S. p. lahko račun izda po vpisu v Ajpes, če posluje prek osebnega računa pa takoj!

26 Avg 2016

Podjetniki in tisti, ki bi to želeli postati, se na nas večkrat obrnete z različnimi vprašanji in tokrat vas je zanimalo, v kolikšnem času po registraciji podjetja lahko račun izda samostojni podjetnik.

Ali lahko s. p. račun izda takoj po registraciji?

Samostojni podjetnik lahko, če posluje prek osebnega računa, račun izda takoj, ko je vpisan v register Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Spomnimo, od 15. decembra lani velja, da imajo samostojni podjetniki lahko le en transakcijski račun za s. p. Gre za novelo Zakona o davčnem postopku, ki naj bi zavezancem prinašala poenostavitev davčnih postopkov. Več o tem smo pisali v Le en transakcijski račun za s. p.

Pisali pa smo tudi o tem, kaj ta sprememba dejansko prinaša in na kaj bodo morali biti ob tem samostojni podjetniki še posebej pozorni. Več si lahko preberete v Se bo res izplačalo, če bo s. p. imel le en TRR?

Če podjetnik ne posluje prek osebnega računa, torej, če ima poslovni račun, ki ga odpira po registraciji s. p., pa lahko račun izda takoj, ko ima aktiviran račun na banki. Na računu, ki ga podjetnik izda, mora biti številka bančnega računa podjetnika, da mu stranka lahko plača izdelek ali storitev. Spremembe poslovnega računa ne rabite sporočiti Finančni upravi RS (Furs).

Na kratko: ustanovitev s. p.

Ustanovitev s. p. je enostaven postopek, kljub temu pa ima bodoči podjetnik pred, med in po registraciji s. p. nekatere obveznosti.

Če se želite na ustanovitev s. p. dobro pripraviti, je dobro, če poznate odgovore na vsa naslednja vprašanja še preden se srečate z referentom na VEM točki DATA.

 

Pri postopku registracije s. p. na VEM točki DATA referenti pripravijo naslenje obrazce:

  • Prijava za vpis samostojnega podjetnika – Ajpes obrazec.
  • Oddaja davčnih podatkov za samostojnega podjetnika – FURS obrazec.
  • Prijava v obvezna socialna zavarovanja – M1 obrazec.
 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Imate vprašanje v zvezi s samozaposlitvijo? V kolikor potrebujete pomoč podjetniških strokovnjakov, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X