Pisarna – stvar preteklosti?

2 Nov 2017

Spomnite se delovne mize izpred desetih let. Imeli smo namizni računalnik, telefon, skener, faks, koledar in še mnogo drugih stvari. Primerjate jo s svojo sedanjo delovno mizo. Poglejte svojo pisarno. Ali se sploh nahajate v pisarni? Koliko stvari pri svojem delu že počnete ali pa bi jih lahko počeli kjerkoli, kadarkoli? Tukaj sta tehnologija v oblaku ter poslovna programska oprema. Kaj vse se je spremenilo in kam gremo?

Spodnji video izsek z naslovom »Evolucija delovne mize« pojasnjuje celotno situacijo:

Če pogledamo bolje, bomo videlo da poslovna tehnična evolucija ni vplivala samo na spremembe na delovni mizi kot sestavnemu delu pisarne. Tudi ostale naprave poleg in okoli delovne mize so doživele drastične spremembe ali pa so bile popolnoma odstranjene. Nekatere navajamo spodaj:

Faks

Se še spomnimo teh napravic? Jih še zmeraj uporabljate? Verjetno vedno manj. Faks je bil zamenjan z elektronskim faksom ali pa preprosto z elektronsko pošto. Če pripadate mlajši generaciji, obstaja velika verjetnost, da se s to napravo sploh niste srečali – tako hitro, kot so odšle iz uporabe, so odšle tudi iz mode J

Konec koncev, če razmišljamo ekološko, je vsekakor treba razmisliti tudi o varčevanju s papirjem in ohranjanju gozdov.

 

Skenerji

Skener je prav tako bil sestavni del vsake pisarne. Tudi danes ni redkost, da se skener v kombinaciji s tiskalnikom in faksom najde v pisarni, vendar ga vedno manj uporabljamo. Sodobni mobilni telefoni z aplikacijami, kot so »Office Lens«, ali s kamero zelo kakovostno rešujejo problem skeniranja dokumentov. Kamere na mobilnih telefonih so postale tako kakovostne, da mogoče celo bolje skenirajo kot pravi skener.

Računalniški stroji

Se spominjate tega? Kdor je delal v računovodstvu, se zagotovo spominja te naprave. Ta karakteristični zvok, ki je nastal ob pritisku na tipko + ali =, se je lahko slišal v vsaki računovodski agenciji. Danes je ta stvar primerna za muzej. Celo najmočnejše računovodje uporabljajo sodobna orodja in kalkulatorje, ki so povečini že vgrajeni v poslovne programe, ki jih uporabljajo v svojih agencijah.

Telefon

Fiksne telefon so nadomestili mobiteli, njih pa tehnologija »VoIP«. Fizična telefonska infrastruktura je zamenjana s programskimi telefonskimi centralami na internetu. Sedaj lahko številko fiksnega telefona povsod nosite s seboj. Vprašanje pa je, koliko časa bo to trajalo?

Oglasne table, koledarji, lista/seznam opravil/opravkov

Zdi se, da je tole najprej izginilo in postalo digitalno. Z vsemi dostopnimi orodji, dandanes enostavno ni več smiselno, da bi se kakršne koli informacije v zvezi s poslovanjem postavljale na analogno oglasno tablo. Podjetni portali, intranet in podobno so že davno postali standard v poslovanju in izmenjavi informacij. Ko k temu dodamo še možnost komentiranja, razpravljanja in dodajanja slik, videov in dokumentov je jasno, da so sodobne digitalne table danes nekaj brez česar ne gre. Še posebej, če tudi vi tako kot mi, smatrate da je hitra in kakovostna izmenjava informacij ključ do poslovnega uspeha in pretvorbe podatkov v dobiček

Namizni računalniki

Namizni računalnik je vse manj in manj uporaben za vsakodnevne aktivnosti. Zamenjali so jih prenosni računalniki, za katere se tudi dozdeva, da – vsaj za tiste manj zahtevne uporabnike –postajajo zgodovina. Microsoft je, dokler je še bil v fazi razvijanja Windows 10 mobile OS, predstavil model Lumia 950 dock, ki lahko pretvori mobilni telefon v računalnik, ki se lahko poveže s tipkovnico in monitorjem.

