Prodaja preko družabnih omrežij: uredite splošne pogoje!

6 Okt 2017

Tudi prodaja preko družabnih omrežij je v minulih letih med podjetnike pritegnila predvsem veliko posameznic, ki se ukvarjajo s prodajo novih ali rabljenih oblačil in modnih dodatkov. Ne glede na to, da nimajo fizične trgovine ali klasične spletne trgovine, morajo spoštovati vsa pravila iz Zakona o varstvu potrošnikov (ZVpot) glede prodaje na daljavo.

Prodaja preko družabnih omrežij namreč sodi med prodajo na daljavo oziroma za sklepanje pogodb na daljavo. Pri tem pa mora potrošnik:

  • še preden se sklene pogodba izvedeti, na katerem naslovu podjetje dejansko opravlja dejavnost, telefonsko številko, številko telefaksa in naslov elektronske pošte podjetja,
  • naslov sedeža podjetja,
  • vse o stroških za komuniciranje preko izbranega komunikacijskega kanala,
  • vse o pogojih, rokih in postopkih za odstop od pogodbe (tj. prodaje) sklenjene na daljavo,
  • vse o stroških vračila blaga,
  • neobstoju pravice do odstopa od pogodbe v določenih situacijah v skladu z zakonodajo,
  • obstoju kodeksa ravnanja,
  • mininalnem trajanju obveznosti potrošnika, če je to potrebno,
  • možnosti izvensodnega reševanja sporov in drugih pravnih sredstvih, če je to potrebno.

Vse to velja za vse pogodbe, ki so sklenjene na daljavo oziroma za vse prodaje na daljavo, ne glede na način, kako so opravljene – preko družabnih omrežij, spletne trgovine, kataloga, telefona. Splošni pogoji so v vseh teh primerih nujni oziroma nujno je, da vse te informacije potrošnik dobi, preden se odloči za nakup.

Običajno podjetja vse našteto vključijo v splošne pogoje, ki jih pripnejo v svojo spletno trgovino na spletni strani. Ker torej prodaja preko družabnih omrežij poteka podobno, pa bi lahko splošne pogoje na primer vključili v zavihek, kjer navedete druge podatke o izvajalcu te prodaje (pod “about”, “o nas”, “info”).

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.
Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X