Nova delovnopravna zakonodaja je sprejeta

25 Okt 2017

Poslanci so potrdili Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela, ki naj bi poskrbel za hitrejšo aktivacijo brezposelnih oseb, med drugim pa ureja tudi evidenco študentska dela. Kako je torej spremenjena delovnopravna zakonodaja?

 

Spremenjena delovnopravna zakonodaja vključuje dva pomembna elementa. Prvi se nanaša na čimprejšnje aktiviranje brezposelnih oseb. Delavec ima po novem že v odpovednem roku dolžnost, da se prijavi na Zavod za zaposlovanje in začne iskati novo zaposlitev.

ug pomemben element, ki ga prinaša nova delovnopravna zakonodaja, pa je, da bodo nižje in srednje izobraženi prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost lahko nagrajeni. In sicer, če si bodo že v času prejemanja denarnega nadomestila našli zaposlitev. V tem primeru bodo lahko največ eno leto prejemali še 20 odstotkov denarnega nadomestila.

 

Kaj delovnopravna zakonodaja še prinaša na trg dela?

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, prenovljena delovnopravna zakonodaja, poleg že omenjenega, ukinja možnost opravljanja volonterskega pripravništva zaradi usposabljanja za samostojno opravljanje dela na področju vseživljenjske karierne orientacije in posredovanja zaposlitve, ki ju kot storitvi za trg dela izvaja Zavod za zaposlovanje.

Uvedena je sprememba v zvezi z vročanjem odločb o pravici do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Te se bodo odslej vročale z navadno vročitvijo, to pomeni z dostavo odločbe v hišni nabiralnik. Delovnopravna zakonodaja pa določa tudi evidenco študentskega dela.

Evidenca študentskega dela

Evidenco dijakov in študentov, ki opravljajo t. i. začasno in občasno delo dijakov in študentov, bo vodila Študentska organizacija Slovenije. Evidenca bo vsebovala vse podatke o opravljenem delu ter pridobljena znanja, izkušnje in kompetence posameznika. Do teh podatkov bodo brezplačno lahko dostopali Ministrstvo za delo in Ministrstvo za izobraževanje ter Zavod za zaposlovanje.

Na kaj morate biti pozorni delodajalci, pri študentskem delu.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.
Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X