Samsung isto počne s svojim najnovejšim telefonom, Galaxy Note 8. Telefon priključite na priključno postajo, preko priključne postaje na zunanji monitor in tipkovnico in imate skorajda vse, kar se nahaja na standardnih namiznih računalnikih. To je tudi logično, ko vzamemo v obzir, da je moč današnjih mobilnih telefonov zelo podobna moči namiznih računalnikov izpred 10 let.

Kaj pa poslovna programska oprema?

Seveda, ključna zadeva v tej zgodbi je oblak. Programska oprema v oblaku nam omogoča, da svoje delo opravljamo (seveda odvisno od vrste dela) kjerkoli in kadarkoli. Poslovni program v oblaku omogoča, da delamo izven pisarne, nam prihrani čas, pospešuje aktivnosti in najbolj preprosto omogoča, da smo s svojim računovodjem na vezi 24/7. Tehnologija napreduje iz dneva v dan.

Rešitev PANTHEON v oblaku pomaga, da vsaj del orodij premaknete v oblak. S sistemom za upravljanje z dokumenti, internimi sporočili, nalogami/opravki in vgrajenim naprednim sistemom PANTHEON lahko že danes dober del poslovnih aktivnosti podprete kadarkoli in kjerkoli. Cilj so mobilne rešitve, pospešene dejavnosti, povečanje učinkovitosti, prihranek časa in seveda nižji stroški.

Kaj je naslednji korak in kdo je lahko že danes brez pisarne?

Mogoče virtualna pisarna? Najnovejše raziskave[1] so pokazale, da bosta do leta 2022 skorajda 2 milijardi ljudi delali na daljavo. Sprožilec teh številk je seveda tehnologija in možnosti, ki jih ta ponuja. Mnogi računovodski servisi in agencije, marketinški strokovnjaki, poslovni svetovalci, oblikovalci, informatiki in programerji, odvetniki in HR agencije veliko delajo na daljavo. Celo največja imena v teh panogah take in podobne zadeve zaupajo zunanjim sodelavcem in podjetjem. Čas pisarniških naprav (navedenih zgoraj) je že davno minil, zamenjal jih je prenosni računalnik. Kmalu bo tudi prenosni računalnik zamenjan z mobilnim telefonom; če ne popolnoma, pa vsaj v tistem delu vsakodnevnih poslovnih aktivnosti, ki se lahko opravljajo preko mobilnega telefona. Zdi se, da se premikamo proti tej smeri.

Kakšne so vaše izkušnje? Koliko uporabljate svoj pametni mobilni telefon v primerjavi s prenosnim računalnikom? Ali ste kdaj razmišljali o tem?

[1] https://www.strategyanalytics.com/strategy-analytics/news/strategy-analytics-press-releases/strategy-analytics-press-release/2016/11/09/the-global-mobile-workforce-is-set-to-increase-to-1.87-billion-people-in-2022-accounting-for-42.5-of-the-global-workforce#.WfMyeFu0Npg 

 

Vabljeni k ogledu naših webinarjev.

untitleddatalabDatalab tim S simboličnim podpisom želimo nagovoriti vse posameznike, zaposlene, sodelavce, partnerje in uporabnike s katerimi se vsak dan učimo, zbiramo in izmenjujemo izkušnje, znanje, probleme in rešitve. Brez vseh naštetih vsega skupaj ne bi bilo. Redno berite naše objave in nam sporočite katere teme in informacije vas zanimajo. Danes bolj kot kdajkoli velja: kdor ima informacijo, ima moč. Datalabov tim svoje znanje deli z vami! Delite naprej … 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X