Odjava osebnega dopolnilnega dela in skok v podjetništvo

13 Feb 2017

Spraševali ste nas, kako poteka odjava osebnega dopolnilnega dela (ODD). Ta pa je lahko dobra odskočna deska za vstop v podjetništvo. Namreč, v okviru osebnega dopolnilnega dela ste omejeni z deli, ki jih lahko opravljate, prav tako pa ste omejeni tudi s prihodki.

Če imate priglašeno osebno dopolnilno delo, potem veste, da v polletju (koledarskem) ne smete imeti več kot 3.039 evrov prihodkov.

Če se to zgodi,  vas lahko davčni organ iz registra ODD izbriše po uradni dolžnosti, prav tako pa vas lahko iz registra izbrišejo, če svojih prihodkov ne napoveste. To morate storiti vsakega 10. januarja za prihodke v preteklem polletju in prav tako vsakega 10. julija za prihodke med januarjem in junijem tekočega leta. Več podrobnosti najdete v Kolikšna je omejitev prihodkov za osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.

Izbris iz registra ODD

Iz registra ODD pa se lahko odjavite tudi sami. Zadeva je zelo preprosta; zglasite se na upravni enoti in zahtevajte izbris. Postopek je brezplačen in ne terja veliko časa. V kolikor ste ODD priglasili prek digitalnega potrdila, pa je morda tudi sama odjava ODD mogoča kar digitalno. Odjava osebnega dopolnilnega dela je lahko ključnega pomena, saj pomeni, da lahko oseba, ki je ODD prijavila, preneha z opravljanjem dela in morda potrebuje nov zagon.

Lahko pa sama odjava osebnega dopolnilnega dela pomeni tudi, da si želi oseba delati in zaslužiti več! V okviru ODD ste namreč omejeni z deli, ki jih lahko opravljate. Denimo, v okviru ODD lahko nabirate npr. kostanj in ga prodajate v njegovi prvotni obliki. Če pa menite, da bi se še bolje prodajale kakšne kostanjeve sladice, pa tega v okviru ODD ne morete več izvajati in bi mogli registrirati podjetje in ustrezno dejavnost. Posledično pa bo tudi zaslužek bo lahko višji!

Iz ODD v s. p.

Če se imate namen odjaviti iz ODD zaradi pričakovanega povečanega prihodka, je na tem mestu smiseln prehod v podjetništvo oziroma v to, da postanete samostojni podjetnik. Če pa bi dejavnost še vedno raje opravljali bolj “za zraven” in če ste zaposleni za polni delovni čas pri drugem delodajalcu, pa bi bila za vas najbolj primerna opcija odprtje popoldanskega s. p.

small_business_logo

Zmanjšajte stroške in naredite svoje poslovanje bolj pregledno!

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Za pomoč pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X