Popoldanski espe le ob zaposlitvi za polni delovni čas!

6 Feb 2017

Večkrat se na nas obrnejo bodoči podjetniki, ki jih zanima, če lahko odprejo popoldanski espe, če so zaposleni za krajši delovni čas, da so študentje ali upokojenci ter bi radi odprli nekaj “za zraven”.

Popoldanski s. p. je dopolnilna dejavnost in pogoje za odprtje je, da ste pri nekem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas, za 40 ur na teden. Če ste zaposleni za krajši čas od polnega, se lahko za preostanek manjkajoče tedenske delovne obveznosti samozaposlite in tako plačuje prispevke do t. j. polne delovne obveznosti – redni s. p.

 

Krajši delovnik zaradi starševstva, upokojenci in študentje: popoldanski espe ni za vas!

Četudi delate za krajši delovni čas od polnega zaradi starševstva, popoldanskega s. p. ne boste mogli odpreti. Kot smo pisali v prispevku, se krajši delovni čas zaradi starševstva in popoldanski s. p. se izključujeta, saj je krajši delovni čas namenjen temu, da starši preživijo več časa z otrokom. Popoldanski s. p. pa bi bil v nasprotju s tem namenom, saj bi staršu čas z otrokom jemal.

Tudi upokojenskega ali študentskega s. p. več ni; upokojenec lahko odpre s. p., vendar v tem primeru zanj velja delna pokojnina. Sicer pa upokojenci, če želijo, lahko ostanejo delovno aktivni kot zaposleni ali samozaposleni za najmanj 2 uri na dan (10 do 14 ur tedensko) in v tem primeru prejemajo 75 odstotkov pokojnine. Več v Ali lahko upokojenec odpre s. p.?

Študent ne more odpreti popoldanskega s. p.,temveč rednega. Študent s statusom samozaposlene osebe, za katerega plačuje polne prispevke, izgubi vse ugodnosti, ki jih študentski status prinaša.

In še to, ko je ravno čas, ko se bliža oddaja vloge za vzdrževane člane; če študent opravlja dejavnost, ne izpolnjuje pogojev, da bi zanj starši oziroma skrbniki ali zakonec uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana!

Razlika med popoldanskim in navadnim s. p. namreč nastopi pri plačilu prispevkov za socialno varnost, ki so pri popoldanskem s.p. precej nižji (tabela spodaj). Več o razlikah med navadnim in popoldanskim s. p. si lahko preberete v Navadni ali popoldanski s. p.

Tabela prispevkov za popoldanski s.p.

Prispevek za PIZ 32,43 evra
Prispevek za ZZ 8,17 evra +  24,50 evra
Skupaj 65,10 evra

Če bi se želeli ukvarjati s čim “za zraven”, lahko razmislite o ideji osebnega dopolnilnega dela, če se seveda vaša dejavnost umešča na listo dovoljenih del. Sicer pa imate tudi kot popoldanski s. p. priglašeno osebno dopolnilno delo, pri tem pa morate vedeti tudi, da gre tu za dve popolnoma različni statusni obliki – Dopolnilna dejavnost ni osebno dopolnilno delo!

Za konec pa še – tudi iz tako nore ideje ali pa kar iz domačega hobija lahko ustvarite dodatni zaslužek! Potrebno bo precej volje in informacij, za vse ostale postopke pa bodo poskrbeli Datini strokovnjaki. Predlagamo, da svojo idejo preverite na brezplačnem seminarju Zasluži denar s hobijem ali idejo!

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X