostov jih morate prijaviti!

Pisali smo že o tem, da je to ugodnost, ki vam pripada izključno in le ob prvem odprtju s. p.oziroma ob prvem vpisu v PRS. Za ponovno odprtje s. p. se, če s. p. denimo zaprete, lahko sicer odločite kadarkoli, a takrat vam ugodnosti ne bodo več pripadale.

Kako s tem seznaniti ZPIZ?

Zagotovo vas bo na tem mestu zanimalo tudi, kako ZPIZ obvestiti, da imate pravico do nižjih pokojninskih prispevkov? Po plačilu prispevkov za socialno zavarovanje morate podjetniki oddati OPSVZ obrazec na FURS (npr. ob prvem plačilu prispevkov po ustanovitvi s. p.), na tem obrazcu pa morate označiti, da uveljavljate znižane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Preberite tudi, kako je z ugodnostmi plačevanja prispevkov za PIZ, če se v roku dveh let od odprtja s. p. zaposlite in v primeru prehoda iz popoldanskega v redni s. p. oziroma obratno v članku Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Vse višine prispevkov najdete tukaj.

Podrobnosti glede sobodajalstva boste našli tudi v tem Pravilniku.

 Data_logo

Bogdana Rejc in Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X