Skd – ni potrebno, da se mučite sami!

5 Apr 2017

Standardna klasifikacija dejavnosti je dokument oziroma spisek dejavnosti, ki jih ob registraciji podjetja na VEM točki bodoči podjetnik lahko izbere za svoje dejavnosti v podjetju. Zakaj mora podjetnik pri registraciji podjetja izbrati dejavnosti iz skd (letnica 2008)? Zato, ker bo za te dejavnosti stranki – naročniku izstavil račun in prejel plačilo za opravljeno delo.

Koliko dejavnosti iz skd lahko izberete?

Podjetniki nas vedno sprašujejo, koliko dejavnosti iz skd lahko izberejo ob registraciji podjetja in ali morajo biti te dejavnosti sorodne. Obstaja splošno navodilo, da se ob ustanovitvi podjetja izbere toliko in tiste dejavnosti iz skd, za katere bo podjetnik takoj po registraciji podjetja in odprtju računa za namene poslovanja, izstavil račun.

Tudi po ustanovitvi podjetja, lahko podjetnik dodaja ali briše dejavnosti podjetja na e-Vem portalu. Dodajanje dejavnosti iz skd lahko podjetnik po ustanovitvi podjetja opravlja sam, v kolikor ima digitalno potrdilo, ali pa se zglasi na izbrani VEM točki. Tam mu pri postopku spremembe podatkov podjetja brezplačno pomaga referent VEM točke. V roku nekaj dni po oddaji dokumenta na AJPES, referent podjetniku na naslov podjetja pošlje sklep o spremembi podatkov podjetja in nove dejavnosti avtomatično doda med obstoječe dejavnosti podjetja. Od takrat lahko podjetnik za te nove dejavnosti stranki izda račun.

Pri izboru dejavnosti vam pomaga referent na VEM točki

Pomemben napotek za vse bodoče podjetnike, ki se navezuje na skd je tudi, da se ob registraciji podjetja vpisujejo 5  mestne šifre dejavnosti iz skd. Na brezplačnem predavanju z naslovom Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja predavatelji Vem točke DATA vedno poudarjamo, da ni potrebno skd tiskati na papir, saj gre za dokument na 192 straneh. Prav tako ni treba na postopek registracije podjetja na VEM točko DATA nositi spiseka dejavnosti, ki jih nameravate opravljati v svojem podjetju.

Referenti VEM točke DATA imamo namreč dolgoletne izkušnje s postopki registracije. Zato podjetniku pomagamo izbrati ustrezne dejavnosti iz skd. Pomembno je, da zna podjetnik le povedati, s čim se bo ukvarjal v svojem podjetju. Tako mu lahko svetujemo pri izboru, vpišemo ustrezne dejavnosti ter mu pojasnimo, če za izbrane dejavnosti obstajajo kakšni posebni pogoji, na katere ne sme pozabiti pred začetkom opravljanja dejavnosti.

Zato bodoči podjetniki ne oklevajte in pokličite za termin registracije. Referenti VEM točke DATA bomo poskrbeli, da bo postopek registracije podjetja prijetna izkušnja za vas in da skd vsekakor ne bo vaša nočna mora.

 Data_logo

Bogdana Rejc – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X