Računovodske storitve lahko plačate z bitcoini

5 Mar 2018

Naš dolgoletni poslovni partner Računovodski servis Zeus konkurenčno prednost išče tudi v možnosti plačevanja njihovih storitev z bitcoini. Direktorica Ingrid Drozg opozarja na nereguliranost računovodske stroke in davčne nejasnosti.

Na trende, ki jih prinaša tehnologija veriženja blokov (blockchain) in plačevanje s kriptovalutami, so se odzvali tudi na Računovodskem servisu Zeus, ki eno od svojih konkurenčnih prednosti prepoznava v tem, da ponudi računovodsko in davčno svetovanje podjetjem, ki se ukvarjajo s področjem kriptovalut, ponudi računovodske in davčne rešitve ter hkrati ponudi možnost plačevanja storitev v bitcoinih. Za to so se odločili, čeprav se spremembe v Sloveniji, še posebej na področju računovodstva, odvijajo izjemno počasi. »Imamo majhen trg, dodatno coklo njegovemu razvoju predstavlja tudi dejstvo, da je naša branža neregulirana. Zato je na primer samo na območju Ljubljane več kot 1000 majhnih računovodskih servisov, ki so pretežno s.p., da ne omenjam številnih tet in mam, tašč… Pa tudi obstoječi računovodski programi, erpi, ne sledijo razvoju, saj zaradi množice majhnih računovodskih servisov ne zaslužijo dovolj, da bi lahko vlagali v razvoj,« poudarja direktorica Ingrid Drozg.

Za plačevanje s kriptovalutami so se odločili, četudi je to v računovodstvu še neuveljavljena praksa. »Imamo že nekaj strank, ki plačujejo naše storitve z bitcoini. V Pantheonu izdamo račun, ga vnesemo v eno od aplikacij, ki jo stranka uporablja za plačevanje z bitcoini. Nato se obseg bitcoinov v njeni denarnici zmanjša za znesek naše storitve. Rudarji transakcijo odobrijo v praktično realnem času, bančno nakazilo v evrih pa se izvede v največ treh dneh. Elegantno in zanimivo.« Za sodelovanje z njimi se je odločilo tudi podjetje, ki ima račun v kriptovalutah in imajo zaradi tega več izzivov pri računovodstvu.

»Mi se tega že lotevamo, je pa res, da je izziv naša zakonodaja, ki ni dovolj jasna. Vendar verjamem, da znamo oblikovati tako argumentirane rešitve, ki jih bomo lahko zagovarjali tudi čez dve leti. Dobro smo se izobrazili in verjamemo, da smo se odločili prav, ker smo se tudi na tak način odzvali na potrebe naših strank.« Podjetje torej know how s tega področja ima, ga pa namerava še okrepiti. Veliko je zagonskih podjetij, ki se ukvarjajo s to problematiko in prej ali slej bodo na trgu rešitve, ki bodo knjigovodstvo po digitalizaciji dokumentacije popolnoma odpravile. Računovodje bodo namreč z uporabo blockchain tehnologije kriptirali podatke v obliko pametnih pogodb in tako poročali neposredno pristojnim ustanovam. Takrat bo kripto svet do temeljev spremenil računovodstvo, kot ga poznamo danes. jpš

Drozgovi se zdi nenavadno, da države dejansko ne zanima regulirati izvajalcev računovodskih storitev, saj v sedanjih razmerah po njenem mnenju zagotovo pobere manj davka, kot bi ga morala. »Davek je kot kri za nemoteno delovanje države in čudi me, da zadev ne uredi, saj prav računovodski servisi odmerjajo, koliko davka bodo podjetja plačala državi. Ta davek odmerjajo samooklicani računovodje ali ljudje, ki so se po treh mesecih izobraževanja prekvalificirali. Ne le da je država prikrajšana, tudi podjetniki se pogosto znajdejo v težavah, saj jim lahko odvajajo premalo in potem po več letih ugotovijo, da so FURS dolžni velike zneske. Poklic računovodje je podcenjen in večina ga razume žal samo kot preplet administrativnih opravil.«

Ingrid Drozg, Računovodski servis Zeus

V Računovodskem servisu Zeus je trenutno zaposlenih 25 strokovnjakov s področja računovodstva, davkov, prava in postopkov za tujce. Pred časom so bili izbrani za nacionalnega šampiona v izboru European Business Award, so nosilec točke VEM, certifikata odličnosti podjetja Datalab za Pantheon rešitve. V izobraževanje v povprečju na zaposlenega letno vložijo tisoč evrov. Podjetje je tudi finalist slovenske nagrade za družbeno odgovornost horus 2015.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X