S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva

17 Feb 2017

S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva. Poznate pogoje poslovanja, prednosti in razlike vseh oblik?

Bodoči podjetniki se lahko ob registraciji podjetja odločijo, da bodo vodili knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali pa bodo imeli status normiranca.

Normirani s. p. in d. o. o.

Najpomembnejših odločitev oseb ob registraciji podjetja je ugotavljanje davčne osnove – opravljanje dejavnosti dejanskih prihodkov in odhodkov ali pa opravljanje dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov. To odločitev morajo vsi podjetniki sprejeti že ob registraciji ali pa najpozneje v osmih dneh od vpisa v Poslovni register Slovenije.

Normirancem ni potrebno voditi poslovnih knjig za ugotavljanje davčne osnove, morajo pa voditi knjige izdanih računov, obračun prispevkov in plač ter oddajati predpisane obrazce.  Vse o tem, na kaj normiranec ne sme pozabiti ter komu se to najbolj splača biti (običajno gre za opravljanje dejavnosti z nizkimi stroški) ter omejitvah za normirance boste izvedeli na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec.

Pisali pa smo tudi že o:

Preverite tudi informativni izračun za normirance, ki vam omogoča ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Kdo vodi knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva?

Če ima podjetnik:

  • povprečno tri zaposlene;
  • letne prihodke do 50.000 evrov;
  • povprečno vrednost aktive, izračunane kot polovico seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, do 25.000 evrov;

potem ustreza pogojem poslovanja po sistemu enostavnega knjigovodstva. Spomnimo, pri enostavnem knjigovodstvu se vsak znesek zabeleži samo enkrat.

Kdo vodi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva?

Običajno se za dvostavno knjigovodstvo s. p.-ji ne odločajo, a ga izkušeni računovodje priporočajo tudi samostojnim podjetnikom, ki imajo večji obseg poslovanja. Če podjetje sprva vodi knjige po načelih enostavnega knjigovodstva, kasneje pa želi to spremeniti, naj spomnimo, da je prehod možen, a morajo tega podjetniki na Furs sporočili (s posebnim obrazcem). Več v Prehajanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo in obratno.

Če podjetnik dosega dva izmed treh zgoraj navedenih kriterijev, mora začeti poslovne knjige voditi po načelih dvostavnega knjigovodstva.

small_business_logo Zmanjšajte stroške in naredite svoje poslovanje bolj pregledno!

pa_retail

Prepričajte se sami, kako hitro, enostavno in pregledno voditi blagajniško poslovanje.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X